Cumhurbaskani Erdogan, BM Genel Kuruluna Hitap Etti Açiklamasi (1)

'Milyonlarca insanin hayatini kaybettigi, 10 milyonlarca insanin virüsün pençesinde kivrandigi bir dönemde, asi milliyetçiliginin farkli yöntemlerle halen sürdürülüyor olmasi, insanlik adina yüz kizarticidir' 'Yerli asimiz TURKOVAC'i yakin zamanda milletimizle birlikte tüm insanligin istifadesine sunacagimizi ifade etmek istiyorum' 'Siyasi süreçten bagimsiz olarak Afganistan'in, uluslararasi camianin yardimina ve dayanismasina ihtiyaci bulunuyor. Ülkede bir an önce baris, istikrar ve güvenligin tesis edilerek, Afgan halkinin huzura kavusmasini temenni ediyoruz' 'Uluslararasi toplum bir 10 yil daha Suriye krizinin devam etmesine izin veremez'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, milyonlarca insanin hayatini kaybettigi, 10 milyonlarca insanin Kovid-19 virüsünün pençesinde kivrandigi bir dönemde, asi milliyetçiliginin farkli yöntemlerle halen sürdürülüyor olmasinin, insanlik adina yüz kizartici oldugunu ifade etti.

Erdogan, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurul Salonu'nda BM'nin 76'nci Genel Kurulu görüsmelerinde katilimcilara hitap etti.

Konusmasina, Genel Kurul'a katilanlari selamlayarak baslayan Erdogan, Birlesmis Milletler 76'nci Genel Kurulu'nun ülkeler ve tüm insanlik için hayirlara vesile olmasini diledi.

Erdogan, 2 yil sonra tekrar Genel Kurul'da bulunmaktan ve burada hitap etmekten büyük memnuniyet duydugunu belirterek, geride birakilan yaklasik 2 yilda tüm insanligin sancili günler geçirdigini animsatti.

"Son asrin en büyük saglik krizi olarak nitelenen Kovid-19 salgininda, aralarinda dostlarimizin, yakinlarimizin, sevdiklerimizin de oldugu 4,6 milyon insani kaybettik." diyen Erdogan, gösterilen onca çabaya ve asilamada alinan mesafeye ragmen salginin olumsuz etkilerinin halen devam ettigine dikkati çekti.

Birlesmis Milletler 76'nci Genel Kurulu'nun da iste böyle bir atmosferde gerçeklestigini ifade eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Burada verecegimiz dayanisma ve is birligi mesajlarinin, salginla mücadeleyi desteklemenin yani sira, zor günler yasayan milyarlarca insanin umutlarini artiracagina da inaniyorum. Genel Kurulumuzun, uluslararasi toplumun meselelerinde çözümüne daha etkin katki saglamasi için güçlendirilmesi gerekiyor. Bu dogrultuda verimli çalismalar yapan 75'inci Genel Kurul Baskani Sayin Volkan Bozkir'a sükranlarimi sunuyorum. 76'nci Genel Kurul Baskanligini üstlenen Sayin Abdullah Sehid'in devraldigi bayragi çok daha yukarilara tasiyacagina inaniyorum. Türkiye olarak, Genel Kurul'un faaliyetlerini en verimli sekilde icra etmesi için üzerimize düsen sorumluluklari yerine getirmeyi sürdürecegiz. Bu vesileyle, Birlesmis Milletler Genel Sekreterligi görevini bir kez daha üstlenen Sayin Guterres'i tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum."

Bu yilki Genel Kurul'un "Umutla Dayanakliligi Insa Etmek" temasiyla düzenlenmesinin fevkalade isabetli oldugunun altini çizen Erdogan, "Öncelikle, aci da olsa, bir gerçegi ifade etmek istiyorum. Insanlik olarak bize büyük bir aile oldugumuzu tekrar hatirlatan bu salginda, ne yazik ki, küresel dayanisma açisindan iyi bir imtihan verilemedi. Bilhassa az gelismis ülkeler ve yoksul toplum kesimleri, salgin karsisinda adeta kaderlerine terk edildi." dedi.

- "TURKOVAC'i tüm insanligin istifadesine sunacagiz"

Dünya genelindeki can kaybinin yüksekliginde, küresel sistemin artik çözüm yerine sorun çikaran, sorunlari derinlestiren, sorunlari çözümsüzlüge mahkum eden çarpik yapisinin da payinin bulunduguna isaret eden Erdogan, söyle konustu:

"Milyonlarca insanin hayatini kaybettigi, 10 milyonlarca insanin virüsün pençesinde kivrandigi bir dönemde, asi milliyetçiliginin farkli yöntemlerle halen sürdürülüyor olmasi, insanlik adina yüz kizarticidir. Kovid-19 salgini gibi küresel bir felaketin üstesinden, ancak uluslararasi is birligi ve dayanismayla gelinebilecegi açiktir. Tüm ülkeler bu salgindan kurtulmadan, herhangi bir ülkenin tek basina güvenle hayatini sürdürmesi mümkün degildir. Genel Kurul'da ortaya konacak iradenin, bu hakikatin anlasilmasi bakimindan bir dönüm noktasi olmasini temenni ediyoruz. Salgin döneminde küresel is birliginin önemi yaninda tip biliminin ulastigi yüksek seviyeyi de görme imkani bulduk. Dünya Saglik Örgütü tarafindan onaylanan ilk asinin Almanya'da yasayan Türk kökenli iki bilim insani tarafindan gelistirilmesinden gurur duyduk."

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye olarak "Insani yasat ki devlet yasasin" inanciyla ilk günden itibaren eldeki imkanlari dost ve kardes ülkelerle paylasmaya çalistiklarini belirterek, Türkiye'nin bir taraftan vatandaslarina en iyi saglik hizmetini sunarken, diger taraftan da 159 ülke ve 12 uluslararasi kurulusa tibbi yardim gönderdigini animsatti.

"Yerli asimiz TURKOVAC'i yakin zamanda milletimizle birlikte tüm insanligin istifadesine sunacagimizi ifade etmek istiyorum." diyen Erdogan, Dünya Saglik Örgütünün güçlendirilmesi ve salginlara karsi sözlesme hazirlanmasi girisimlerini desteklediklerini vurguladi.

- "Afgan halkinin huzura kavusmasini temenni ediyoruz"

Kamu sagliginin korunmasi ile sosyal ve ekonomik hayatin devami arasinda makul bir denge kurulmasi gerektigine isaret eden Erdogan, "Yasadigimiz hadiseler bize bazi gerçekleri tekrar hatirlatmaktadir. Sevinçlerimiz gibi hüzünlerimiz, acilarimiz gibi basarilarimiz, sorunlarimiz gibi çözümlerimiz de ortaktir." dedi.

"Ben yaptim oldu" mantigiyla hareket edildiginde, bunun faturasini sadece belli basli ülkelerin degil, tüm insanligin ödedigini dile getiren Erdogan, sunlari kaydetti:

"Sahadaki gerçekleri ve sosyal dokuyu dikkate almayan dayatmaci yöntemlerle meselelere çözüm üretilemeyecegi, en son Afganistan'da, hem de çok aci bir sekilde görülmüstür. Afganistan halki, 40 seneden fazladir süren istikrarsizlik ve çatismalarin sonuçlariyla bas basa birakilmistir. Siyasi süreçten bagimsiz olarak Afganistan'in uluslararasi camianin yardimina ve dayanismasina ihtiyaci bulunuyor. Ülkede bir an önce baris, istikrar ve güvenligin tesis edilerek, Afgan halkinin huzura kavusmasini temenni ediyoruz. Türkiye olarak, bu zor günlerinde Afgan halkina karsi kardeslik görevimizi yerine getirmeyi sürdürecegiz."

Cumhurbaskani Erdogan, Suriye'de tüm dünyanin gözlerinin önünde yüz binlerce kisinin ölümüne, milyonlarca kisinin yerlerinden edilmesine neden olan insani dramin 10'uncu yilini geride biraktigina dikkati çekerek, Türkiye'nin bir yandan 4 milyona yakin Suriyeliye kucak açarken, bölgeyi kana ve gözyasina bogan terör örgütlerine karsi da sahada mücadele ettigini hatirlatti.

- "Suriye krizinin devam etmesine izin veremez"

DEAS'la gögüs gögüse çarpisan ve bu terör örgütünü hezimete ugratan tek NATO müttefikinin Türkiye oldugunu animsatan Erdogan, Türkiye'nin sahadaki varligiyla, PKK terör örgütünün Suriye'deki uzantilarinin isledigi katliam ve etnik temizlik faaliyetlerinin de önüne geçtigini söyledi.

Türkiye'nin sehitler verme pahasina yürüttügü çabalar sonucunda güvenli hale getirdigi bölgelere, su ana kadar 462 bin Suriyelinin gönüllü olarak geri dönüsünü sagladiklarini belirten Erdogan, ayni sekilde, Idlib'deki Türkiye varligi sayesinde, milyonlarca insanin hem caninin kurtuldugunu hem yerinden edilmesinin önlendigini vurguladi.

"Uluslararasi toplum, bir 10 yil daha Suriye krizinin devam etmesine izin veremez." ifadesini kullanan Erdogan, soruna, Suriye halkinin beklentilerini karsilayacak sekilde, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayili karari temelinde siyasi bir çözüm bulunmasi için daha güçlü bir irade ortaya konulmasi gerektiginin altini çizdi.

(Sürecek)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile