Cumhurbaskani Erdogan'dan ABD'ye SIHA Tepkisi

Cumhurbaskani Erdogan'dan ABD'ye SIHA Tepkisi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Suriye’de Amerika’nin üslerinin ne isi var? Türkiye’nin bir insansiz hava aracini ne yazik ki Amerika düsürüyor. Türkiye, NATO’da ABD’nin ortagi degil mi? Bunu ne ile izah edecegiz?” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Avusturya Basbakani Karl Nehammer ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Erdogan, Avusturya’da 22 yil aradan sonra Sansölye düzeyinde gerçeklestirilen ziyaretin tarihi bir nitelik tasidigini belirterek, "Avusturya Cumhurbaskani Alexander Van der Bellenve Sayin Sansölye ile gerçeklestirdigimiz samimi diyalog Türkiye - Avusturya iliskilerinde adeta yeni bir dönemin açilmasini sagladi. Iliskilerimizi daha da gelistirme konusunda ortak iradeye sahibiz. Görüsmelerimizde ziyaretlerin devam ettirilmesinin önemine degindik. 1 Ekim günü yasadigimiz terör saldirisi sonrasinda Sayin Sansölyenin terörü kinayan ve ülkemize destek beyan eden açiklamalari için bir kez daha Tesekkür ederiz. Terörle mücadelede uluslararasi is birligi ve ortak irade sarttir. Avusturya’da bu minvalde daha yakin is birligi bekliyoruz. Sayin Sansölye Gazi Meclisimizi ziyaret ederek Türkiye’nin karsi karsiya kaldigi terör tehdidinin ciddiyetine bizzat sahit oldu” dedi.



"Düzensiz göçle mücadelede ülkemizin öncü konumu ve bunun Avrupa’nin güvenligine sundugu katkilar herkesin malumudur"

Türkiye’nin düzensiz göçle mücadeledeki öncü konumu ve bunun Avrupa’nin güvenligine sundugu katkilarin herkesin malumu oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Içisleri Bakanlarimizla ikili görüsmelerinde hem bu alandaki isbirligini hem de terörle mücadeleyi ele aldilar. Ekonomik ve ticari iliskilerimiz olumlu bir seyir izliyor. Bu yil 4 milyar dolari bekledigimiz ikili ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çikarma hedefi üzerinde durduk. Mevcut potansiyelimizin bu rakama da kisa sürede ulasmamizi temin edecegine inaniyorum. Avusturya’nin Türkiye’ye yaptigi dogrudan yatirimlar 11 milyar dolara yaklasmistir. Türkiye’nin de Avusturya’daki dogrudan yatirimlari 716 milyon dolardir. Sayin Sansölye’nin bugünkü is formuna katilarak isin dogrudan temas saglamasi da güzel bir tesvik usulüdür” diye konustu.



"Avrupa’nin bütünlesmesi ancak Türkiye’nin birlige tam üyeligi ile tamamlanacaktir"

Türkiye Avusturya iliskilerinin köklü geçmisi oldugunu hatirlatan Erdogan, AB üyeligi konusunda önemli mesajlar verdi. Cumhurbaskani Erdogan, Gelecek sene Türkiye ile Avusturya arasindaki Dostluk Anlasmasinin 100’üncü, is gücü anlasmasinin ise 60’inci yil dönümünün idrak edilecegini belirtti.

Erdogan, “Bu anlamda yil dönümlerinin laikiyle anilmasi için gereken çalismalari müstereken gerçeklestirecegiz. Sayin Sansölye ile görüsmelerimizde Türkiye Avrupa Birligi iliskileri hakkinda da görüs alisverisinde bulunduk. Birlik ve münasebetlerimizi ilerletme noktasinda samimi oldugumuz, ülkemizin iradesinin teyit ettigimiz malumdur. Ancak ayni yaklasimi Avrupa Birligi tarafinda göremiyoruz. Avrupa’nin bütünlesmesi ancak Türkiye’nin birlige tam üyeligi ile tamamlanacaktir. Bu noktada tam üyelik disindaki hiçbir alternatifi kabul etmeyecegimizi özellikle vurguladim" seklinde konustu.



"Orta Dogu’ya kalici barisin gelebilmesi ancak Filistin -Israil sorununun nihai bir çözüme kavusturulmasiyla mümkündür"

Nehammer ile Orta Dogu’daki ve Rusya Ukrayna Savasi’ndaki gelismeleri de ele aldiklarini bildiren Erdogan sunlari söyledi:

"Orta Dogu’ya kalici barisin gelebilmesi ancak Filistin -Israil sorununun nihai bir çözüme kavusturulmasiyla mümkündür. 1967 sinirlari temelinde bagimsiz ve cografi bütünlügü haiz baskenti Dogu Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda geç kaldigimiz her gün, maalesef bölgemiz, çatisma, kan ve gözyasi girdabindan kurtulamayacaktir. Bölgede birligimiz tirmandiracak, daha fazla kan akmasina Yol açacak, sorunlari daha da derinlestirecek her türlü adimdan imtina edilmesi sart. Bu amaçla dün bir dizi telefon gelismesi gerçeklestirdim. Filistin Devlet Baskani Mahmut Abbas Israil Herzog, Misir Cumhurbaskani Sisi, Katar Emiri El Sani, Lübnan Basbakani Mikati, Malezya Basbakani Enver Ibrahim ile bölgedeki son durumu ve gelismeleri ele aldim" dedi.



"Putin ve Guterres ile bir görüsmem olacak"

Bugün Rusya Federasyonu Baskani Putin’le de görüsecegini açiklayan Erdogan, "Bu süreçte yine Guterres ile bir görüsmem olacak. Ve bu görüsmeleri Körfez Ülkeleri dahil genisleterek, gelistirerek devam ettirecegiz. Adil bir barisin kaybedeni olmaz düsturuyla bölgede etkili tüm aktörlerin barisin tesisi için sorumluluk almaya çagiriyoruz. Atese benzin dökmenin hele hele de sivilleri ve sivil yerlesim yer hedef almanin kimseye bir faydasi olmaz. Gazzeli kardeslerimiz iki gündür çok agir bombalamaya maruz olur. Gazze halkinin yasadigi trajedinin hafifletilmesi ve insani yardimlari bölgeye ulastirilmasi noktasinda da çalismalarimiz sürüyor” dedi.



"Türkiye çatismalarin bir an önce durmasi ve gerilimin azaltilmasi için elinden geleni yapacaktir"

Türkiye’nin Filistin- Israil arasindaki çatismalarin bir an önce durmasi ve gerilimin azaltilmasi için elinden geleni yapacagina vurgu yapan Erdogan, "Ukrayna’da savasin sonlandirilmasi için diplomasinin ve müzakerenin öneminin altini çizdim. Karadeniz tahil girisiminin yeniden canlandirilmasina yönelik bugüne kadarki çalismalarimiza dair bilgiler verdim. Ikili ve bölgesel konular hakkindaki isbirligimizin önemini ve yakin diyalog sürdürme konusundaki karsilikli olarak vurguladik. Bu düsüncelerle sözlerime son verirken bugünkü görüsmelerimizin, ülkelerimiz ve bölgemiz için hayirlara vesile olmasini diliyorum” diye konustu.



"Amerika’nin uçak gemisinin Israil’de ne isi var?"

Cumhurbaskani Erdogan bölgede yasananlarin adil sekilde degerlendirilmesi gerektigine dikkat çekerek, "Simdi kararlarimizi verirken adil karar vermemiz gerekiyor. Özellikle de burada olaya sadece Hamas olarak bakarsak bu adil olmaz. Hamas’in kaybi nedir? Israil’in kaybi nedir? buna baktigimiz zaman ortada ciddi bir kayip. Sadece Hamas’in son aldigim benim bilgiler 750 civarinda ölüm 2 bin civarinda yarali var. Tabii bugünkü rakamlari henüz alamadik. Ama bunun karsisinda tabii Israil tarafinda da yine ölümler, yaralilar, vesaire var. Fakat buraya nasil geldik. Bu bir gündem oldu. Yillardir bu isin ne yazik ki bir bedeli oldu. Ve yillardir buralarda sürekli olarak bu ölümlerle karsi karsiya kalindi. Bakin su anda Gazze’ye su verilmiyor. Hani insan haklari? Elektrik yok. Verilmiyor. Insan Haklari, Evrensel Beyannamesinde siz suyu kesemezsiniz. Insan Haklari Evrensel Beyannamesinde siz elektrigi kesemezsiniz. Su anda düsünebiliyor musunuz, Gazze’de acaba hastaneler ne durumda? Çalisiyor mu, maalesef. Acimasizca ibadethaneler, hastaneler hepsi vuruluyor. Iste bunlar yapilirken kimse bir sey söylemiyor. Belki ikili görüsmemizde degerli dostuma sunu da söyledim. Amerika uçak gemisini Israil’e gönderiyor. Amerika’nin uçak gemisinin Israil’de ne isi var? Ne yapmaya geliyor? Ve buraya gelen uçak gemisinin etrafinda için botlariyla, uçak gemisindeki uçaklariyla ne yapacak? Orada tüm artik Gazze’yi etrafini vurarak, indirerek çok ciddi katliamlara adim atacak” dedi.



"Insansiz hava aracini Amerika düsürürken bu Türkiye su anda NATO’da Amerika’nin ortagi degil mi"

ABD’nin Suriye’de bulunan üsleri ile ilgili de konusan Cumhurbaskani Erdogan, "Su anda ben burada bir seyi açiklamak zorundayim. Bakin bir Suriye’de bugün 20nin üzerinde Amerika’nin üssü var. Suriye’de Amerika’nin üslerinin ne isi var. Bu üslerle ne yapiliyor. 23 üs ve bütün bunlari da bir degerlendirmek gerekmiyor mu? Ama Türkiye’nin bir insansiz hava aracini ne yazik ki Amerika düsürüyor. Insansiz hava aracini Amerika düsürürken bu Türkiye su anda NATO’da Amerika’nin ortagi degil mi, beraber degil mi ve bunu neyle izah edecegiz. Bunu neyle degerlendirecegiz? Isimize geldigi zaman ortak isimize geldigi zaman bütün terör örgütlerini maalesef Amerika su anda egitiyor. Yetistiriyor, silahlandiriyor ve bunlarla da maalesef yine Suriye’de olsun bu bölgede olsun, Ortadogu’da olsun, buralari kan gölüne dönüstürüyor. Bunlari da görelim ve adil bir dünya mümkün diye kitabimi ben zaten degerli dostuma da hediye ettim. Bu adil dünyayi kurmamiz lazim. Baska çaremiz yok. Bu endisemiz, bizim çok çok büyük durumda. Bir haftada, 15 günde bu isin bitecegi kanaatinde degilim. Çalismalarimizi onun için sürdürüyoruz. Bölge liderleri ile dünya liderleriyle bu görüsmeleri yapiyoruz. Bu görüsmeleri yapmak suretiyle nasil ara buluculuk yapariz, nasil acaba bu savasi durdururuz bunun gayreti içindeyiz. Temennimiz o ki bir an önce savasi durduralim, bölge sükûnete suhulete yeniden kavussun” açiklamasini yapti.

"Türkiye ile yogun bir ekonomik is birligi yapmak istiyoruz"

Türkiye ile önemli isbirlikleri yapmak istediklerini belirten Avusturya Basbakani Karl Nehammer ise sunlari söyledi:

"Misafirperverliginiz için tesekkür ederim. Bugün güvene dayali görüsmeler yaptik, çalismalar yaptik. Sayin Cumhurbaskaninin açik konusmasini çok iyi buldum. Biz arkadasiz, partneriz. Arkadaslarin böyle dürüst konusmasi gerekiyor. Inandigim bir sey var. Ekonomik iliskilerde ilerleme saglayabiliriz. Kanaatimce AB tarafindan her seferinde degistiren senaryolarin ortaya konusmasi pek uygun degil. Benim bu ziyaretimde bir isaret. Biz Türkiye ile yogun bir ekonomik is birligi yapmak istiyoruz. Göç konusu var. Milyonlarca mülteci var Türkiye’de. Burada kabul edildiler. Burada kendilerine bakiliyor. AB ile Türkiye arasindaki anlasmanin sürdürülmesi önemli. Türkiye açisindan daha fazla esneklik olmasi gerekiyor. Insan kaçakçiligi göçmen kaçakligi konusunu ele aldik. Avusturya, deprem meydana geldiginde askerlini göndererek yardimci olmaya çalisti. Dostlarin zor günlerde yan yana olmasi gerekiyor. Bu da dostlugun emaresi. Bugün çok etkilendigim bir sey var. O da aramizdaki is birligi potansiyeli. Türkiye’deki sanayinin geldigi seviye konusunda beni çok sasirtti bakaniniz. Elektrikli arabalar artik üretiliyor. Yenilikçi bir teknoloji. Bu da bizi bagliyor. 5 milyar dolarlik hedefi dile getirdik ancak bu hedefi asma niyetimiz de bulunmaktadir. Bugün tespit ettigim baska bir sey daha var. Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinda savasin sona ermesi için Cumhurbaskani elinden geleni yapiyor. Çogu insanin hiç düsünmedigi bir sey var. Türkiye’nin basardigi bir sey var. O da yesil mutabakat. Tahil Ukrayna’dan çikarilmasi ve dünyaya dagitilmasi çok önemli. Buradan hareketle Türkiye’nin güvenilir müttefik oldugunu gösterir. Terör saldirisi sonrasinda iki bakanlik arasinda bilgi alisverisi yapildi. Terör örgütlerinin bertaraf edilmesi konusunda is birligi içindeyiz. Tabii ki de farkli düsündügümüz konular da var. Hamas’in saldirisini kiniyoruz. En siddetli sekilde kiniyoruz. Terör her zaman insanlara aci getirir. Arka planda da her seyi yapmak gerekir. Hemen irtibat kurdunuz. Bu yanginin daha fazla yayilmasini engellemek için her seyi yapmak gerekiyor. Esirler var. Henüz tam belli olmasa da Avusturya vatandaslari da rehin olarak tutuluyor. Filistin otoriteleri için ciddi maddi destekte bulundugunu söyledi.

Bu paralarin terör amaçli kullanilmasina dair süphelerimiz var. Finansman türünü ve seklini yeniden gözden geçirmek istiyoruz. Filistin halkini acisi var. Onun da hafifletilmesi gerekiyor. Gördügünüz gibi çok fazla konumuz var.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile