Dogansehirli Yetistiricilere Sivat Destegi

Dogansehirli Yetistiricilere Sivat Destegi

Malatya’nin Dogansehir ilçesinde, mera da hayvancilik yapilan alanlarda, büyükbas ve küçükbas hayvanlarin temiz su ihtiyacini karsilamak amaciyla hazirlanan sivatlarin dagitimi gerçeklestirildi.

Dogansehir ilçesinde yapilan sivat dagitimi törenine Dogansehir Kaymakami Mehmet Kiliç, Dogansehir Belediye Baskani Durali Zelyurt, Tarim ve Orman Il Müdürü Tahir Macit, Sube Müdürü Mesut Ari, muhtarlar ve yetistiriciler katildi.

Törende konusma yapan Tarim ve Orman Il Müdürü Tahir Macit, "Ilimiz küçükbas hayvanciliginin gelistirilmesi saglikli ve verimli bir hayvancilik için ilçelerimizde Büyüksehir Belediyesi ile birlikte, sivat dagitim programi yapiyoruz. Bugün Dogansehir de Kaymakam beyin ev sahipliginde, Dogansehir Belediye baskaninin da lojistik destegiyle, sivat dagitimini gerçeklestiriyoruz. Iki tip sivap var. Biri beton, özellikle traktörün ve kepçenin gittigi, su kaynaklarina koyup sürekli orada kalmasini sagladigimiz beton sivatlar. Birde traktörün veya kepçenin gitmedigi su kaynaklarimizin da aktif olarak kullanilabilmesi için metal sivat dagitiyoruz. Metal sivatlar çiftçi katkilariyla birlikte çiftçilere zimmetliyoruz. Çiftçilerimiz bunu yazin sulak kisin da ahirlarinda hayvan yemligi olarak kullaniyor. Ilçemiz için hayirli olmasini diliyorum. Kaymakam beyimizin ve belediye baskanimizin desteklerinden dolayi tesekkür ederim" dedi.

Belediye Baskani Durali Zelyurt da, her zaman yetistirici ve üreticilerin yaninda olduklarini belirterek, “Bugün burada ikinci sivat dagitim programina katiliyoruz. Bu program bizlere sunu gösteriyor. Hayvanciligin gelistigini meralarin daha aktif kullanildigini gösteriyor. Sivatlar halk agziyla yaylaklar dedigimiz meralara götürülüyor. Suyun oldugu yerlere konularak hayvanlarin hem yayilgahi olarak kullanilmasi hem de sulanmasi açisindan destekleniyor. Bu bizim için güzel bir gelisme. Sadece tarimi tek tip olarak düsünemeyiz. Tarim çesitlilik arz ede. Hayvanciligiyla, tarlasiyla bahçesiyle kombine olarak yürütülmesi gereken bir sitemdir. Az önce müdürümün ifade ettigi gibi biz burada lojistik destek veriyorduk, ancak il tarim müdürümüzün, Dogansehir’in ihtiyacinin daha çok oldugunu söylemesi üzerine, bizde ayni Büyüksehir Belediyesi gibi, Dogansehir Belediyesi olarak bu sivatlari destekleyerek birlikte önümüzdeki süreçte dagitimini planlayacagiz insallah” seklinde konustu.

Dogansehir Kaymakami Mehmet Kiliç ise tarim ve hayvanciliktan söz ederek, “Son zamanlarda köyden kente göçlerin arttigi, tarim ve hayvancilik faaliyetlerinin zayifladigi bir döneme girdik. Son bes on yildir köyden kente göç artinca tarim ve hayvancilik da beklenen gibi gelismedi” ifadelerini kullandi. Tarim ve hayvanciligin zorlugundan da söz eden Kiliç, “Insallah tarim ve hayvanciliga desteklerle üretimi artirmaliyiz. Bu konuda kirsalsaldaki yasami desteklerle artirmaliyiz. Çünkü gerçekten pandemi sürecinden buyana görüyoruz ki gidanin ne kadar önemli oldugunu ne kadar hayati bir mesele oldugunu çok iyi anladik. Sikintili dönemin atlatmanin yolu da tarim ve hayvanciliktan geçiyor. Ülkemizin hem kaynak olarak hem de alt yapisi gerçekten tarim ve hayvanciliga çok iyi. Üreticileri destekleyip üretimi artirmamiz lazim. Bu tarz desteklerle çiftçi vatandaslarimizin da fedakarligiyla üretimde ülkemiz daha da iyi bir konuma gelir insallah" dedi.

Daha sonra sivatlar Dogansehir Belediyesinin de destegiyle dagitimina baslandi.

Malatya Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan hazirlanan proje ve Malatya Büküksehir Belediyesi’nin destekleri çerçevesinde yüzde 90 hibeli 625 adet metal, 150 adet beton kalici sivat dagitimi il genelinde yapilacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile