Denizli Kekikten 66 Milyon Dolar Ihracat Geliri Elde Etti

Denizli Kekikten 66 Milyon Dolar Ihracat Geliri Elde Etti

Türkiye kekik ekim alanlarinin yüzde 86’sina sahip olan Denizli’den, 2021 yilinda gerçeklesen 25 bin tonunun üzerindeki üretimle 66 milyon dolar ihracat yapildi.



1990’li yillardan önce ticareti yapilan kekigin tamami dogadan toplama yoluyla elde edilmekte iken, Denizli’de kekigin tarla yetistiriciligine geçisi ilk defa Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan 1992 yilinda Ege Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügünden temin edilen kekik fidelerine dayaniyor. Denizli, Türkiye kekik ekim alanlarinin yüzde 86’sini elinde bulunduruyor.

Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü basta olmak üzere pek çok kullanim alani bulunan kekik, ülkemizin tibbi ve aromatik bitkiler dis ticareti içerisinde oldukça önemli bir yere sahip. Son yillarda üretim alanlari 200 bin dekar, üretim miktari 25 bin ton üzerine çikan Denizli’de, 2021 yilinda üretilen kekik ve kekik yaginin ihracatindan yaklasik 66 milyon dolari gelir elde edildi. Denizli’de üretilen kekikler basta ABD, Almanya, Italya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanin pek çok ülkesine ihraç ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile