CHP’li İnce: Milletvekili Dokunulmazlıklarının Kaldırılmasına Destek Veririz

CHP’li İnce: Milletvekili Dokunulmazlıklarının Kaldırılmasına Destek Veririz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Muharrem İnce, BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına destek verebileceklerini, ancak buna yolsuzlukların da eklenmesi gerektiğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Bursa Görükle’de bulunan Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. İzmir’den Bursa’ya gelen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’ye, CHP Bursa milletvekilleri Turhan Tayan, Sena Kaleli, İlhan Demiröz eşlik etti.

Derneğe geldiğinde, basın mensuplarına açıklamada bulunan Muharrem İnce, bayramlarda saygı duruşu yapılmayarak Türkiye’nin kodları ile oynandığını savundu. İnce, “Son yıllarda ne yazı ki AKP iktidarında Türkiye’nin kodları ile genetiği ile oynanıyor. Çeşitli bahanelerle 19 Mayıs'ta, 23 Nisan'da, 30 Ağustos'larda; yok kulağım ağrıdı, yağmur yağdı, sel oldu gibi bahanelerle bu ülkenin kodları ile oynanıyor.” dedi.

Lozan Mübadilleri Derneği'ni ziyaret ettiğini hatırlatan İnce, “Lozan, bu ülkenin tapusudur, bu ülkenin tapu senedidir. Bu ülkede ne yazık ki bir Mustafa Kemal’in çocukları var, bir de Damat Ferit’in çocukları var. Biz Mustafa Kemal’in çocuklarıyız. Cumhuriyet'e, ulusal birliğimize saygıyı her zaman gösteririz. Ama Wilson prensiplerini savunanlar, Damat Ferit’in torunları ne yazık ki ülkemizin kodları ile oynuyor.” şeklinde konuştu.

"BİZ VALİ VE KAYMAKAMLARDAN İZİN İSTEMİYORUZ"
Bursa’da da 30 Ağustos törenlerinde saygı duruşunda bulunulmadığını anlatan Muharrem İnce, “Biz CHP örgütleri olarak, gerek Bursa il başkanlığımız, gerek Yalova, gerek Trabzon il başkanlığı olarak biz Recep Tayyip Erdoğan’ın valilerinden, onun kaymakamlarından izin istemedik. Vatanımıza, Cumhuriyetimize, onun silah arkadaşlarına bu topraklarda zaferi oluşturanlara saygı duymak ve onlara bağlılığımızı anlatmak için kimseden izin almak zorunda değiliz. Ne hükümetin askeri konumundaki kaymakamlardan, valilerden, biz onarlın böyle bir iznini tanımıyoruz. Biz sadece onlara bilgi veriyoruz. Biz şu saatte buraya çelenk koyacağız, saygı duruşunda bulunacağız, siz de bizim için güvenlik önlemi alın diyoruz, ortamı ayarlayın diyoruz. Olay bundan ibarettir.” diye konuştu.

Bursa’nın Görükle ile kendi doğup büyüdüğü köy arasında bir vatan değiştirme ve Cigoş oyunu bağı olduğunu anlatan Muharrem İnce, bu oyunun kendi yörelerine ait bir oyun olduğunun altını çizerek, “Bu oyun sağa sola dönerek oynanır. Zeybek tarzında bir oyundur. Sağa sola dönerek meydan okumadır. Biz de bu ülkede sağdan soldan nereden gelirse gelsin yolsuzluklara baskılara meydan okuruz. Onun için Cigoş ile CHP arasında bir paralellik vardır. Onun için biz bu ülkedeki diktatörlüğe, bu ülkedeki tek adamlığı ve bu ülkedeki faşist anlayışa asla boyun eğmeyeceğiz.” diye ifade etti.

"DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASINA DESTEK VERİRİZ"
BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda Başbakan’ın açık kapı bıraktığı yönündeki soruya da CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, şöyle cevap verdi: “Ben 2002’den beri milletvekiliyim. O tarihte Sayın Başbakan ile Sayın Baykal bir kanalda programa çıktıklarında söz verdiler ve kim iktidar olursa olsun diğeri ona destek verecek ve dokunulmazlıkların kaldırılacağı şeklinde halkın huzurunda söz verdiler. Ben Başbakan’a, o Uğur Dündar’ın programındaki açıklamasını gösteriyorum.”

İnce, 2002’de milletvekili adayı olduklarında notere giderek milletvekili seçilmeleri halinde dokunulmazlıklarının kaldırılması için oy kullanacakları şeklinde taahhüt verdiklerini anlattı. İnce, şöyle devam etti: “Dokunulmazlığın kaldırılmasını günlük olaylara, yani PKK’lı teröristlerle kucaklaştı diye Başbakan’ın aklına dokunulmazlık şimdi mi geldi. Yani biz kürsü dokunulmazlığı, milletvekili söylediklerinden dolayı yargılanmasın. Ama yolsuzluklar ne olacak, yetim hakkı yiyen ne olacak. Biz dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde oy kullanırız, bu konuda taahhüdümüz var. 3 dönemdir taahhüdümüz var. Ama Başbakan'ın aklına yolsuzluklarla ilgili dokunulmazlıklar da gelse daha iyi olur diye düşünüyorum.”

Suriye ile ilgili soruya da Türk dış politikasının son yıllarda en kötü günlerini yaşadığını iddia eden CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Bir akademisyenin hayallerine terk edildi Türkiye dış politikası. Türkiye, bu bölgede emperyalist güçlerin maşası konumundadır. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler işbirliği konumunda değil, bir muhafızlık bir jandarmalık konumuna düştü.” şeklinde cevap verdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile