Chp`li Akkaya`dan Gazeteciler Cemiyeti`ne Taziye Ziyareti

Chp`li Akkaya`dan Gazeteciler Cemiyeti`ne Taziye Ziyareti

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Van’da meydana gelen 5.

6 büyüklüğündeki ikinci depremde hayatını kaybeden gazeteciler için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası`na taziye ziyaretinde bulundu. Akkaya, Van’da sorumlu kişilerin sorumsuz davranışları yüzünden depremde iki gazeteci ile onlarca vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtti. Ziyareti sırasında gazetecilerin çalışma şartlarını değerlendiren Akkaya, 1 Ekim 2008’de gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkının yeniden verilmesi için yasa teklifi vereceklerini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve İstanbul İl Başkanı Oğuz Kağan Salıcı, Van depreminde hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı muhabirleri Cem Emir ile Sabahattin Yılmaz için TGS Başkanı Ercan İpekçi ve TGC Başkanı Orhan Erinç’e taziye ziyaretinde bulundu. Eminönü’ndeki TGC Merkezi’nde önce TGS Başkanı Ercan İpekçi ile görüşen Akkaya, 5.6 büyüklüğündeki ikinci Van depreminde gazeteciler Cem Emir ve Sabahattin Yılmaz ile birlikte onlarca vatandaşın ölmesinde sorumluların ihmali olduğunu savundu. Akkaya “Sorumluların sorumsuz davranışları neticesinde, depremde arkadaşlarımız ve onlarca vatandaşımız göçük altında kaldılar, vefat ettiler. Anadolu insanı acısını içine gömer, vakur bir şekilde davranır ama Anadolu insanı ölümde de adalet arar. Bir babanın evladını, bir annenin çocuğunun mezara göndermesi acıların en büyüğüdür. Ve sorumlu kişilerin sorumsuzca davranışları yüzünden 5.6 depreminin sonucunda Van’da cinayet işlenmiştir.” dedi.
Gazetecilerin çalışma koşullarının aslında herkes tarafından bilindiğini ifade eden Akkaya “Gazeteciler bir trafik kazası olduğunda, herhangi bir terör olayında, savaşta, polis ve sağlık ekiplerinden önce yada eş zamanlı orada olurlar. Görevleri halkın doğru bilgilendirilmesi ve haberdar olmasıdır. Onların kafalarında kaskları yok, bellerinde tabancaları yok, bir elinde gaz bombası bir elinde copları yok, ama aynı mevzide haber yapmak için uğraşıyorlar. Yani gazetecilerin yıpranma primlerini hak edip etmemeleri ile ilgili ölmelerini beklemek kadar vahim bir durum yok.” diye konuştu.
Akkaya, “CHP olarak 30 yıldır gazetecilerin bir hakkı olan ve bu hükümet zamanında 1 Ekim 2008 tarihinde gasp edilen haklarını yeniden verilmesi için mecliste yasa teklifi sunacağız ve bunun çıkması için takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.


TGS BAŞKANI İPEKÇİ: DEVLET AĞIR KOŞULLARDA ÇALIŞAN GAZETECİLERİ KORUMUYOR
TGS Başkanı Ercan İpekçi’de devletin gazetecilerin içinde bulunduğu ağır şartlar ve çalışma koşulları ile ilgili gerekli korumayı sağlamadığını belirtti. İpekçi, bunun yanı sıra işverenlerin de üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediğini öne sürdü. İpekçi, “Çatışma alanlarında, riskli bölgelerde göreve gönderilen gazetecinin gerekeli donanıma sahip olması, gerekli bilgilendirme ile oraya gönderilmesi ve mutlak surette hayat sigortasının yapılması gerekiyor. Ülkemizde bu tür şeyler maalesef işlemiyor. Sendikasızlık örgütsüzlükte bu tür olgulara sebep oluyor. Gazetecilerin mağduriyeti hem kendi patronları tarafından hem de devlet ve bürokrasi tarafından maalesef yaratılmış durumda. Bu acıları görmeden aslında gazetecilerin çalışma koşullarını farkında olunması gerekiyordu.” dedi.
Yaşanan acı üzerinden bir talepte bulunmayı utanç verici bulduğunu aktaran İpekçi, “Benim için utandırıcı bir durum. Bu durum 1 Ekim 2008’de düşünülmeliydi. Çalışma bakanı o zamanki alaycı ifadelerini umarım bu gün tekrarlamaz. O dönemde gazetecilerle alay etti.” ifadelerini kullandı.


ERİNÇ: YIPRANMA HAKKI KALDIRLDIĞINDA UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI
CHP’li Akkaya, TGS’deki ziyaretin ardından TGC Başkanı Orhan Erinç ile görüştü. Bura da gazetecilerin yıpranma pakı ve çalışma koşulları ile ilgili görüşlerini dile getiren Akkaya meclise sunacakları tasarı ile ilgili destek istedi. TGC başkanı Erinç’te yaptığı konuşmada, iki gazetecinin ölümü ile ilgili yaşadığı üzüntüyü ifade etti. Erinç “Türkiye’de gazetecilerin çalışma koşulları ilgili vurdumduymazlık bizi başından beri rahatsız etmişti. Yıpranma hakkı ellerinden alınırken TGC diğer meslek örgütleri gibi bilimsel olarak üniversitelerin öğretim üyeleri ile raporlar hazırlamıştık. Bunun gerçekle bağdaşmadığını tasarı sahiplerine ilettik. O tasarının gerçeklerinden biri de basında teknolojinin değiştiği idi. Sizinde belirttiğiniz gibi bunun teknoloji ile ilgilisi yok. O konuda uyarılarımızın dikkate alınmamış olmasını yorumlamakta zorlandık hala zorlanıyoruz. Mesleğimizin duayenlerinden Oktay Ekşi ve MHP’li bir milletvekili yıpranmanın yeniden tanınması için yasa teklifi vermiş. Bunu iyi bir gelişme olarak görüyoruz. İktidarın da bu yaklaşımı dikkate almasını bekliyoruz.” dedi.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile