Disisleri Bakan Yardimcisi Faruk Kaymakci, TRT World Forum'da Konustu Açiklamasi

'Bu durum (Brexit), popülizm ve iletisimsizligin bir sonucu olarak ortaya çikti. Bence AB, kendisini Britanya halkina anlatamadi' '(Ingiltere'nin AB'den ayrilmasi) Bu boslugu tam üye olmus bir Türkiye'nin doldurabilecegini düsünüyorum' 'Türkiye bugün Afrika'da, Asya'da ve Islam dünyasinda. Türkiye'nin AB semsiyesi altinda önemli bir rol oynayacagina inaniyorum'

Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci, Ingiltere'nin AB'den ayrilmasinin (Brexit) popülizm ve iletisimsizlik sonucu oldugunu söyledi.

Kaymakci, geçen sene oldugu gibi bu yil da çevrim içi olarak düzenlenen TRT World Forum’da gerçeklestirilen "Brexit Sonrasi Avrupa’nin Büyük Stratejisi: Eski Zorluklar ve Yeni Gerçekler" baslikli yuvarlak masa toplantisinda konustu.

Brexit'i degerlendiren Kaymakci, kararin halk tarafindan verildigini ve saygi duyulmasi gerektigini dile getirdi.

"AB’nin büyük stratejisi var mi?" diye soran Kaymakci, AB’nin jeopolitik ve otonom bir AB’den söz ettigini belirterek, "Bunlar güzel sözler ancak NATO ile olan transatlantik iliskilere bakinca bu bir soru isareti. Bu soru cevaplanmali." dedi.

Kaymakci, AB’nin global bir aktör olmak isterken kendi içinde sorunlari oldugunu vurgulayarak, "Islevsiz bir karar verme mekanizmasi var. Tek sesli olmak ve içerdeki bölünmeler nedeniyle ortak bir dis ve güvenlik politikasi göremiyoruz." diye konustu.

Brexit'in sonuçlarinin yanlis hesaplandigini söyleyen Kaymakci, "Bu durum, popülizm ve iletisimsizligin bir sonucu olarak ortaya çikti. Bence AB, kendisini Britanya halkina anlatamadi. Bir grup bürokrat tarafindan Brüksel’de alinan bazi zor kararlar, Britanya halkina kötü kararlar olarak gösterildi." ifadelerini kullandi.

Birçok önemli kararin Ingiltere’nin katkisiyla alindigini kaydeden Kaymakci, AB'nin önemli bir üyesi olarak alinan kararlara etki eden Ingiltere'nin Brexit sonrasi Avrupa'da bu kadar etkili olmayacagini dile getirdi.

Kaymakci, popülizm sorununa isaret ederek referandumlarin demokrasinin ihtiyaçlarina karsilik vermekte önemli bir araç olup olmadiginin bir sonraki referandumda düsünülmesi gerektigini vurguladi.

- "Ingiltere’nin boslugunu Türkiye doldurabilir"

Dijital demokrasi çaginin yasandigini söyleyen Kaymakci, "Herkes kendi internet sitesinde siyasetçi ya da gazeteci olup herhangi bir konuda, neredeyse hiçbir kontrol olmadan açiklama yapabiliyor. Çok önemli açiklamalar da yapsa kimse hesap vermiyor. Dijital demokrasi çaginda buna da deginmemiz gerekiyor. Brexit'ten aldigimiz en büyük derslerden biri de bu." ifadelerine yer verdi.

Kaymakci, Brexit ile AB içinde yer alan büyük bir küresel düsünürün kaybedildigine dikkati çekerek, "Ayrica AB büyük bir etki ve tecrübe kaybina ugradi. Brexit’in daha fazla ayrilmaya yol açacagindan korkuyorduk ama bu olmadi. Brexit, AB'nin geri kalanini birlestirdi. Su an daha konsolide olmus bir AB var. Belki de transatlantik iliskilerimizde önemli bir güç ve etkiyi de kaybettik ve gelecek yillarda bazi sorunlar yasayabiliriz." diye konustu.

AB’nin genislemesini savunan bir üyenin de ayrildigini vurgulayan Kaymakci, AB’nin Avrupa entegrasyonu için daha fazla çalistigini belirtti.

Ingiltere'nin bir AB üyesi olmasina ragmen hiçbir zaman tam manasiyla Avrupa'ya entegre olmadigini kaydeden Kaymakci, Brexit ile Avrupa'da bir bosluk olustuguna isaret ederek, "Bu boslugu tam üye olmus bir Türkiye'nin doldurabilecegini düsünüyorum. Brexit'in Türkiye için bir model olabilecegini de düsünüyorum. Su an AB'nin Ingiltere ile iliskilerinin nasil olacagini izleyecegiz. Bununla ilgilenmiyoruz, tam üyelikle ilgileniyoruz." degerlendirmesini yapti.

Kaymakci, AB'den ayrilan ve AB'ye katilmaya çalisan iki basbakan arasinda geçen "Birimiz hata yapiyoruz ama hangimiz?" anekdotunu da paylasarak, "Eger Ingiltere yanlis yapmiyorsa biz yanlis yapiyoruz ama biz hala dogru yolda oldugumuza inaniyoruz." dedi.

Türkiye'nin AB üyeligi sürecine bagli oldugunu kaydeden Kaymakci, "Kibris sorunu sadece Türkiye ile AB arasinda bir sorundu ancak Güney Kibris, Türkiye'nin AB ile iliskilerine yönelik yaptiklarini yapmaya devam ederse bu sorun Ingiltere için de sorun olusturabilir." ifadesini kullandi.

- "Türkiye’nin AB semsiyesi altinda önemli bir rol oynayacagina inaniyorum"

Toplantinin soru cevap kisminda Türkiye'nin AB üyeligi konusunda ciddi bir tutumu oldugunu belirten Kaymakci, "Biz Türkiye’nin kimliginin bir Bati kimligi olduguna inaniyoruz ve bu AB üyeligiyle onaylanacaktir. Bu durum bizim için hala stratejik ve yürüyen bir süreçtir." diye konustu.

Hiçbir ülkenin AB'ye Türkiye kadar katkida bulunamayacagini savunan Kaymakci, "Türkiye bugün Afrika’da, Asya’da ve Islam dünyasinda. Türkiye’nin AB semsiyesi altinda önemli bir rol oynayacagina inaniyorum." dedi.

Kaymakci, Türk halkinin her türlü engele ragmen yüzde 80’inin AB üyeligini destekledigine de dikkati çekti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile