Cumhurbaskani Erdogan, Togo Cumhurbaskani Gnassingbe Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Togo, Burkina Faso ve Liberya'ya hem Türkiye olarak hem de Türk Konseyi olarak önümüzdeki dönemde asi bagisinda bulunacagiz' 'Togo'nun FETÖ terör örgütüyle mücadelemiz baglaminda verdigi destek takdire sayandir' 'FETÖ belasindan dost ülkelerin de temizlenmesini istiyoruz, insallah bunu basaracagiz' 'Terörün bu bölgeye sizmamasi için askeri güvenlik is birligi adimlarini atabiliriz. Her zaman bu konuda da Togo'nun yaninda yer almaya devam edecegiz'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Togo, Burkina Faso ve Liberya'ya hem Türkiye olarak hem de Türk Konseyi olarak önümüzdeki dönemde asi bagisinda bulunacagiz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan ve Togo Cumhurbaskani Faure Essozimna Gnassingbe, Cumhurbaskanligi Sarayi'nda bas basa yaptiklari görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Konusmasina, Türkiye'den dost ülke Togo'ya cumhurbaskani düzeyinde ilk ziyareti gerçeklestirmenin mutlulugunu yasadigini ifade ederek baslayan Erdogan, Gnassingbe'yi, 2014 yilinda göreve baslama törenine istiraki vesilesiyle Ankara'da misafir ettigini hatirlatti.

Son dönemde düzenlenen karsilikli üst düzey ziyaretlerin ikili iliskilerde önemli bir ivme yakalanmasini sagladigina isaret eden Erdogan, bu ziyaretler vesilesiyle birçok anlasma imzalandigini, is birligi alanlari üzerinde mutabik kalindigini söyledi.

Cumhurbaskani Gnassingbe ile bugün yaptiklari ikili ve heyetler arasi görüsmelerde iliskileri nasil daha ileri noktalara tasiyacaklarini ele aldiklarini anlatan Erdogan, "Togo ile esasen birçok konuda benzer görüs ve yaklasima sahibiz. Siyasi, ekonomik, ticari ve askeri alanlarda is birligimizi ilerletme arzusundayiz." diye konustu.

Gnassingbe ile bölgesel konular hakkinda fikir alisverisinde de bulunduklarini belirten Erdogan, "Türkiye, Togo'nun bölgesinde ve Afrika kitasinin genelinde ihtilaflarin barisçil çözümü konusunda yürüttügü aktif dis politikayi takdirle izlemektedir." diye konustu.

Türkiye'nin Lome Büyükelçiligini 1 Nisan 2021'de faaliyete geçirdiklerini söyleyen Erdogan, Togo'nun da yil sonuna kadar Ankara Büyükelçiligini açacagini ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan, "Togo'nun FETÖ terör örgütüyle mücadelemiz baglaminda verdigi destek takdire sayandir. Sayin Cumhurbaskani, bizzat verdigi talimatlarla Togo'daki FETÖ okulunun kapatilmasinda ve Maarif Vakfimizin okul açmasinda ülkemize destek olmustur. FETÖ ile mücadelemizdeki bu kararli durusundan ötürü kendisine sahsim, milletim adina tesekkür ediyorum." dedi.

Lome'de Türkiye Maarif Vakfinin iki okulunun faaliyete geçmis durumda oldugunu dile getiren Erdogan, "Maarif Vakfimiz verdigi kaliteli egitimle Togo egitim sistemine ve Togolu ögrencilerin yetismesine önemli katkilar saglayacaktir. Bugünkü ikili görüsmemizde, Maarif Vakfimizin Baskanina da bunu hatirlatmak istiyorum. Bir de Maarif Vakfi olarak bir spor okulu açmasi noktasinda kendileriyle mutabik kaldik." diye konustu.

Henüz arzu edilen seviyede olmasa da iki ülke arasindaki ekonomik iliskilerin giderek gelistigini söyleyen Erdogan, "2020 yilinda 148 milyon dolarlik ticaret hacmine ulastik. 2018-2022 Ulusal Kalkinma Planimiz çerçevesinde Türk firmalari turizm, tarim, enerji, insaat gibi sektörlerde Togo'da örnek gösterilecek yatirimlara imza atmaya hazirdir." ifadelerini kullandi.

Kalkinma alanindaki is birligini de kararlilikla sürdürdüklerini belirten Erdogan, "Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligimizca 2012 yilindan bu yana Togo'da saglik ve egitim alaninda birçok proje gerçeklestirildi. Ayni sekilde simdiye kadar Türkiye burslarindan 89 ögrenci yararlandi. Bu sayinin artarak devam etmesini arzu ediyoruz." dedi.

Koronavirüs salginiyla mücadele kapsaminda da dayanismalarini sürdüreceklerini vurgulayan Erdogan, "Togo, Burkina Faso ve Liberya'ya hem Türkiye olarak hem de Türk Konseyi olarak önümüzdeki dönemde asi bagisinda bulunacagiz. Türk Konseyi üyesi Azerbaycan ve gözlemci üye Macaristan'in da katkilariyla asilari sizlere ulastiracagiz." diye konustu.

Erdogan, Cumhurbaskani Gnassingbe ve Togo halkina misafirperverlikleri için tesekkür etti.

- "Tekrar gelecegim"

Cumhurbaskani Erdogan, daha sonra gazetecilerin sorularini yanitladi.

Ziyarete iliskin bir soru üzerine Erdogan, "Cumhurbaskani seçildigimde bildiginiz gibi Gnassingbe yemin törenime katilmisti. O günden bu güne tabii Togo'ya ve degerli dostuma böyle bir adeta borcum vardi ve kendilerine bu borcumu ilk firsatta giderecegimi söylemistim. Simdi de Togo'ya bu ziyaretle bu borcumu gidermis oldum." dedi.

Bugüne kadar Afrika'ya yaptigi ziyaretlere de deginen Erdogan, görev süresi boyunca 28 Afrika ülkesine 38 ziyaret gerçeklestirdigini bildirdi. Erdogan, "Bunlar simdi daha da artiyor. Iste su anda gördügünüz gibi dün Angola, bugün Togo ve buradan da Nijerya'ya geçecegiz. Çok kisa bir zaman içerisinde Afrika'da 3-4 ülkeye tekrar gelecegim, tekrar gelecegim, tekrar gelecegim." ifadesini kullandi.

Erdogan, FETÖ'nün Afrika'daki yapilanmasina karsi yürütülen mücadeleye iliskin soru üzerine de sunlari söyledi:

"Degerli dostum Gnassingbe gerçekten FETÖ konusunda hassas. Burkina Faso, Liberya onlarla da yapacagimiz görüsmede kesinlikle tabii ki bu FETÖ konusu yine gündeme gelecek ve yogun bir sekilde biz FETÖ belasindan bu ülkelerin, bu dost, kardes ülkelerin de temizlenmesini istiyoruz ve onlarin da bu konuda ayni hassasiyet içerisinde oldugunu biliyorum, görüyorum. Insallah bunu basaracagiz."

Iki ülkenin hangi alanlarda iliskileri gelistirmek istedigi yönündeki soruya karsilik Erdogan, siyasi, askeri, ekonomik, güvenlik alanlarinda iliskileri gelistirmek istediklerini ifade etti. Togo'nun stratejik bir noktada bulundugunu belirten Erdogan, bu tür adimlari birlikte atabileceklerini bildirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Özellikle de savunma sanayiinde beraber atabilecegimiz adimlarimiz var. Tarimda yine beraber atabilecegimiz adimlar var. Bunun yaninda özellikle bizim terörün bu bölgeye sizmamasi için de askeri güvenlik is birligi adimlarini da atabiliriz. Bunu ikili görüsmede de degerli dostuma söyledim ve her zaman biz bu konuda da Togo'nun yaninda yer almaya devam edecegiz."

- Iki ülke arasinda 2 anlasma imzalandi

Bu arada, basin toplantisi öncesinde Erdogan ve Gnassingbe'nin huzurunda iki ülke arasindaki anlasmalar imzalandi.

Bu dogrultuda, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Togo Disisleri Bakani Robert Dussey tarafindan, iki ülke hükümetleri arasinda, "Diplomatik Temsilcilikler için Arsa Takasina Iliskin Protokol" ve "Türkiye Maarif Vakfi ve Togo Cumhuriyeti Arasinda Ev Sahibi Ülke Anlasmasi" imza altina alindi.???????
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile