Çin'den Soguk Savas Uyarisi

Çin'den Soguk Savas Uyarisi

Çin Basbakani Li Qiang ASEAN Zirvesi’nin ikinci gününde yaptigi konusmada, anlasmazliklarin kontrol altinda tutulmasi için yeni bir Soguk Savas’in önlenmesi gerektigini söyledi.

Endonezya’nin baskenti Jakarta’da 5-7 Eylül tarihlerinde düzenlenen 43. Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi (ASEAN) Zirvesi, ikinci gününde dünya liderlerinin katilimiyla devam ediyor. Zirvenin gündem maddeleri arasinda Myanmar’daki durum, Güney Çin Denizi’ndeki askeri gerginlik ile ABD ve Çin arasindaki, siyasi ve ticari rekabet konulari yer aliyor. Zirveye üye ülkeler Tayland, Singapur, Endonezya, Malezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Brunei, Myanmar ve Vietnam’in yani sira ABD, Japonya, Ingiltere, Rusya, Avusturalya ile Avrupa ve Asya ülkelerinin liderleri katiliyor.

Myanmar’daki cuntaya tepki

Zirvenin ikinci gününde ASEAN üye ülkeleri tarafindan yayinlanan ortak bildiride, Myanmar’da artan siddetten ve sivillere yönelik yapilan askeri müdahaleden Myanmar Silahli Kuvvetleri sorumlu tutulurken, cunta yönetimine açik uyari yapildi. Liderlerin ortak imzasi ile yayinlanan 19 maddelik bildiride, Myanmar’da sivillere yönelik siddet ve saldirilarin sorumlusu olarak da cunta yönetimi gösterildi. Yapilan açiklamada ASEAN Birligi’nin Myanmar’daki cunta yönetimi ile iki yil önce yapilan 5 maddelik baris planini uymamasi nedeniyle elestirildi.

Çin’den “soguk savas” uyarisi

Çin Basbakani Li Qiang bugün zirvede liderlere yönelik yaptigi konusmada, Hint-Pasifik bölgesindeki jeopolitik rekabetlerin keskinlestigine deginerek bölgede "yeni bir Soguk Savas"tan kaçinmanin önemine dikkat çekti. "Anlasmazliklari kontrol altinda tutmak için su anda önemli olan sey taraf seçmekten kaçinmak, blok çatismasina karsi çikmak ve yeni bir Soguk Savas’in önlenmesidir” ifadelerini kullanan Li, Asya ülkelerinin bu farkliliklari ve anlasmazliklari uygun sekilde ele almasi gerektigini belirtti.

Li, ayrica zirvede ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris ve aralarinda Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Hindistan’in da bulundugu çesitli ülkelerin liderleriyle daha genis çapli görüsmelerde bulunacagini belirtti.



ABD, Myanmar’da demokrasi çagrisini yineledi

Bugün ASEAN Birligi ve diger katilimci ülke liderleriyle bir araya gelen ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris, toplantinin basina açik kisminda yaptigi konusmada zirvenin gündem maddelerinden biri olan Myanmar’daki iç karisikliga degindi. ABD’nin Myanmar’in demokrasiye kavusmasi için gerekli baskiyi uygulamaya devam edecegini belirten Harris, ayrica ASEAN liderlerine Washington’da kurulacak olan yeni bir ABD-ASEAN Isbirligi Merkezi’nin müjdesini verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile