Dedesinin 80 Yil Önce 18 Okul Numarasi Lakabiyla Ürettigi Ramazan Lezzeti Bagaçayi Marka Haline Getirdi

Dedesinin 80 Yil Önce 18 Okul Numarasi Lakabiyla Ürettigi Ramazan Lezzeti Bagaçayi Marka Haline Getirdi

Antalya’da 80 yil önce dedesi, 18 okul numarali Mustafa Zünbül’ün gelistirdigi bagaçayi, ‘Meshur 18 Bagaçalari’ ile torunu, marka haline getirdi. Ramazan ayina özgü günde 500 adet üretilen bagaçanin cografi isaret almasi içinde girisimler basladi.

Antalya’nin yöresel tatlari arasinda yer alan ve 80 yilin üzerinde geçmisi bulunan ’Meshur 18 Bagaçalari’ üçüncü kusak olan Mustafa Zünbül tarafindan üretilmeye devam ediyor. Dede Mustafa Zünbül’ün 1940’li yillarda özel çekim ürünler olan mayali hamurla birlikte tahin, seker, tarçin, damla sakizi, tereyagi kullanarak yaptigi ’bagaça’ damakta birakan farkli lezzeti ve yumusakligiyla bugünlere kadar geldi. Antalya’ya özgü olan bagaca diger zamanlarda günlük 50 adet üretilirken, Ramazan ayinda bu sayi günlük en az 500’ü buluyor. Dedesi ile ayni adi tasiyan 46 yasindaki Mustafa Zünbül, Kaleiçi’ndeki tarihi firinda bagaçalari babasi Idris Zünbül(70) ile birlikte yapiyor. Tamamen el emegi ile ortaya çikan bagaçalarin üzeri, firina girmeden önce susam ve yerfistigi ile bezeniyor. Bagaçalari Idris Zünbül, yaklasik 100 derecelik isida 60 yildir 12 dakikada pisiriyor. Özellikle Ramazan ayinin vazgeçilmez tatlari arasinda yer alan bagaça, kent merkezindeki 30 noktada satilirken, il disina ise kargo ile gönderiliyor. Bagaça dogal olmasi, tok tutmasi nedeniyle sahurdan sonra çay ve süt ile tüketiliyor. 15 yil önce ‘Meshur 18 Bagaçalari’ ile patenti alinan ürüne, cografi isaret almak içinde Mustafa Zünbül girisimlerini sürdürüyor.

"Taklidini yapanlar var"

Antalya’da bagaçanin 1940’li yillarin basinda dedesi Mustafa Zünbül tarafindan gelistirildigini dile getiren Mustafa Zünbül, “ Antalya’ya has bir yiyecek ama Türkiye’nin ögrendigi bir lezzet bagaca. ’Meshur 18 Bagaçalari’ bize ait bir lezzet. Taklit yapanlar var ama bizimkinin yerini tutmuyor. Yiyen o farki anliyor” dedi.



"Denge çok önemli"

Bagaçanin yapiminda; mayali hamurla birlikte tahin, seker, tarçin,damla sakizi, tereyag gibi özel üretim ürünlerin kullanildigini ifade eden Zünbül, “Dogal bir lezzettir. Ramazan ayinda daha çok tüketiliyor, iftar ve sahurda. Tok tutuyor. Sahurdan sonra çay ve sütle tüketilebilir. Aksama kadar vücudunun dengeli bir sekilde olmasini saglar. Ramazan ayinda günlük 500 bandinda üretim yapiyoruz. Diger aylar 50-60 tane çikariyoruz. Ramazan ayinin basindan beri kargo ile bir çok farkli ilimize gönderim yaptim” diye konustu.



"Cografi isaret almak istiyoruz"

’Meshur 18 Bagaçalari’isminin nereden geldigini anlatan Mustafa Zünbül, “18 dedemin okul numarasiymis, lakabimiz oradan geliyor. Bagaça ismini 4-5 sene önce Giritli bir yakimizdan ögrendim. Bagaça Giritçe’de, daha bol malzemeli daha yumusak anlamindaymis. Eskiden bagaçayi biraz farkli sekillerde yapiyorlarmis ama dedim malzemesini gelistirmis, yumusatmis, damaga hitap eden sekle dönüstürmüs ve adini bagaca koymus. ’Meshur 18 Bagaçalari’nin tescili var. Cografi isaret noktasinda da ATSO Baskani Davut Çetin ile birlikte girisimimiz var. Insallah onu da alacagiz hakkettigine inaniyoruz”diye konustu.



"Tanesi 30 TL"

Bagaçanin benzerini herkesin yapabilecegini ama isin püf noktasini bilen ustalarin babasi ile kendisinin oldugunu belirten Zünbül,” Malzemeyi, harci,kivamini babam yada ben ayarlarim. Bizim elimizden geçer. Yaz ve kis mevsimine göre malzemelerin ayarini yapariz. Ben üçüncü kusagim dededen toruna geçti. Benden sonra kizima ögretmek istiyorum. Akrabalarimda ögrenmek isteyenler var. Bu is artik her geçen gün zorlasiyor. Çalisma sartlari maliyetler anlaminda. Bagaçaya geçen yila oranla yüzde 25-30 zam yaptik. 40 TL olmasi gerekir bagaca ama biz 30 TL’ye veriyoruz. Tüketicimizi de düsünüyoruz"ifadesini kullandi.

"Ramazanda 30 noktada satis"

Kent merkezinde Ramazan ayinda 30 noktada bagaçanin satisinin yapildigini aktaran Zünbül, bayramdan sonra 10 noktada satislarinin devam ettigini, kendi satis yerlerinin ise Kuyumcular Çarsisinin karsisinda oldugunu kaydetti.

Zünbül, bagaçanin yaninda, tahinli katmer, sam tatlisi, un kurabiyesi, portakalli kurabiye, acibadem de yan ürünlerinin oldugunu belirtti.



"60 yildir pisiriyor"

60 yilin üzerinde bagaçanin firinda pisirilme islemini yapan 70 yasindaki Idris Zünbül, “ Bu mahallede büyüdüm. 60 senedir bu firinin önündeyim. 18 babamin okul numarasi. Babamin yaninda bagaçalara fistik koyarak basladim. Seyyar sekilde sattik. Bagaçanin bütün islemlerini yaparim. Ekmegi firinda herkes pisirebilir. Bagaça çok zordur. Ben bile bazen sasiriyorum. Antalya’ya özgü bir yiyecek, Antalya’da orjinalini ben yapiyorum. Ama taklitlerimiz var. 12 dakikada pisirmesi tamamlanir. Bagaça yapmayi Allah’im ömür verdigi sürece devam edecegim”dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile