Egzoz Muayenesi Yaptirilmayan Araçlar Elektronik Sistemle Kisa Sürede Tespit Ediliyor

Egzoz Muayenesi Yaptirilmayan Araçlar Elektronik Sistemle Kisa Sürede Tespit Ediliyor

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan hayata geçirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES), egzoz muayenesi yaptirilmayan araçlarin trafik akisini aksatmadan otomatik olarak birkaç saniyede tespit edebiliyor.

Egzoz muayenesi yaptirilmayan araçlarin trafik akisini aksatmadan akan trafikte otomatik olarak tespit edilebilmesi için Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan gelistirilen EGEDES Projesi, tüm asamalarini tamamlayarak 81 ilde hayata geçti.

Denetimlerin etkinligini yükselterek vatandaslarin egzoz emisyon ölçümleri konusundaki farkindaliginin artirilmasi ve ölçüm yaptirilmayan araç sayisinin düsürülerek ulasim kaynakli hava kirliliginin azaltilmasinin amaçlandigi EGEDES projesi hakkinda açiklamalarda bulunan Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardimcisi Gürsel Erul, projenin Bakan Kurum’un online ve uzaktan izleme denetim sistemlerinin kurulmasiyla ilgili talimati üzerine hayata geçtigini belirtti.



“Egzoz emisyonu olmayan araçlar tespit edilerek idari islem yapiliyor”

Sistemin yerli ve milli olarak gelistirildigini kaydeden Erul, “Yüzde yüz yerli ve milli olan yazilimla uzaktan plaka okuma sistemine entegre edilen bir yazilimla araçlarimizin egzoz muayenesi yaptirip yaptirmadigini kontrol etmekteyiz. Egzoz emisyon olup olmadigi sistemimize düsüyor. Bu denetimler sonucunda da egzoz emisyonu olmayan araçlar tespit edilerek idari islem yapiliyor. Sistem 2020’de gelistirdi ve bugüne kadar sistem ayarlamalari yapildi. Gayet güzel çalistigi görüldü ve uygulamamiz baslatilmis oldu” diye konustu.



“Bir milyona yakin aracin egzoz muayenesinin olmadigini görüyoruz”

Vatandaslara egzoz emisyonlarini zamaninda yaptirmalari tavsiyesinde bulunan Genel Müdür Yardimcisi Erul, açiklamada bulundugu noktada iki saat boyunca 3 bin 680 aracin denetlendigini, bunlardan 231’inin egzoz emisyonunun bulunmadiginin tespit edildigini ifade ederek, “3 bin 680 aracimiz denetlenmis. Bunlardan 231 tanesinin egzoz emisyonunun olmadigi yani yaklasik yüzde 6’ya tekabül eden bir oran var. Ülkemizde 20 milyon araç oldugunu düsünürsek yüzde 6, zaten bizim tespitlerimiz de bu civarda. Bir milyona yakin aracin egzoz muayenesinin olmadigini görüyoruz. Bunu manuel olarak yapmis olsaydik, çagimizin teknolojik imkanlarini kullanmasaydik bu sayiya 10 günde ulasamazdik ve bir milyon aracin tespitiyse çok ciddi zaman alacakti. Bunun önüne geçmis olduk. Zamaninda ve hizli bir denetim yapmis oluyoruz. Bu sistemle denetim daha etkin hale geldi” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile