Çarsi Davasinin Görülmesine Devam Edildi

Gezi Parki olaylarina iliskin Çarsi üyelerinin de aralarinda bulundugu 35 sanigin yargilanmalarina devam edildi.

Gezi Parki olaylarina iliskin Besiktas’in taraftar grubu Çarsi üyelerinin de aralarinda bulundugu 35 sanik hakkinda açilan davanin görülmesine devam edildi. Istanbul 13.Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada 4 tutuksuz sanik ile sanik avukatlari hazir bulundu. Mahkeme, dosyaya gelen görüntü kayitlarinin incelenerek kayitlarin saniklara ait olup olmadigina iliskin Adli Tip Kurumu raporunun dosyaya henüz gelmedigini belirtti.

Sanik avukatlari mahkemede, söz konusu raporun beklenilmesini ve eksik hususlarin giderilmesini talep etti. Bu sirada saniklardan Volkan Eroglu, herkesin keyfinin yerinde oldugunu ancak kendilerinin yerinde olmadigini, normal bir birey olarak hayatini yasayamadigini söyleyerek tepkisini dile getirdi. Mahkeme baskani ise keyfi olarak beklemediklerini, raporun düzenlenmedigini ifade etti.

Durusmada görüsü sorulan Cumhuriyet Savcisi da eksik hususlarin giderilmesini istedi. Mahkeme, söz konusu raporun beklenilmesine ve eksik hususlarin giderilmesine hükmederek durusmayi erteledi.

Olayin geçmisi

Gezi Parki olaylarina iliskin Besiktas’in taraftar grubu Çarsi üyelerinin de aralarinda bulundugu 35 sanigin yargilandigi dava 29 Aralik 2015 tarihinde karara baglanmis, Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesince verilen beraat kararlari ise Yargitay tarafindan bozulmustu. Yargitay, bozma kararinda Gezi Parki ile Çarsi davasinin arasinda hukuki baglanti oldugu gerekçesiyle birlestirilmesine karar verilmesi gerektigini vurgulamisti. Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesinde görülen Gezi Parki olaylarina iliskin dava ile Çarsi davasi arasinda hukuki ve fiili irtibat bulundugunun belirtildigi kararda, ‘örgüt üyeligi’ suçunun özelligi nazara alinarak, her iki dosyanin birlestirilmesi tarafina gidilmesi, saniklarin hukuki durumlarinin buna göre takdir ve tayini gerekirken, yazili sekilde eksik arastirma neticesinde beraatlarina karar verilmesinin bozma nedeni sayildigi vurgulanmisti.

Davalar verilen bozma kararlarinin ardindan 30 Temmuz’da Istanbul 13. Agir Ceza Mahkemesinde birlestirilmis ve sanik sayisi 52’ye çikmisti. Gezi Parki ile Çarsi davasi dosyasi, 21 Subat’ta görülen dördüncü durusmada ise davalarin geldigi asama dikkate alinarak yeniden ayrilmisti.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Terör ve Örgütlü Suçlar Sorusturma Bürosu tarafindan hazirlanan iddianamede, aralarinda Besiktas taraftar grubu Çarsi’nin kurucu ve üyelerinin de bulundugu 35 kisi süpheli, 9 polis de müsteki olarak yer almisti.

Iddianamede, Besiktas’ta bulunan Basbakanlik Çalisma Ofisi’ni isgal etmeye çalismakla suçlanan 35 süpheli hakkinda "Cebir ve siddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldirmaya veya görevlerini yapmasini kismen veya tamamen engellemeye tesebbüs etmek" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi talep edilmisti. Süpheliler hakkinda ayrica "Örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak, Sayi ve nitelik bakimindan vahim olan silah veya mermileri tasinmasi ve bulundurulmasi, Görevi yaptirmamak için direnme, Kamu malina zarar verme" gibi suçlardan da 50 yila kadar hapis cezalari istenmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile