'Dijitale Yenik Düsen Ögrenciler LGS'de Daha Çok Zorlandi'

'Dijitale Yenik Düsen Ögrenciler LGS'de Daha Çok Zorlandi'

Türkiye’de egitim alanindaki basarilari ile dikkat çeken Oktaylar Bilim Okullari’nin Kurucusu Hasan Can Oktaylar, hafta sonu gerçeklestirilen LGS (Liselere Giris Sinavi)’ni analiz etti. Globallesen dünyada dijital cihazlar ve internetin etkisi her geçen gün artarken, okumanin hatta anlayarak okumanin bu sinavda bir kez daha ortaya çiktigini belirten Hasan Can Oktaylar, gençlerin akilli cihazlar yerine bizzat kitaplarla hasir nesir olmasini tavsiye etti.

Bir zamanlar gelismisligin ve modernligin sembolü gibi görülen bilgisayar, akilli telefon ve tabletlerin bilinçli kullanilmadiginda artik hayati ve egitimi kolaylastiran nesneler degil zaman kaybettiren ve bilgiden uzaklastiran cihazlar olarak karsimiza çikmaya basladigini ifade eden Egitimci Hasan Can Oktaylar, “Maalesef ülkemizde dijital kullaniminda ayarlarimiz kaçti. Artik gençlerimiz bir konuda arastirma veya bilgi sahibi olmak için degil zaman geçirmek için dijital cihazlardan ayrilmiyor. Hatta is o kadar ileriye gitti ki ‘dijital bagimlilik’ gibi yeni bir hastaligimiz ortaya çikti” diyerek gençlerin dijital cihazlarin içerisinde kaybolup gitmesinin bir an önce önlenmesini tavsiye etti.

2022 Liselere Giris Sinavi’na ülke genelinde yaklasik 1 milyon 236 bin ögrencinin katildigini ve bunlardan sadece 130 bin ögrencinin nitelikli okullara kayit yapma hakkini kazanacagini kaydeden Oktaylar Bilim Okullari’nin Kurucusu Hasan Can Oktaylar, “Sinavda basariyi getiren iki temel beceri: 1- Anlayarak okuma, 2- Günlük yasam senaryolari üzerinde problem çözme, olarak karsimiza çikti. Yani kitap okuyan, okudugunu anlayanlar ve hayatta karsilastigi problemleri kendileri çözen ögrenciler bir adim öne çikacak” dedi.

Oktaylar, hafta sonu yapilan sinava yönelik analiz açiklamasinin devaminda; “ Sorularda ölçülen özellikler: 1- Analitik düsünme (mantik-mahkeme, akil yürütme) 2- Islem yapma, yorumlama, kavram bilgisi, tablo-grafik okuma, iliski belirleme. Derslerin agirlikli puanlama üzerindeki etkisi ise sirasiyla; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Ingilizce ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi oldu”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile