Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz'dan Büyüme Rakamlarina Iliskin Açiklama

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, “Siyasi istikrar ve güven içinde ekonomimizde öngörülebilirligin saglandigi bir ortamda büyüme performansimizi 14 çeyrektir kesintisiz bir sekilde sürdürüyoruz” dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, sosyal medya hesabindan büyüme rakamlarina iliskin açiklamada bulundu. Yilmaz, 2023 yilinda Türkiye ekonomisinin yüzde 4,5’lik bir büyüme kaydederek Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde gerçeklestigini belirtti.

Gayrisafi Yurt Içi Hasila (GSYH) 1 trilyon 119 milyar dolarla ilk kez 1 trilyon dolarin üzerine çikarken, kisi basi GSYH’nin ise 13 bin 110 dolar seviyesine yükseldigini ifade eden Yilmaz, “Siyasi istikrar ve güven içinde ekonomimizde öngörülebilirligin saglandigi bir ortamda büyüme performansimizi 14 çeyrektir kesintisiz bir sekilde sürdürüyoruz. Bölgemizi etkileyen olumsuz jeopolitik gelismelerin yasandigi, depremin yaralarinin sarildigi, küresel ticari faaliyetlerin azaldigi bir dönemde saglanan büyüme ekonomimizin gücünü göstermektedir. Açiklanan küresel büyüme verilerine göre dördüncü çeyrekte ve 2023 yil genelinde OECD ve G-20 ülkeleri arasinda büyüme oraninda 2. sirada yer alarak küresel ölçekte üst siralardaki yerimizi koruyoruz” dedi.

2023 yilinin dördüncü çeyreginde ekonomi yüzde 4 oraninda büyürken, tarim, sanayi ve hizmetler sektörlerinin tamaminda bu çeyrekte pozitif büyüme kaydeldigini belirten Yilmaz, “Bu dönemde katma deger artisi bir önceki yilin ayni dönemine göre insaat sektöründe 10,8, sanayi sektöründe yüzde 1,9, hizmetler sektöründe (insaat dahil) ise yüzde 3,6 olarak gerçeklesmistir. Bir önceki yilin ayni dönemine göre sabit sermaye yatirimlarindaki yüzde 10,7’lik yüksek artis ve tüketim harcamalarinin artis hizinin yavaslamasi da büyümenin daha saglikli bir kompozisyonla ve dezenflasyon yaklasimimizla uyumlu bir patikada ilerledigini göstermektedir” ifadelerini kullandi.

Yilmaz, emegin milli gelirden aldigi payin 2023 yilinda arttigini, isgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payinin ise 2022 yilindaki yüzde 23,6 seviyesinden 2023 yilinda yüzde 29,1’e yükseldigini ifade etti.

Yilmaz söyle devam etti:

“Para ve maliye politikasi esgüdümünde enflasyonla mücadele konusunda kararli adimlarimizi sürdürürken, ekonomimizin yatirim, istihdam, üretim ve ihracat yoluyla büyüme olusturma kapasitesi de güçlenerek devam etmektedir. Amacimiz Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan liderliginde istikrar içinde sürdürülebilir ve kapsayici büyüme ile Türkiye Yüzyili’nda ülkemizi daha ilerilere tasimak, halkimizin sosyal refahini kalici olarak artirmaktir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile