Dikkat Toplayan Test Açiklamasi 'Moxo'

Dikkat Toplayan Test Açiklamasi 'Moxo'

Acibadem Kayseri Hastanesi Psikologu Sevim Buzkan Ertugrul, yaygin görülen hiperaktivite ve dikkat eksiligi tanisini koymak için Moxo Testi’nin yardimci test olarak uygulandigini belirtti.

Anne babalarin çocuklarinin ögrenmesi gereken konuya odaklanmadigindan sikayet ederek bir uzmana basvurduklarini belirten Acibadem Kayseri Hastanesi’nden Psikolog Sevim Buzkan Ertugrul, “Dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu, kisinin yasi ve gelisimi ile uyumsuz olan dikkatsizlik, dürtüsellik ve hiperaktivite belirtilerinin ön planda oldugu, erken dönemde baslayan ve yasam boyu süren nöropsikiyatrik bir hastaliktir. Bazi arastirmalar, her 20 çocuktan birinde bu sorunun oldugunu gösteriyor. Bu yüksek bir orandir. Yine kizlara göre erkek çocuklarda da daha sik rastlandigi biliniyor” dedi.

“Erken tani çok önemli”

Herhangi bir dikkat bozuklugu durumunda uzmana basvurulmasi gerektigine dikkat çeken Psikolog Ertugrul, “Eger çocukta yerinde duramama, dikkatini odaklayamama, dürtüsel davranma varsa ya da böyle oldugunu düsünüyorsaniz ve bu erken dönemden beri basladiysa mutlaka bir uzmandan yardim almak lazim. Dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu belirtisi genelde 4-6 yas arasinda baslar, 6 yasindan sonra net bir sekilde tanisi uzman tarafindan konur. Sik olarak uygulanan Moxo testi, dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugunda yardimci bir tani yöntemi. Çocuklarin dikkatsizlik, dürtüsellik, zamanlama problemi ve hiperaktivitesini ölçümleyen bir test” dedi.

“Test, çocuga destek verecegimiz konularda bilgi verir”

Moxo testinin hem dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugunu anlamak hem de çocuklari akademik anlamda daha iyi tanimak için çok iyi veriler sagladigindan söz eden Dr. Ertugrul,

“Moxo testinin online bir testtir. Çeldiricilerle birlikte çocugun dikkat eksikligi ve hiperaktivite belirtilerinin arasinda dikkatsizlik, dürtüsellik, zamanlama problemi ve hiperaktivitesini ölçümleyen bir test. Dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu aslinda ilk basamakta klinik gözlemle tani alir. Bu test bize yardim eder. Bu testin yardimiyla birlikte çocugun dikkatinin nelerden dagildigi, nelere daha çok dikkat edilmesi gerektigi ifade ediliyor” dedi.

Testin sadece dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu olan çocuklara degil, genel anlamda birçok çocuga uygulanabildigine dikkat çeken Dr. Sevim Buzkan Ertugrul, “Dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu düsünülen yetiskinlere de uygulanabilir çünkü 6-12 yasindaki çocuklar ile 13-65 yasindaki yetiskinlere uygulanabilecek özelligi olan bir testtir” dedi.

Psikolog Ertugrul, testi uyguladiklarinda çocugun dikkatini akademik anlamda nasil toparlanabilecegine yönelik özelliklerin ortaya çiktigini belirterek, “Örnegin görsel çeldiricilerle çok dikkati dagiliyorsa diyoruz ki çocugumuzu daha ön siraya oturtalim. Isitsel çeldiricilerle daha çok dikkati dagiliyorsa örnegin müzik dinleyerek ders çalismamasini saglayalim gibi. Çocuklarimizin bu özelliklerini daha iyi tanimamiz akademik anlamda dikkatlerini toplamasini saglayarak onlara yardimci olabiliyoruz” dedi.

“Bilgisayari izlerken hareketsiz kalabilirler”

Çocuklarin dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugunu televizyon, bilgisayar ya da oyun konsolu karsisinda göstermediginin altini çizen Psikolog Ertugrul, “Ailelerin birçogu ‘Televizyon izlerken yerinde oturuyor, hiçbir sey yapmiyor’ diye gelebiliyor. Yine de televizyon izlese bile bir çocugun hareket etmemesi bize dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu olmadigini söylemez. Eger bahsettigimiz diger belirtiler varsa dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugunun arastirilmasi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile