Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de bir öğretmen olduğunu belirterek, çocukların eğitimine belediye olarak ayrı bir önem verdiklerini söyledi.
Özellikle çevrenin korunması adına küçük yaşta bilinçlendirme çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Ok, ''İlköğretim okullarımızda 3 yıl önce çevre koruma eğitimi verilmeye başlandı. Hedef kitlemiz ilköğretim 3 ve 4. sınıf öğrencileri. Her yıl okullarda düzenli olarak eğitim veriyoruz'' dedi.
Geçen yılın verilerine bakıldığında eğitimlerin meyvelerini toplamaya başladıklarının görüleceğini ifade eden Ok, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Geçen yıl 5 bin 500 ilköğretim öğrencisine eğitim verdik. Öğrenciler, öğretmen ve ailelerinin de desteğiyle 2011 yılında 5 bin 500 ton ambalaj atığı ve kağıt toplamış. Eğitimler ve toplanan kağıtlar sayesinde 65 bin ağaç kesilmekten, toprağımız ve sularımız kirlenmekten kurtuldu. Bu, 65 bin ağacın kesilmemesi demek. 65 bin ağaç, neredeyse bir orman demek. Bu yıl da 6 bine yakın öğrencimize çevre eğitimi verdik ve 65 binden fazla ağacımızı kesilmekten kurtardık. Yani küçük bir ormanı eğitimlerimiz sayesinde korumuş olduk. Toplama baktığımızda bu minik öğrencilerin ne büyük işler başardığı da ortaya çıkıyor.''
Atık pil ve yağ konusunda da önemli yol katettiklerini dile getiren Ok, 1 litre kullanılmış yağın, 1 milyon litre suyu kirlettiğini, bu yüzden çocuklara verilen eğitimin büyük önem taşıdığını anlattı. Belediyenin çalışmalarıyla geçen yıl 30 bin litre katı atık yağ toplandığını dile getiren Ok, ''Yani bir baraj büyüklüğündeki suyun kirlenmesini önledik'' diye konuştu.
Ok, verilen eğitimin sadece çevreye değil ekonomiye de katkı sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bizim hedefimiz yılda en az 100 bin ağacın kesilmesini önlemek. Çocuklar bilinçlenerek büyüyor. İlk başladığımızda 9-10 yaşlarında eğitim alan çocuklar, bugün 12-13 yaşına geldiler. Bilinçli birer genç oldular. Çevreye, ormana daha duyarlı hareket ediyorlar. Biz birkaç yıl içinde hedefimize ulaşır hatta fazlasını yakalarız. Toplanan katı ve sıvı atıklar geri dönüşüm sayesinde ekonomik bir değer teşkil ediyor. Bu işi öğrencilere sevdirerek yaptırıyoruz. En çok pil toplayan, katı atık toplayan okullara hediyeler veriyoruz. Masa tenisi, bilgisayar gibi yani okulların ihtiyaçlarına göre hediyelerimiz oluyor. Bu şekilde eğitim, öğrencilerde daha kalıcı oluyor.''
Balıkesir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü uzmanlarından Mustafa Çekim ise eğitimlerin sadece ilköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik olduğunu bildirdi. Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü olarak her salı ve perşembe günü okullarda çevre eğitimi verdiklerini ifade eden Çekim, ''Okullarda yürüttüğümüz eğitim projeleri, ambalaj atıklarının, pil atıklarının geri kazanımıyla ilgili. Okullarda çocukları bilgilendiriyoruz. Balıkesir'in tamamında 41 ilköğretim okulu bulunuyor ve hepsine eğitim veriliyor'' dedi.
''Çevre Koruma Eğitimi'' İle Yılda En Az 100 Bin Ağacın Kesilmesinin Önlenmesi Hedefleniyor
Balıkesir Belediyesi tarafından il merkezinde 3 ve 4. sınıf öğrencilerine verilen ''çevre koruma eğitimi'' ile yılda en az 100 bin ağacın kesilmesinin önlenmesi hedefleniyor.