Dinçer: Sisteminin Baştan Aşağı Gözden Geçmeye İhtiyacı Var

Dinçer: Sisteminin Baştan Aşağı Gözden Geçmeye İhtiyacı Var

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye’de daha demokratik, daha esnek bir eğitim sistemi kurguladıklarını belirterek, “Tek tip bir eğitim hizmeti, tek tip bir adam yaratma eğilimi yerine herkesin kendi ihtiyaçlarını ve beklentilerine göre eğitim verebilmeyi, daha da önemlisi toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamayı da öngören bir çalışma yürütüyoruz.” dedi.

Erzurum’da bulunan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 34 yıl önce öğrencisi olduğu Atatürk Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ni ziyaret etti. Öğrencilerin ders gördüğü salonda konuşan Dinçer, öğrencilik döneminde yaşadıklarını anlatırken herkesi güldürdü. Dinçer, kendilerini mülteciye benzetirken, o dönem böyle ferah dersliklerin olmadığını, bodrum katlarında ders gördüğünü ifade etti.

Dinçer, üniversitelerin yönetim sistemi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başta olmak üzere, fakülte yönetimleri ve programlarına kadar her alanda ciddi bir gözden geçirmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

"DAHA DEMOKRATİK, DAHA ESNEK BİR EĞİTİM SİSTEMİ"
Türkiye’de daha demokratik, daha esnek bir eğitim sistemi kurguladıklarını ifade eden Bakan Dinçer, ortaokullarda seçimlik ders konulmasının, bu anlamda algılanması gerektiğini aktardı. Dinçer, “Kürtçe gibi, temel dini bilgiler dersinde olduğu gibi, Hıristiyanlık ve Musevilik gibi derslerin eğitim sitemine dâhil edilmesi bu anlamı taşıyor. Biz o anlamda bir esneklik sağladık.” ifadelerini kullandı. Üniversiteler ve YÖK hakkında da konuşan Dinçer, “Üniversitelerimiz, ciddi anlamda statükoyu temsil eder hale geldi. Ben üniversiteler konusunda çok fazla söz söylemedim ama öğretim üyeleri ve öğrencilerle birkaç hususu paylaşmak istiyorum. Üniversiteler, aslında orta öğretimden daha dinamik olması gereken kurumlardır. Üniversiteler, orta öğretimden daha fazla talep odaklı bir eğitim yapma zorundalar. Çocuklarımızın ilgisine göre ve tercihlerine göre bir eğitim sistemi kurgulamayı başaramazlarsa şayet; mezun ettikleri çocuklarımızın pek çoğu hem iş bulmakta zorlanacaklar hem de muadilleriyle rekabette zayıf duruma düşecekler. Bu açıdan üniversite yönetim sistemi; YÖK başta olmak üzere, fakülte yönetimleri ve programlarına kadar her alanda ciddi bir gözden geçirmeye ihtiyaç duyulduğu kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.

"ÖĞRENCİ MERKEZLİ VE TALEP ODAKLI EĞİTİM"
Bu gözden geçirme yapılırken de asıl odak noktasının öğrenci merkezli ve talep odaklı olması gerektiğini söyleyen Dinçer, şöyle devam etti: “Bunun bir tarafıyla da piyasada duyulan ihtiyaçlarla paralellik arz etmesi gerektiğini düşünüyorum. Paralel olmak zorunda, aksi takdirde bir tarafta eleman arayan çok sayıda işletme varken, öbür tarafta iş arayan çok sayıda gencimiz olacak. Biz bu sorunu ve uyumsuzluğu çözememiş olacağız. Öyleyse bizim YÖK sisteminde, otoriter, merkezden üniversiteleri yöneten bir yaklaşım yerine, belki daha çok üniversiteler arasındaki rekabeti düzenleyen, onların kalite düzenlemelerine bakan ve objektif bir gözle değerlendiren ve nihayet onların ortak sorunları üzerinde çalışma ve koordinasyonlar yapan bir kuruma oluşturacağız.”

Dinçer’in ziyareti sırasında bir konuşma yapan İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Mehmet Suphi Orhan da “Bakanımız uygun görürse, yeni kurmayı planladığımız İşletme Fakültesi’ne bakanımızın adını vermeyi düşünüyoruz.” dedi.

Ziyaret sırasında; Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Milletvekili Adnan Yılmaz, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Dinçer'e eşlik etti. Program sonrasında, Dekan Mehmet Suphi Orhan tarafından Bakan Dinçer’e çeşitli hediyeler sunuldu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile