Denizli Sanayi Odasi Baskani Müjdat Keçeci, Ikinci Çeyrek Büyüme Rakamini Degerlendirdi

Denizli Sanayi Odasi Baskani Müjdat Keçeci, makine ve teçhizat yatirimlarinda yüzde 30'un üzerindeki artisin büyüme rakamlarina yansidigini kaydetti.

Keçeci, ikinci çeyrek büyüme rakamlarina iliskin yaptigi degerlendirmede, sanayiciler olarak yilin basindan beri her ay yaptiklari çalismalarla bugünkü rakamlarin olusacagini ay ay görmekte olduklarini belirtti.

Rakamlari analiz ettiklerinde 3 önemli faktörün görüldügünü vurgulayan Keçeci, sunlari ifade etti:

"Özellikle son zamanlarda dolarin ve Türk Lirasinin birbirleri ile stabil kalmasi ile iç tüketimin artmasi yatirimlarimizda artisa sebep oldu. TÜIK'in tespitinde de görülecegi gibi makine ve teçhizat yatirimlarinda yüzde 30'un üzerinde bir artis söz konusu. Bu çok önemli bir durum. Çünkü duraganlasan sanayinin hareketlenmesinin en önemli itici gücü makine ve teçhizat yatirimlaridir. Dolayisiyla yatirimlarin artmasi bu rakamlarin olusumunu sagladi. Ayrica yurtdisindaki asilanmayla birlikte tüketimin artmasi sonucu özellikle bizim için çok önemli pazar olan Avrupa'ya ihracatin artmasinin bu noktalara gelmemizde katkisi büyük."

Gerek iç tüketim nedeniyle gerekse de ihracattan alinan siparislerle kapasite kullanma oranlarinin önemli bir rakama ulastigini ifaden Keçeci, finans sektöründeki dalgalanmalarin sanayicileri olumsuz etkiledigini bildirdi.

Enflasyonun ekonomi için en güçlü parametrelerden oldugunun altini çizen Keçeci, geçen yila göre hammadde fiyatlarinin iki kat yükseldigini, isletme sermayesini zorlastiran bu durumun yurt disina olan satislarin da düzensiz olmasina sebep oldugunu öne sürdü.

Keçeci, sanayi kullanim oranlarinin artmasiyla birlikte istihdamda da artisin söz konusu oldugu, ancak sanayide ara eleman bulma sikintisinin hala yasandigi görüsüne yer verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile