Depremden Etkilenen 65 Ilçe Cazibe Merkezi Oldu

Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen 9 ildeki 65 ilçe, Cazibe Merkezleri Programi’na dahil edildi. Karar ile bu ilçelerdeki yatirimlar, 6’nci bölge tesviklerinden yararlanacak.

Cazibe Merkezleri Programi Kapsaminda Yatirimlarin Desteklenmesi Hakkinda Kararda Degisiklik Yapilmasina Dair Karar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan imzasiyla yürürlüge girdi. Resmi Gazete’de yayimlanan Cumhurbaskani Karari, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülecek. Düzenleme ile 6 Subat’ta Kahramanmaras merkezli depremlerden önemli ölçüde etkilendigi tespit edilen 9 ilin 65 ilçesinde gerçeklestirilecek yatirimlara daha avantajli destekler sunularak bölgedeki istihdam ve yatirim ortaminin iyilestirilmesi hedefleniyor.

En az 1,5 milyon liralik yatirimlar faydalanabilecek

Yeni Cumhurbaskani Karari’ndan en az 1 milyon 500 bin liralik yatirimlar faydalanabilecek. Yeni tesvik belgesi basvurusu çerçevesinde yapilacak olan yatirimlar buna dahil olacak. Mevcut yatirimlardaki gerek makine teçhizat yönünden, gerekse de yapi yönünden hasarlarin yerine konulmasina yönelik yatirimlar desteklenecek. Ayrica yatirim süresi devam eden ve tamamlama vizesi yapilmamis yatirim tesvik belgeleri çerçevesindeki yatirimlar da bu destekten yararlanabilecek.

Desteklenecek yatirim konulari, Cazibe Merkezleri Programi’nin mevcut uygulamasina göre daha genis olacak. Imalat sanayisindeki bazi yatirimlarda belirli sartlar aranmayacak. Enerji ve madencilik ve tarim ve hayvancilik yatirimlari da destek mekanizmasina dahil edilecek.

6’nci bölge tesvikleri

Düzenleme ile 65 ilçede gerçeklestirilecek yatirimlar, en avantajli olan 6’nci bölge tesviklerinden faydalanacak. Finansman maliyeti destegi, yatirim tutarinin yüzde 10’unu geçmemek üzere 30 milyon liraya kadar olarak uygulanacak. Bu yatirimlar KDV istisnasi, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, Sigorta Primi Isveren Hissesi Destegi, yatirim yeri tahsisi, Sigorta Primi Isçi Hissesi Destegi gibi tesvikleri kullanabilecek.

Hasar gören yatirimlar

Yeni Cumhurbaskani Karari, hasar gören yatirimlarin yenilenmesine yönelik yatirimlari da içeriyor. Ayrica hasar gören binalar, insaatlar yeniden yapilabilecek. Hasar gören makine ve teçhizatin tamiri veya yenisinin teminine yönelik yatirimlar tesvik belgesine baglanabilecek. Yapi hasarinin seviyesine ya da makine teçhizat hasarina göre istihdam desteklerinin belirlenmesinde mevcut ve ilave istihdam oranlarina bakilacak.

Düzenlemeden faydalanacak iller ve ilçeleri söyle:

"Adiyaman: Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbasi, Kahta, Merkez, Samsat, Sincik ve Tut. Elazig: Alacakaya, Aricak, Baskil, Karakoçan, Keban, Kovancilar, Maden, Palu ve Sivrice. Gaziantep: Araban, Ishahiye ve Nurdagi. Hatay: Altinözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, Iskenderun, Kirikhan, Kumlu, Payas, Reyhanli, Samandag ve Yayladagi. Kahramanmaras: Afsin, Andirin, Çaglayancerit, Duldadiroglu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Onikisubat, Pazarcik ve Türkoglu. Kilis: Musabeyli ve Polateli. Malatya: Akçadag, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Dogansehir, Doganyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazihan ve Yesilyurt. Osmaniye: Bahçe ve Hasanbeyli. Sivas: Gürün."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile