CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, önergesinde ilköğretim okulu öğrencilerine bedava süt dağıtılması projesi kapsamında yapılan ilk gün uygulamalarında çok ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde zehirlenme vakaları yaşanmıştır. Bu vakaların bir örneği de Konya-Karatay ilçesi Mustafa Çetin İlköğretim Okulu'nda yaşanmış, 100 öğrenci zehirlenmiş olup, halen 4 hastanede tedavi altındadırlar. Dağıtılan sütlerin Balıkesir merkezli üretici bir firmaya ait olduğubilinmektedir. Valilik makamınca olayın zehirlenme olmadığı, etkilenme olduğu yönünde açıklamalar yapılmış ise de, bu açıklamaların inandırıcılığı konusunda ciddi soru işaretleri söz konusudur. Türkiye'nin muhtelif illerinde ve blok halinde vakaların meydana gelmiş olması, zehirlenme olgusunu maalesef doğrulamaktadır" dedi.
17 Ocak 2012 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından piyasadaki sütlerde antibiyotik kalıntısı ile aflatoksin M1'e rastlandığına ve bu tespitlerle ilgili olarak yasal işlem yapıldığına dair bir açıklama yapıldığını hatırlatan Kart, "Her ne kadar bakanlık yasal işlem yaptığını açıklamış olsa da gelişmeler bu konuda yapılan denetimlerin ciddi ve etkin olmadığını göstermektedir. Bakanlık, süt denetimlerinde zehirli maddelere rastlandığını kabul etmekle beraber fail ve sorumlular hakkındaüstüne düşen görevi yapmamıştır. Hükümet, yine her kritik olayda yaptığı gibi günü kurtarmaya yönelmiş, olaya sahip çıktığı izlenimini yaratmış, ancak çözüme yönelik hiçbir ciddi çalışma yapmamıştır. Bakanlığın belli ve bilinen üretici firmaları himaye ettiği anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı. "Çocuk ve toplum sağlığı gibi önemli ve hayati bir konuda bile hükümetin gerekli özeni ve duyarlılığı göstermediği görülmektedir" diyen Milletvekili Kart, "Olaya yine ticari ve siyasi ilişkiler boyutuyla bakıldığı ve buna göre ihale-ihalelerin paylaştırıldığı, olayın seyri ve gelişiminden anlaşılmaktadır. Bulgular maalesef bu yöndedir" dedi.
Kart, TBMM Başkanlığı'na Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti: "Süt dağıtımına ilişkin ihaleler Türkiye genelinde mi yapılmıştır? Yoksa bölgeler düzeyinde mi yapılmıştır? Bu işin kamu bütçesine maliyeti nedir? Türkiye ölçeğinde üretici firma olarak kaç firmaya, hangi firmalara, bu iş hangi bedel ve şartlarla ihale edilmiştir? İhalelerde hangi yöntem kullanılmıştır? Dağıtım ihalesi süreci hangi şartlarda yapılmıştır? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 17 Ocak 2012 tarihli açıklamasında zehirlenme vakalarından söz edilmiş olmakla, bu vakalara yol açan fail vesorumlular bugüne kadar neden tespit edilmemiştir? Zehirlenme vakalarına yol açan firmalar hangileridir? Bunlar hakkında ne tür işlemler yapılmıştır? Zehirlenme vakaları hakkında ilgili bakanlıklar gerekli idari ve adli prosedürü neden işletmemişlerdir? Bu fail ve sorumluları neden himaye etmişlerdir? Sadece bu durum bile görev ve yetkinin kötüye kullanıldığı ve yolsuzluk bulgularının bulunduğu anlamına gelmez mi? Konya merkezde zehirlenme vakasına yol açan üretici Balıkesir firması, Türkiye genelinde başkahangi illerde ihaleyi kazanmıştır? Zehirlenme vakalarına yol açan firmalar arasında bu firma da var mıdır? İlköğretim çocuklarına bedava süt dağıtılma projesine bile yolsuzluk ilişkilerinin bulaşmış olması sizi rahatsız etmiyor mu? Bu ilişkiler ağına neden yol açıldığının vicdani ve yasal değerlendirmesini ve öz eleştirisini yapma sorumluluğu ve cesaretini gösterebilecek misiniz? "
CHP'li Kart'tan Bedava Süt Projesine İlişkin Soru Önergesi
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, öğrencilere bedava süt dağıtımı projesindeki ihaleler ve zehirlenme iddialarıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.