DSP Genel Baskani Aksakal, Gündemi Degerlendirdi Açiklamasi

'(Seçim baraji) Muhtemel degisiklikle en az 6 milyon seçmen temsil hakkindan mahrum birakilmis olacaktir. Iktidari elinde bulunduran güçler, mevcut yapinin devamini saglayabilmek için göstermelik bir degisikligi yeterli bulmaktadir'

DSP Genel Baskani Önder Aksakal, Cumhur Ittifaki'nin yüzde 7 seçim barajinda anlastigi açiklamalarina iliskin, "Muhtemel degisiklikle en az 6 milyon seçmen temsil hakkindan mahrum birakilmis olacaktir. Iktidari elinde bulunduran güçler, mevcut yapinin devamini saglayabilmek için göstermelik bir degisikligi yeterli bulmaktadir." dedi.

Aksakal, parti genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, gündemi degerlendirdi.

Düzensiz göçle ilgili açiklamalara deginen Aksakal, pervasiz ve kontrolsüz bir sekilde ülkenin tüm bölgelerine yayilan siginmacilarin ivedilikle ülkelerine geri gönderilmeleri için diplomatik girisimlerin hayata geçirilmesinin elzem oldugunu söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, seçim barajinin yüzde 7 olacagi açiklamasini animsatan Aksakal, söyle devam etti:

"Siyasi partiler ve seçim kanunlarinda degisiklik çalismalarimizda seçim barajinin tamamen sifirlanmasini gündeme getirmistik. Sayin Cumhurbaskani tarafindan açiklanan ve yüzde 7 olarak önerilen seçim barajinin ittifak ortagi MHP liderince onaylanmasi 'dag fare dogurdu' deyimini aklimiza getirmistir. Ittifak yasasinin kapsami seçim baraji yöntemiyle hakim partilerin iradesini perçinleme olanagi vermektedir. Oysa bu düzenleme seçimlerin demokratik olmasi sartina vurulmus bir darbedir. Yaklasik 6,5 milyon seçmenin iradesi yok sayilan mevcut uygulamada, muhtemel degisiklikle en az 6 milyon seçmen temsil hakkindan mahrum birakilmis olacaktir. Görünen o ki iktidari elinde bulunduran güçler, mevcut yapinin devamini saglayabilmek için göstermelik bir degisikligi yeterli bulmaktadir."

Bundan sonraki süreçte Erdogan'in seçimde aday olup olmayacagi konusunun gündeme gelecegini ifade eden Aksakal, sunlari kaydetti:

"Mevcut Cumhurbaskani, 2014 ve 2018 yillarinda gerçeklestirilen seçimler neticesinde iki kez seçilmis, 2017 referandumuyla yürürlüge giren yeni anayasa hükümlerine göre ancak TBMM'de alinacak bir erken seçim karariyla yeniden aday olabilme olanagina sahiptir. Her ne kadar erken seçim karari için TBMM'de 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç varsa da bu sayinin iktidar ve muhalefet kanadinda var olmamasina karsin, parlamentodaki mevcut muhalefet partileri zaten bir erken seçimin talepkarlaridir, gündeme getirilmesi halinde bu kanun kolaylikla Meclis'ten geçirilebilecektir. Böylesi bir durumda Sayin Erdogan açisindan en olumsuz sekliyle cumhurbaskani olarak normal süreden birkaç ay eksik görev yapmasiyla sonuçlanacaktir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile