Düzce Kestanesi Tezgaha Indi, Kilosu 50 Ile 70 Liradan Satiliyor

Düzce Kestanesi Tezgaha Indi, Kilosu 50 Ile 70 Liradan Satiliyor

DÜZCE – Kis günlerinin vazgeçilmez yiyecekleri arasindaki olan kestane, hem pazar tezgahinda hem de seyyar saticilarda ki yerini aldi. Kilosu 50 ila 70 lira arasinda degisen kestane, lezzeti ile dikkat çekiyor.

Düzce’nin köylerinden toplanan kestaneler pazara indi. Doyurucu olmasinin yani sira içerdigi vitamin ve minerallerle kis mevsiminin olumsuz sartlarina, fiziki ve zihni yorgunluklara karsi koruyucu olan kestane, pazarda ilgi görüyor. Düzce’de pazarci tezgahlarinda yerini alan kestane 50-70 lira arasinda degisen kilogram fiyati ile satiliyor. Vatandaslar fiyatlarin yüksek oldugunu söylerken saticilar ise kestanenin zor sartlar altinda toplandigini ve fiyatinin az oldugunu dile getirirken, Düzce Kestanesinin meshur olmasinin sebeplerini ise pazarci Fatma Örnek anlatti. Topragin farkli olmasi sebebi ile kestanelerin lezzetli oldugunu dile getiren Örnek, “Tatli ve lezzetli oldugu için, dogal oldugu için kestanelerimiz lezzetlidir. Ilaç ve hormon kullanilmiyor. Katki maddesi kullanilmadigi için meshurdur. Kestane topraktan agaç ile büyür daha sonra agaçtan dökülür yerden toplanir. Dikenli oldugu için toplamasi biraz zordur. Can yakar. Bizde yerlerden topluyoruz. Sopalar ile eldivenler ile kestaneleri topluyoruz” dedi.



“Findik arazilerinde yetisen kestane kurtlu olur”

Kestanenin her yerde yetismedigini, findik arazilerinde kestanenin kurtlu oldugunu dile getiren Örnek, “Her yerde yerde kestane olmaz. Genelde ormanlik alanlarda olur. Çakilli topraklarda olur. Bazi topraklarda olmaz. Kestanenin lezzeti de güzel olur. Düzce’de biz yetistirmiyoruz. Dogal ortamdan topluyoruz. Bazen findik arazilerinin içerisinde olur ama findik tarlalarinin içerisinde olan kestane çabuk kurtlaniyor. Orman arazilerinde olan kestaneler kurtlanmiyor” seklinde konustu.



“Fiyatlar 50 ila 70 lira arasinda”

Düzce Kestanesinin güzel olmasi için hem suda hem de kavurma yöntemlerini aktaran pazarci Fatma Örnek, “Düzce kestanesi seçilecek, güzel bir sekilde yikanacak. Suda pisirilmek isteniyorsa, derin kesiler atilacak. Kavurmak isteniliyorsa, her iki taraftan, hem yan tarafindan, hem orta tarafindan kesilecek. Daha güzel olur ve lezzetli olur. Fiyatlar su anda 50 ila 70 lira arasinda degisiyor. Ormandan tezgaha gelisi 2-3 el degistigi için fiyatlar artiyor. 50 ila 70 lira arasinda degisiyor fiyatlarimiz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile