Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, Cografi Bilgi Sistemi Kurulu Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi

'Çevre ve Sehircilik Bakanligimizdan izin veya lisans almadan dijital harita üzerinde veri üreten, sunan veya paylasanlar artik cezai yaptirima tabidir' 'Paylasilan veri katmani veya veri seti sayisi 348'den 538'e yükseltilerek, paylasimda yüzde 55 artis saglanmistir' 'Büyük verinin kamu kurumlari, belediyeler, üniversiteler ve vatandaslarimiz tarafindan rahatça kullanilabilmesi için herkesin indirip kullanabilecegi açik cografi veri orani yüzde 85 düzeyine ulasmistir'.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, sosyal, ekonomik, çevresel sorunlarin çözümüne yönelik konuma dayali karar verme süreçlerinde cografi verilerin kurumlar arasi paylasiminin arttigini belirterek, "Paylasilan veri katmani veya veri seti sayisi 348'den 538'e yükseltilerek paylasimda yüzde 55 artis saglanmistir." dedi.

Oktay, Cografi Bilgi Sistemi Kurulunun, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen üçüncü toplantisinda yaptigi konusmada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde yakalanan dinamizmle, bir yandan cografi verileri kullanilabilir kilarak adim adim veri odakli ekonomiye geçildigini diger yandan da salgina ragmen ekonominin çarklarinin hiç durmadan dönmeye devam ettigini vurguladi.

Cografi verileri degere dönüstürme düsturu ile bir araya gelindigini aktaran Oktay, "2020 yilinin ikinci çeyreginde yüzde 21,7'lik bir büyüme yakalayarak, dünyanin en hizli büyüyen ikinci ekonomisi haline geldik." diye konustu.

Cografi verilerden elde edilen kazanimlarin, ekonomik kalkinmayi saglam temellere oturtmakta önemli katkilar saglamaya devam edecegine dikkati çeken Oktay, "Ilk kurul toplantimizdan bu yana ilgili kurumlarimizin katkilariyla kamunun elindeki cografi veriler artik konusulur hale gelmistir." ifadesini kullandi.

Türkiye'nin, cografi verileri verimlilige ve üretkenlige dönüstürerek, sanayi ve tarim alanlarinda, ulasimda, tasinmaz ve saglik yönetiminde vatandaslarin hayatina dokunduguna isaret eden Oktay, sunlari kaydetti:

"Peki cografi veriyi hangi alanlarda kullaniyoruz diye baktigimizda, bir bölgenin afete yatkinligindan, trafik yogunluguna, sebeke arizalarindan, yagis bilgilerine, bölgedeki yatirima uygun yerlerden, sunulan kamu hizmetlerine kadar pek çok alan sayabiliriz. Örnegin bugün, yasadiginiz binaya iliskin her türlü bilgiye üzerindeki QR kodunu okutarak 'Bina Kimlik Belgesi'nden erisebiliyoruz. Ya da iklim degisikligiyle mücadelemizde cografi verilerle hazirlanan 'Ulusal Su Bilgi Sistemi'nden faydalanabiliyoruz.

Bunlarin yani sira yerli elektrikli araç sarj istasyonu noktalarinin tespitinden, 'Pandemi Haritasi'na kadar ortaya konulan çalismalarla Cografi Bilgi Sistemleri, hayatimizin hemen hemen her alanina girmis durumdadir. Cografi bilgi sistemleri alaninda son 5 yilda 60'a yakin proje hayata geçirilmistir. Cografi veriler içinde önemli bir yeri olan araçlarimizin konum verileri ile hazirlanan dijital harita uygulamalari sayesinde trafik yönetiminde sadece Istanbul, Ankara ve Izmir’de yilda 2 milyarlik bir tasarruf saglanmistir."

- "Herkesin indirip kullanabilecegi açik cografi veri orani yüzde 85 düzeyine ulasmistir"

Sanayi bölgelerindeki doluluk bosluk durumlarindan, ihtiyaç analizlerine kadar birçok bilginin cografi bilgilerden saglanmaya baslandigini aktaran Oktay, "Büyük verinin kamu kurumlari, belediyeler, üniversiteler ve vatandaslarimiz tarafindan rahatça kullanilabilmesi için herkesin indirip kullanabilecegi açik cografi veri orani yüzde 85 düzeyine ulasmistir." bilgisini verdi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sosyal, ekonomik, çevresel sorunlarin çözümüne yönelik konuma dayali karar verme süreçlerinde cografi verilerin kurumlar arasi paylasimi artmis; paylasilan veri katmani veya veri seti sayisi 348'den 538'e yükseltilerek, paylasimda yüzde 55 artis saglanmistir. Bu bir anlamda bugüne kadar ifade edilen, Türkiye'de kurumlar arasi verilerin paylasiminda yasanan sikintilar dedigimiz konunun, artik hizla çözüme ulastiginin ve verinin paylasilabilir hale geldiginin ifadesidir. Insallah bunu hizli bir sekilde artiracagiz. Kamu hizmetlerinden vatandaslarimizin faydalanma hizini, verimliligini, etkinligini ve memnuniyetini çok daha iyi bir seviyeye getirecegiz.

Cografi verinin üretilmesi, paylasilmasi, güncelliginin ve güvenliginin garanti altina alinmasi konularinda kurumlarin sorumluluklari netlestirilmistir. Ayni zamanda 'atlas.gov.tr' cografi veri arama platformuna 260 bin verinin künyesi aktarilmistir. Ülkemize ait tarim, orman, emlak, dogal koruma alanlari gibi tüm mekansal hazinemizi içeren cografi bilgilerin tek bir noktadan paylasimini saglayarak, turizmden sanayiye, enerjiden yerel yönetim hizmetlerine hem kamunun hem de özel sektörün verimliligini artiracak adimlar atmaya devam edecegiz."

Çogu zaman kisilere ait konumsal bilgileri de içeren cografi veri ve bilginin toplanma ve saklanma sekline, kiminle ne sekilde paylasildiginin denetlenmesine, azami önem verdiklerinin altini çizen Oktay, "Subat ayinda konumsal verileri de içerecek sekilde Cografi Veri Izinleri Yönetmeligi ile Cografi Veri Lisans Yönetmeligi uygulamaya girmistir." dedi.

Fuat Oktay, su görüsleri paylasti:

"Evlerimizde kullandigimiz robot süpürgelerin çikardigi ev içi haritalardan araçlarimizda kullandigimiz GPS ve bluetooth verilerine, araçlar ile toplanan sokak görüntülerinden dronelar ile toplanan kamera görüntülerine kadar tüm konumsal verilerimizin güvenliginin saglanmasi yönünde mevzuat düzenlemelerini yapmaktayiz. Bu sayede dijital bir harita üzerinde veri üreten, toplayan veya paylasan tüm ulusal veya uluslararasi firmalar izin sürecine baglanmistir. Son 3 ay içerisinde 5 firmaya cografi veri üretimi ve paylasimi noktasinda izin ve lisans verilmistir. Böylece ülkemizde evlerimizin de içinde yer aldigi sokak görüntüsü de dahil sahada ve arazide yapilan veri toplama faaliyetlerine yönelik tüm çalismalarin kayit altina alinmasi ve konum verisi paylasim güvenligine iliskin altyapi olusturulmustur.

Araçlarimizdan ve cep telefonlarimizdan temin edilen konuma dayali sensör verileri dahil Çevre ve Sehircilik Bakanligimizdan izin veya lisans almadan dijital harita üzerinde veri üreten, sunan veya paylasanlar artik cezai yaptirima tabidir. Ayrica konuma dayali veri üreten, paylasan ve toplayan tüm kesimler, arazi çalismalarina baslamadan önce Ulusal Cografi Platform'a kayit yapacak ve bu çalismalar vatandaslarimizin her an erisimine açik olacaktir. Vatandasimiz kendisi ve çevresi ile ilgili ne tür veriler toplandigina ve ne tür yatirimlar planlandigina dair dijital platform üzerinden aninda bilgi sahibi olabilecektir."

- "Farkli sektörlerdeki uygulamalar, daha da zenginlestirilecek"

"Bu asamadan sonra hedefimiz büyük verinin analizi ve karar destek sistemleri ile karar alici mekanizmalarin daha etkin ve verimli hale getirilmesidir." diyen Oktay, kamu hizmetlerini daha iyi sunabilmek için kamu kurumlarinin, yerel yönetimlerin ve karar alicilarin bu sistemleri daha yogun kullanimini yayginlastirmanin öncelikli hedef oldugunu belirtti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, söyle devam etti:

"Cografi veri analizleri sayesinde yatirim ortaminin iyilestirilmesi, afet yönetimi, emlak yönetimi, tarim bilgi sistemi ve saglik bilgi sistemi gibi farkli sektörlerdeki uygulamalar daha da zenginlestirilecektir. Gündemimizde, Ulusal Cografi Bilgi Platformu ile Dijital Türkiye Platformu'nun e-Devlet'e entegre edilmesi, kurumlar arasi cografi veri paylasiminin belediyelerimizi de kapsayacak sekilde yayginlastirilmasi, belediyelerimizin ürettigi cografi verilerin akilli sehir uygulamalarini da kapsayacak sekilde detaylandirilarak güncellenmesi, gelecegin otonom ulasim yöntemleri altyapisinin bugünden olusturulmasi ve bunun için gerekli verinin üretilmesi, yerli ve milli navigasyon altyapisi için projeler gelistirilmesi, afet ve acil durumlarda süratle müdahale için veri paylasiminin etkinlestirilmesi bulunmaktadir.

Ayrica Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizca yürütülen Milli Yer Istasyonu Gelistirilmesi (MIYEG) Projesi ile gelecekte uzaya gönderilmesi planlanan uydularimizda kullanilacak yer istasyonlarinin yazilim ve donanim altyapisini, yerli sanayi firmalariyla çalisarak, milli imkanlarla ülkemize kazandirmayi hedefliyoruz. Bunun yani sira, Göktürk-1 uydumuz ve yerli IHA'larimizla, ülkemizin uydu görüntüsü ve hava fotograflarini her yil güncelliyor olacagiz. Ülkemizin her bir noktasindaki parsel ve binalara ait verileri, tarim potansiyeli, dogal kaynaklar ve üretim faaliyetlerine iliskin bilgileri, okunmasi kolay haritalar ile kullanima açmaya devam edecegiz. Çiftçilerimizin tarim alanlarini izleyebilecegi ya da vatandasimizin tapuya gittiginde satin almak istedigi evin kat planlarini görebilecegi 3 boyutlu kadastro çalismasi ve akilli sehir uygulamalariyla hayati kolaylastiran cografi bilgi sistemi uygulamalarini vatandaslarimiza sunmayi sürdürecegiz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile