Covid Döneminde Tüp Bebek Basvurulari Artti

Covid Döneminde Tüp Bebek Basvurulari Artti

Çocuk sahibi olmak isteyen kadinlarda korona virüs asisi konusunda farkli tedirginliklerin yasandigini belirten Kadin Hastaliklari Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Dr. Gerçek Aydin , “Asil tehlike Covid-19’dur, çünkü üreme sistemine zarar veriyor” dedi.

Korona virüs pandemisini önlemeye yönelik çabalarin odaginda Covid-19 asisi var. Ancak özellikle tüp bebek tedavisi yaptirmayi düsünen anne adaylari üreme organlarina zarar verebilecegini düsünerek asi olma ile ilgili tedirginlik yasayabiliyorlar.

Uzmanlar, anne adaylarina tüp bebek tedavisi öncesinde asi olmalarini öneriyor.

Covid-19’un hamilelik döneminde hayati riskleri artirdigini belirten uzmanlar, asiyla ilgili tedirginlik duyulmamasi gerektigini kaydediyor.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezinde görevli Kadin Hastaliklari Dogum ve Tüp Bebek Uzmani Dr. Gerçek Aydin, tüp bebek tedavisine baslamadan önce Covid-19 asilarinin tamamlanmasini önererek, “Tüp bebek tedavisine baslayacak anne adaylarinin Covid-19 asisi olmalarini öneriyoruz. Çünkü Covid-19 üreme sistemine zarar veren bir viral enfeksiyon. Sperm ve yumurta hücrelerini etkileyebiliyor. Virüs sperm sayi ve hareketliligini azaltirken, asi pozitif yönde etkiliyor. Bu nedenle asi ile hastaliktan korunmak önem tasiyor. Mevcut veriler gebelik sirasinda Covid-19 asisinin düsük yapma riskini artirmadigini gösteriyor. Gebelik öncesi veya sirasinda asilama, meternal/fetal komplikasyonlari azaltmanin en iyi yoludur” diye konustu.

Özellikle erkekler etkileniyor

Sözlerine devam eden Aydin, "Kovid çok öngörülebilir olmayan her zaman seyri ve bunun etkileri çok kestirilemeyen ilginç bir hastaliktir. O nedenle hem erkeklerde sperm üretimi hem de kadinlarda yumurta sayisini düsüren tespitler vardir. Özellikle erkeklerde virüsün testilerine girme ihtimali biraz daha yüksek oldugu için burada yapacagi tahribat sperm üretimini bozabilecegi için erkeklerin biraz daha dikkat etmesinde fayda var diye düsünüyorum. Kovid geçirdiyseniz yumurtalik ve sprem durumlarinizin gözden geçirilmesinde fayda var. Tüp bebek basvurulari yüksek derecede artti" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile