Demiröz, ipek böcekçiliği ve ipek dokumacılığının yok olmayla yüz yüze olduğunu kaydederek, TBMM Başkanlığı’na önerge verdi. Demiröz, Türkiye’de 1500 yıldır yaşatılan, Bursa’yla özdeşleşen ipek böcekçiliği ve ipek dokumacılığının son bulma noktasında olduğunu bildirdi. Demiröz, Türkiye’nin öz varlıklarından vazgeçmemesini isteyerek, gereken tedbirlerin alınmasını istedi.
İpek böcekçiliğiin geliştirilmesi için 1888 yılında Bursa’da Pasteür’ün öğrencisi tarafından “Harir Dar'ü-t Talimi” ismiyle İpekböcekçiliği Mektebi kurulduğunu, bu okulun 1930 yılında İpek Böcekçiliği Araştırma Enstitüsü’ne dönüştürüldüğünü kaydeden İlhan Demiröz, bu enstitünün 2004 yılında bakanlar kurulu kararı ile kapatıldığını hatırlattı. İpek böcekçiliğiyle ilgili faaliyetlerin halen Bursa Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yürütüldüğünü vurgulayan İlhan Demiröz, şunları kaydetti: “İpek böcekçiliği yetiştiriciliği hemen hemen hiç olmayan Fransa ve İtalya’da ipek böcekçiliği enstitüleri çalışmalarına halen devam ediyor ve Uluslararası İpekböcekçiliği Komisyonu’nun merkezi Lyon’da. Yunanistan, İtalya gibi ülkelerde kutu başına üreticiye 133 euro destek veriliyor. Son günlerde yine popüler olan İpek Yolu’nun canlandırılması için çabalar yoğunlaşırken, 124 yıllık bir tarihi olan bu kurumun tekrar canlandırılması gerekiyor. Bursa’mızla özdeşleşen ipek son bulma noktasında. Enstitüsü yerine en azından araştırma istasyonu Bursa’da açılabilir. Böylece mevcut 30 dönüm dut bahçesi de korunmuş olur”.
Demiröz, önergesinde ayrıca şu görüşlere yer verdi: “Yüksek turizm potansiyelimizin değerlendirilmesine yönelik olarak, ipekli moda-tekstil ürünleri ve turistik eşyalar gibi ürün çeşitlemesini teşvik ederek, kendi markalarımızı taşıyan ipek ve mamullerinin ihracı yoluna gidilmesi ve istihdamın arttırılması ve gelirin daha dengeli dağılmasının sağlanması amacıyla ipek böcekçiliğinin mono kültür tarımın yapıldığı alanlara kaydırılmasında yarar var. Ülkemizde, özellikle milli geliri düşük olan kırsal bölgelerde, kadınlara yönelik ipek halıcılığı konusunda kurslar verilerek, birçok genç kızımıza iş imkanı sağlanabilir. Ham madde olan ipeğin, ipek halı olarak mamül madde haline gelmesiyle de milli ekonomiye önemli katkılar sağlanacaktır.”
Demiröz, Bursa’da İpek Böcekçiliği Enstitüsü’nün Yeniden Açılmasını İstedi
CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Bursa’da 2004 yılında bakanlar kurulu kararı ile kapatılan İpek Böcekçiliği Araştırma Enstitüsü’nün yeniden açılmasını istedi.