Çocuklarda Viral Enfeksiyon Sikliginda Artisa Dikkat

Çocuklarda Viral Enfeksiyon Sikliginda Artisa Dikkat

Malatya Egitim ve Arastirma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Elif Güdeloglu, çocuklarda viral enfeksiyon sikliginda artisa dikkat çekti.

Mevsim olarak viral enfeksiyonlarin siklikla görüldügü bir dönemde olundugunu belirten Uzm. Dr. Elif Güdeloglu, viral enfeksiyonlarin sikligi ve türü mevsimlere göre degiskenlik göstermekle birlikte sonbahar ve kis aylarinda bu enfeksiyonlarin pik yaptigini bildirdi.

Uzm. Dr. Elif Güdeloglu, “Ilk olarak ’parainfluenza’ dedigimiz virüslerin yol açtigi krup hastaligi baslar. Arkasindan daha çok nezleye sebebiyet veren rinovirüs dönemine gireriz. Daha sonra ise RSV dedigimiz özellikle bir iki yas alti bebekleri biraz daha agir etkileyen RSV sezonu baslar. Simdi ise ’influenza’ dedigimiz, grip diye adlandirilan, özellikle 2 yas alti çocuklarda daha agir semptomlar ile zaman zaman kendini gösterebilen önemli bir sürecin içerisindeyiz” dedi.



"Sivi tüketimi artirilmali"

Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Elif Güdeloglu, “Viral enfeksiyonlarin çogunda ates, öksürük, halsizlik gibi bulgular olup; böyle durumlarda çocuklarin beslenmesinin, sivi tüketiminin mutlaka artirilmasi gerekmektedir. Çünkü sivi kaybi çocuklarda dikkat edilmesi gereken önemli durumlarin basinda gelir” diye konustu.



Odalarin sik havalandirilmasi, kapali alanlardaki ziyaretlerin kisa tutulmasi, maske, mesafe ve hijyen önlemlerine uyumun, solunum yolu hastaliklarindan korunmada da önem tasidigina dikkati çeken Güdeloglu, “Bu süreçte odalarin sik havalandirilmasi, kapali alanlardaki ziyaretlerin kisa tutulmasi, maske, mesafe ve hijyen önlemlerine uyum gösterilmesi gerekir. Özellikle yasça küçük çocuklar ellerini agzina götürme ve o sekilde oyun kurma egiliminde olduklarindan kendilerini kolayca enfekte edebilir. Bu nedenle çocuklarda sik el yikama gerekliligi konusuna çok dikkat etmeliyiz. Okul çagi çocuklarimizda ise durum biraz daha farklidir. Onlar için teneffüs aralarinda el yikama gereksinimi olsa bile bu yas grubunda öncelik, çogunlukla oyuna kosma davranisi seklindedir. Bu durumda çocuklarda el hijyeni çantalarina koydugumuz kolonya ya da dezenfektanlar ile daha pratik sekilde saglanabilir” ifadelerini kullandi.

Viral enfeksiyonlari geçiren çocuklar için beslenmenin önemini vurgulayan Uzm. Dr. Elif Güdeloglu, “Bu dönemde alinan taze meyve, sebze tüketimi çocuk hastalar için çok önemlidir. Önerilen sekilde beslenme ile edinilen C vitamini destegi, birçok viral enfeksiyonun üstesinden gelme ve korunma konusunda fayda sagladigi unutulmamalidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile