Eğitim Sendikaları 'Sehven' Alınan Paraya Sert Tepki Gösterdi

Eğitim Sendikaları 'Sehven' Alınan Paraya Sert Tepki Gösterdi

Adıyaman Üniversitesi tarafından 2 bin 300 öğrenciden 'zorunlu bağış' adı altında alınan 100 TL paranın geri ödenmemesine Eğitim Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen'den üniversite yönetimine sert tepki geldi.

On binin üzerinde öğrencisi olan Adıyaman Üniversitesi'nde 2 bin 300 öğrenciden 'sehven' alındığı belirtilen 100 TL zorunlu bağışın 'sehven' alındığı ve 2. kayıt döneminde ödeneceği yönünde üniversite tarafından açıklama yapılmasına rağmen paraların geri ödenmemesine tepkiler artıyor. Üniversite yönetimine dilekçe yazarak yazılı olarak parasını isteyen öğrencilere sivil toplum kuruluşlarından destek geldi.
Eğitim Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen tarafından konuya ilişkin açıklamalar yapılarak, üniversite yönetiminin sorunu çözmesini istediler. Sivil toplum kuruluşları konuyla ilgili olarak Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) hassasiyet göstererek, konuyu incelemesi gerektiğini söylediler.

Eğitim Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Gaffari İzci, Adıyaman Üniversitesi'nin kurulması aşamasında 'Üniversitemi İstiyorum' imza kampanyasında 105 bin 250 adet imza topladıklarını gelişmesine katkı sağladıklarını fakat yaşanan olumsuzlukları da dile getirerek kamuoyunu aydınlattıklarını belirtti.

Adıyaman Üniversitesi'nin son günlerde kamu vicdanını sızlatan, eğitim ortamlarındaki geleneklerle bağdaşmayan haberlerle gündeme geldiğini kaydeden İzci, "2009-2010 öğretim yılı sene başı kayıtlarında 2 bin 300 öğrenciden kişi başı 100 TL alınarak toplam 230 bin TL para toplandığı basında yer alıyor. Zorunlu bağış sadece ilk üç gün alınmış ve daha sonra öğrenci velilerinin tepkisi üzerine konu medya ve kamuoyunun gündemine girmiştir.
Yasalara göre öğrencilerden para toplamak yasaktır. Dernekler aracılığı ile toplanan paralar içinde kanunla belirlenmiş prosedürler vardır. Resmi kayıt ücretleri ise Maliye Bakanlığı yönetmelikleri çerçevesinde alınır, doğrudan Maliye Bakanlığı'nın hesaplarına aktarılır" dedi.

Cevaplanması gereken çok sayıda soru olduğunu söyleyen İzci, "Durum bu iken; üniversite yönetimi şu ana kadar bu parayı hangi hakla topladığını? Toplanan paraları hangi usuller çerçevesinde nereye harcandığını? Öğrencilerin bir kısmına bu parayı sehven aldıklarını söyleyen yönetim bu resmi cevapla suçu itiraf etmiş olmuyor mu ve öğrencilerimizi mağdur ederek Adıyaman Üniversitesi'nin imajını bozmuş olmuyor mu? Öğrencilerin tümünden alınması planlanan 100'er liralık para, ilk üç gün kayıt yapan 2 bin 300 öğrenciden alınmıştır. Daha sonra öğrencilerin basını bilgilendirmesinden sonra diğer öğrencilerden bu para alınmadı. Eğer bu işlem doğru ise diğer öğrencilerden neden alınmadığını? Yanlışsa yetkililerce bu güne kadar yasal bir işlem yapılıp yapılmadığını? Öğrencilerden alınan bu paralar hangi yöntemle ve kimlerin tuttuğu zabıtlarla genel sekretere teslim edildiğini? 'Sehven' toplanan bu paralar bu güne kadar nerede ve kimin hesabında tutulduğunu? Harcandıysa nereye, nasıl ve ne kadar harcandığını?

Öğrencilere iade edilecekse resmi olarak kayıt harçlarından mahsup edilmesi imkansız olduğuna göre bu paralar nereden ve nasıl ödeneceğini merak ediyor; kamuoyuna açıklama yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca Adıyaman'ın ve Adıyaman Üniversitesi'nin imajını olumsuz yönde etkileyen ve binlerce öğrencinin mağduriyetine sebep olan bu olayı YÖK'ün de dikkatine sunuyoruz" dedi.

Türk Eğitim-Sen Adıyaman Şube Başkanı Şemsettin Ağar ise, Adıyaman Üniversitesi'nin olumsuz konularla gündeme gelmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, öğrencilerin parasının bir an önce ödenmesi gerektiğini dile getirdi.

Şemsettin Ağar, "Öğrencilerden zorla bağış alınması doğru bir şey değil. Bağış dediğiniz olay gönüllülük esasına dayanır. Gönüllü esasıyla alınmayan para bağış denmez. Dolayısıyla öğrencilerden uygun olmayan bir taleple alınması ve olayın medyaya yansımasından sonra yetkililerin 'tekrar iade edilecek' şeklindeki açıklaması tatmin etmemiştir. Uygun olmayan bir şekilde alınan paranın tekrar iadesi de uygun değildir. Kayıt altına aldıysanız bunu nasıl geri vereceksiniz. Harçlardan mahsup etmek kanunu olarak sıkıntılı olacaktır. İlgili ve yetkili kişilerin öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve yapılan yanlıştan dönülmesi bizim temennimizdir. Adına ne derseniz deyin, hoş karşılanan bir durum değildir. Adıyaman Üniversitesi'nin Adıyaman'a yakışır bir şekilde mağduriyeti gidermesi gerekmektedir. Öğrenci 'benden zorla alındı' diyorsa zaten işin başında yanlış yapılmıştır. Bu çocukların parası ödenmelidir. Hukuki boyutu zaten yok bunun. Sehven alınmış demişse, hemen iade edilmesi gerekirdi. Farkına varılmadan yapılan işlemden hemen dönülmesiyle paranın ödenmesi gerekirdi. Öğrencilerden kimi ödemiş, kimisi ödememiş. Ödeyen çocukların diğerleri karşısında farklı bir pozisyona düştüler. Çocukların mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile