Dr. Dinççağ, 'Sevginizi Yemek İle Göstermeyin'

Dr. Dinççağ, 'Sevginizi Yemek İle Göstermeyin'

Toplum olarak sevdiklerimizi yemeğe götürmek, yemek yedirmek, doğum günlerinde ve özel günlerde yağlı ve kalorisi yüksek pastalar , yiyecekler ikram etmek, değer vermek anlamı taşıdığını hatırlatan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M.

Emin Diççağ, "sevginizi yemek ile göstermeyin, yemek sevgi ölçüsü değildir" uyarısında bulundu.
"Değer verdiğimiz, sevdiğimiz insanları yemeğe davet eder, onlara en sevdiği yemekleri hazırlar ve yemeleri için de gayret gösterilir" diye ifade eden DR. M. Emin Dinççağ, "Oysa, sevgiyi göstermek için yemek yedirme, çok yemek hazırlayarak değer verdiği gösterisi üzerindeki kültürel yaklaşımı günümüzde terk etmek zorundayız. Aşırı yemek yemek, yağlı, kolesterollü, hamurlu lezzetli yemekler, obezite sorununu ortaya çıkarmaktadır. Sevdiklerimizin sağlığını da düşünmeliyiz. Kadın toplantılarında, günlerde, hazırlanan lezzetli pastalar, hamur işleri yüksek kalorisi nedeniyle kilo almaya neden olmakta ve obeziteye davetiye çıkarmaktadır. Genellikle hazırlanan yiyeceklerden çokça yenilmesi,ikramı yapanı memnun etmektedir. Bu fazla kalori ve kilo almaya davetiye çıkarmaktadır" dedi.

Dr. Dinççağ, "Oysa, misafirlerimizi bazal metabolizmayı artıran, az şekerli kahve, yeşil çay, bitki çayları, tarçın gibi içecekler ile ağırlamak, şekerli içecekleri önermemek, eğer gerekiyorsa az miktarda diğer besinlerden sunmak, yenilen yiyeceklerin kalori miktarını bilerek,misafir ağırlamak gelecekte daha sağlıklı olabilmek için şarttır. Bilgi toplumunda, gelecekte bu konuda daha bilgili ve titiz olabildiğimizde bir bugün yaşanan obezite, diyabet, yüksek kolesterol nedeniyle oluşabilecek kalp ve damar hastalıkları gibi bir çok sağlık sorunu önlenmiş olacaktır. Bugün toplumca, kalorili yiyeceklerin obezite, diyabet, yüksek tansiyon, metabolik sendrom, yüksek kolesterol, trigliserid yüksekliği nedeni olduğuna dikkat edilmemektedir. İyi niyetle misafir ağırlamanın, bol bol yiyecek sunmanın kültürel olarak makbul bir davranış olarak görülmesi ve desteklenmesi nedeniyle ciddi sağlık sorunları gün geçtikçe daha da artmaktadır" diye konuştu.

Dr. M. Emin Dinççağ, "Yemek ile ilgili değer yaralarımızı değiştirmeliyiz. Bu gün toplumumuzda yemek vermek, çok çeşitli yemekler hazırlamak ve sunmak bir değer ölçüsü olarak görülmektedir. Yine sunulan yemekleri sınırlı yemek, ikramı reddetmek gibi algılanmakta ve olumsuz bir davranış olarak görülmektedir. Herkes sevdiğine bir şeyler yedirmek peşindedir. Bu yemek kültürü ve değer anlayışı obezitenin, diyabetin tavan yaptığı günümüzde terk edilmelidir. Herkese ihtiyacı olduğu kadar yiyecek sunmak, kimseyi zorlamamak, fazla beslenmenin, diyabeti olana 'ye bir şey olmaz' diye ısrar etmenin, değiştirilmesi gereken davranışlardan olduğu kabul edilmelidir.

Yemek kültürüne ait pek çok yargı ve anlayış sağlık için günümüzde terk edilmelidir" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile