Cumhurbaskani Erdogan, Mersin'de Toplu Açilis Töreninde Konustu Açiklamasi (1)

'(Akkuyu Nükleer Güç Santrali) 10 bini Türk, 3 bini Rus olmak üzere 13 bin mühendisin çalistigi böyle bir eserin insallah 1. ünitesi 2023'ün mayisinda bitecek' 'Bu projeyi 2023 hedeflerimizin önemli sembollerinden biri olarak görüyoruz. Dünyada 32 ülkede 443 nükleer santral halen faaliyette, 19 ülkede 51 nükleer santral insa safhasinda iken Türkiye'yi bu imkandan mahrum birakmak isteyenlerin derdi baskadir' 'Akkuyu'daki tesis, üretecegi elektrikle kalkinmamiza, karbon emisyonunda saglayacagi azaltimla çevremize, teknolojisiyle bu alandaki atilimlarimiza çok önemli katkilar saglayacaktir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali 1'inci ünitesinin 2023'ün mayis ayinda tamamlanacagini söyledi.

Erdogan, Cumhuriyet Meydani'nda düzenlenen toplu açilis töreninde, İçelli vatandaslarla bir araya gelmekten büyük mutluluk duydugunu vurgulayarak, bugünkü törende son dönemde sehre kazandirilan eser ve hizmetlerin toplu açilisini gerçeklestireceklerini ifade etti.

Yatirim bedeli 3 milyar 260 milyon lirayi bulan bu eserler arasinda egitimden sagliga, ulasimdan sanayiye ve turizme kadar her alanda tesisin bulundugunu aktaran Erdogan, egitim alaninda aralarinda Toroslar Cahit Zarifoglu Anadolu Lisesi'nin de yer aldigi çesitli yatirimlarin bugün resmen hizmete açilacagini belirtti.

Erdogan, saglikta Anamur Devlet Hastanesinin, ulasimda bölünmüs yol ve kavsaklariyla İçel Gözne Yolu'nun açilisini yapacaklarini, Mezitli Hükümet Konagi, Erdemli Adalet Sarayi, Emniyet Müdürlügü, Çevik Kuvvet ve Özel Harekat hizmet binalari gibi kamu yatirimlarinin da bugün resmen hizmete alinacagini söyledi.

İçel'in önemli turizm alanlarindan Cennet-Cehennem Ören Yeri ve Meryem Ana Kilisesi restorasyonunun tamamlandigini, buralarin yani sira BN Termal Otelin ve Emir Sultan Camisi'nin resmi açilislarini da bugün yaptiklarini belirterek, "Özel sektörümüzün İçel'de 1,2 milyar liralik yatirimla hayata geçirdigi 19 ayri projenin açilisini da buradan gerçeklestiriyoruz. Tarsus Organize Sanayi Bölgemizin 3. kismi ile modern fabrika ve yenilik merkezimizi de bugün resmen hizmete veriyoruz." bilgisini paylasti.

Erdogan, tüm bu eser ve hizmetlerin hayirli olmasi temennisinde bulunarak, yatirimlarin İçel'e kazandirilmasinda emegi geçen herkesi tebrik etti.

- Akkuyu Nükleer Güç Santrali

Cumhurbaskani Erdogan, toplu açilis törenine gelmeden önce Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin insaatinda incelemelerde bulundugunu anlatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Mühendislerimizin ve isçilerimizin gayretleriyle santral insaatinin hizla yükseldigine sahit oldum. 10 bini Türk, 3 bini Rus olmak üzere t13 bin mühendisin çalistigi böyle bir eserin insallah 1. ünitesi 2023'ün mayisinda bitecek. Kendi alaninda en son ve en güvenli teknolojiyle insa edilen Türkiye'nin ilk nükleer santralinin bu ünitesini insallah 2023 mayisina yetistirecegiz.

Bu projeyi 2023 hedeflerimizin önemli sembollerinden biri olarak görüyoruz. Dünyada 32 ülkede 443 nükleer santral halen faaliyette, 19 ülkede 51 nükleer santral insa safhasinda iken Türkiye'yi bu imkandan mahrum birakmak isteyenlerin derdi baskadir. Akkuyu'daki tesis, üretecegi elektrikle kalkinmamiza, karbon emisyonunda saglayacagi azaltimla çevremize, teknolojisiyle bu alandaki atilimlarimiza çok önemli katkilar saglayacaktir. Iklim degisikligi tartismalarinin giderek arttigi bir dönemde, bizim gibi ülkeler için halen en önemli enerji kaynagi alternatifi nükleer santrallerdir."

- "Amacimiz ülkemizi en kisa sürede 2'nci, 3'üncü nükleer santrallerine kavusturacak adimlari da atmaktir"

Cumhurbaskani Erdogan, "Amacimiz ülkemizi en kisa sürede 2'inci, 3'üncü nükleer santrallerine kavusturacak adimlari da atmaktir." ifadesini kullandi.

Akkuyu Nükleer Güç Santralinde 4 ünite yapilacagini aktaran Erdogan, "İçel, bu önemli yatirima ev sahipligi yaparak büyük ve güçlü Türkiye'nin insasinda da en önde oldugunu ispatlamistir." degerlendirmesinde bulundu.

Erdogan, Akkuyu'daki bu stratejik yatirimin ülkeye kazandirilmasi ve insasinda emegi geçenleri tebrik ederek, sunlari kaydetti:

"İçel Limani ve Serbest Bölgesi, ülkemizin en önemli dis ticaret merkezlerinden biridir. Bu yilin ilk 7 ayinda İçel'den yapilan ihracat 2,2 milyar dolari geçerken yine bu bölgeden yapilan ithalat da 2 milyar dolari bulmustur. Serbest bölgede faaliyet gösteren firmalarimiz, 10 bin kisilik istihdamlari ve ocak-agustos döneminde 2,2 milyar dolara yaklasan ticaret hacmi ile ekonomimize çok ciddi katki sagliyorlar."

Erdogan, İçel'deki bu güzel tablonun geliserek sürmesi için her türlü destegi sagladiklarini vurguladi.

- "Bu ülkede hiç kimsenin sahipsiz olmadigini gösterdik"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, son 1,5 yillik dönemde ihracatçilara ve KOBI'lere 364 milyon lira kredi ve sigorta destegi verdiklerini söyledi.

İçel'in ayni zamanda 69 odaya kayitli, 55 bine yakin esnaf ve sanatkariyla bölgenin en hareketli ticaret merkezi oldugunu dile getiren Erdogan, "Salgin döneminde sehrimizdeki 26 bine yakin esnafimiza 103 milyon lira gelir kaybi destegi, 4 binin üzerinde esnafimiza 8 milyon liraya yakin kira destegi verdik. Yangin ve sel afetlerinde zarar gören hiçbir vatandasimizi, üreticimizi, çiftçimizi, esnafimizi yalniz birakmadik. Zararlarini tazmin ederek tahrip olan evlerini, ahirlarini, seralarini yeniden yaparak bu ülkede hiç kimsenin sahipsiz olmadigini gösterdik." diye konustu.

(Sürecek)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile