Çorum'daki Ünlü Veli Pasa Hani'nda Restorasyon Çalismalarinda Sona Gelindi

Çorum'da, günümüzde çok az örnegi bulundugu belirtilen 156 yillik Veli Pasa Hani'nda restorasyon çalismalarinda sona gelindi.

Yozgat Beylerbeyi Veli Pasa tarafindan 1865'te yaptirilan Çepni Mahallesi'ndeki tarihi han, uzun bir dönem "Anadolu Oteli" olarak kullanildi.

Bin metrekare alana insa edilen iki katli han, bitisigindeki 35 odali otel kismiyla 1914 yilinda çikan yanginda, büyük oranda hasar gördü.

Yeniden insa edilerek bugünkü halini alan yapi, mülk sahipleri tarafindan market ve depo olarak kullanildi. Tarihi han, geçen yillarda Çorum Belediyesince turizme kazandirilmak üzere 35 yilligina kiralandi.

Çorum Belediyesinin, Orta Karadeniz Kalkinma Ajansinin (OKA) mali destegiyle baslattigi, yaklasik 6 milyon lira bütçeli restorasyon projesinde sona gelindi.

Süslemeleri, isçiligi, mimari ve insaat mühendisligi açisindan özel bir eser olarak degerlendirilen tarihi hanin, restorasyonu tamamlandiginda kentin kültürel hayatina katki saglamasi planlaniyor.

Çorum Belediyesinden yapilan yazili açiklamaya göre, Belediye Baskani Halil Ibrahim Asgin, tarihi hani ziyaret ederek yetkililerden restorasyon çalismalari hakkinda bilgi aldi.

Asgin ziyarette, Çorum'da yasayan ve Uluslararasi "Altin Eller" ödüllü metal sanatçisi Hasan Tuluk ve han hakkinda bilimsel makale hazirlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Iskender Tuluk ile hanin restorasyonunun ardindan ne sekilde kullanilabilecegini degerlendirdi.

Hanin yapilis amacina uygun olarak bugünün sartlarinda kullanilmasinin mümkün olmadigini belirten Asgin, "Sehrimizin en önemli kültürel varliklarindan biri olan Veli Pasa Hani, yapildigi tarihte adindan da anlasilacagi gibi han, yani otel olarak kullanilmis. Bugünkü sartlarda hanin odalarinin büyüklügü bir otel olarak kullanilmasini imkansiz kiliyor. Hani sehrimizin kültür hayatina yön verecek sekilde islevsellestirmek istiyoruz." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile