Cimin Üzümünün Bu Sene Tadi Kaçti

Cimin Üzümünün Bu Sene Tadi Kaçti

Erzincan’da bu sene yaz ayi sonlarina dogru gerçeklesen yogun yagislar ve Üzümlü ilçesinde 29 Agustos’ta meydana gelen sel ve su baskinlari nedeniyle bugünlerde hasadina baslanan tescilli Cimin üzümünde rekolte düsüklügü yasandi. Cimin üzümünün kilosu 60 liradan satisa sunuluyor.

Erzincan’in Üzümlü ilçesinde yetisen yörenin tescilli ürünlerinden Cimin üzümünün hasadina baslandi. Kentin önemli gelir kaynaklari arasinda yer alan ve yaklasik 8 bin 650 dekar alanda yetistirilen sofralik siyah üzümün bu sene rekoltesi düstü.

Kendine has tadiyla sofralik olarak talep gören Cimin üzümü, ince kabugu ve iri tanelerinin yaninda seker oraninin düsük olmasi dolayisiyla da tercih ediliyor.

Sabahin ilk isiklarinda kentin baglarinda baslayan hasat mesaisinde üreticiler, narin yapisiyla meyvesine fazla dokunmadan topladiklari üzümleri kasalara doldurup satisa hazir hale getiriyor. Bu sene yagislar nedeniyle hastalik vuran ve rekolte kaybi olan Cimin üzümü, Dogu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nin yaninda Türkiye’nin farkli illerine satiliyor. Bugünlerde hasadina baslanan yöreye özgü üzümün kasima kadar satisinin devam ettigi belirtildi.

Üzümün hassas yapisi geregi çok fazla dokunmadan hasat yaptiklarini ifade eden üretici, Cimin üzümünün aromasi, iriligi, sululugu ve saglik yönüyle de her zaman ilgi gördügünü söyledi.



Cimin üzümü hasadi yapan bir üretici, “Seker hastalari üzümümüzü seker orani düsük oldugu için yiyebiliyor. Hasat ettigimiz üzüm begenilen ve tutulan bir üzüm, bu nedenle talep oluyor. Bu üzümü yiyen herkes çok begeniyor. Kabugu ince ve mayhos bir tadi var. Erzurum, Trabzon, Ordu, Rize ve Giresun gibi illere sevkini yapiyoruz. Bu sene saganak yagis ve sel dolayisiyla rekolte düstü. Yagisin olmadigi zaman üzümlerimizde çatlama ve benzeri zararlar olmazdi. Cimin üzümü baska bölgelerde yetismiyor, kabugu ince ve mayhos bir tadi var. Bu sene kilosu 70’den basladi simdi 60 lira civarinda satiliyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile