Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Genel Müdür Yardımcısı Yücel Yalçındağ ve İşletmeler Daire Başkanı Ünal Alıca ile Emet'teki bor tesislerinde incelemelerde bulunarak, Emet Bor İşletmesi Sosyal Tesisleri'nde idareci ve işçilerle bayramlaştı.
Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3'üncü borik asit ünitesi ve sülfürik asit üretim tesisi kurulmasına ilişkin projelerin yapımı hakkındaki kararın, 23 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlandığını bildirdi.
Projelerin toplam maliyetinin 600 milyon lira olduğunu belirten Yılmaz, ''Emet'teki tesislerimizde halen 500 bin ton olan yıllık borik asit üretim kapasitesi, 3 yıl sonra 1 milyon 50 bin ton olacak'' dedi.
Yılmaz, ihale aşamasından sonra tesislerin yapımına başlanacağına işaret ederek, bu tesislerin Emet'i çok kısa sürede hızla büyüteceğini vurguladı.
İşletmede kullandıkları sülfürik asidin, Balıkesir'in Bandırma ilçesinden karşılandığını anlatan Yılmaz, Emet'teki tesisin inşası tamamlandığında yılda 550 bin ton sülfürik asit üretileceğini ifade etti.
-''Dünyada diğer ülkelerde 300-400 yıllık bor rezervi kaldı''
Emet'te doğal gazla üretim yaptıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
''Burada sülfürik asit üretimi yapınca kullanacağımız kimyasal maddelerden elde edeceğimiz buhardan elektrik enerjimizi sağlayacağız. Dünyada diğer ülkelerde 300-400 yıllık bor rezervi kaldı. Halen Emet'te 700 yıl yetecek bor rezervimiz var. Bor madenini burada kimyasallaştırarak satıyoruz. Emet'te önceden 1 milyon ton olan yıllık cevher üretimimiz, 25 milyon tona yükseldi. Bazı çevreler bora 'stratejik maden' diyor. Bor, stratejik maden değildir. Bizce bor sadece kıymetli ve önemli bir madendir. Sanayinin her dalında, en fazla da elyaf sanayisinde kullanılmaktadır. Elyaf sanayisindeki kullanım oranı yüzde 60'tır.''
Emet'teki tesislerde bin 200 olan personel sayısının 3-4 yıl sonra 4-5 katına ulaşacağını bildiren Yılmaz, Türkiye'nin bor madeni konusunda son 7 yılda önemli aşamalar kaydettiğini anlattı.
Yılmaz, borla ilgili Emet'in yanı sıra Balıkesir'in Bigadiç ilçesi ve Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Kırka beldesinde büyük yatırımlar yapıldığı bilgisini vererek, şöyle konuştu:
''Yılda ortalama 2 milyon ton bor satmaktayız. Daha önce boru maden olarak satıyorduk. Şimdi kimyasal hale dönüştürerek satıyoruz. Birkaç yıl önce 50 milyon lira olan yıllık karımız geçen yıl 842 milyon liraya yükseldi. Bu miktarla ülkemizde kar eden kuruluşlar sıralamasında 4'üncü sıradayız. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü olarak 1932'den 2011 yılına kadar hızla büyüdük. Son 10 yılda birim bazında 10 kat daha büyüdük.''
Borun kullanım alanlarının genişletilmesine ilişkin çalışmalarının sürdüğüne dikkati çeken Yılmaz, Ar-Ge ve diğer çalışmaların teknik elemanlar tarafından devam ettirildiğini sözlerine ekledi.
Yayıncı: Mürsel Çetin
Emet Bor İşletmesi'nde İnşa Edilecek İki Tesisle Borik Asit Üretim Kapasitesi Artırılarak, Sülfürik Asit Üretimine Başlanacak
Abdülkadir Ekmekçioğlu - Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Kütahya'nın Emet ilçesinde, 600 milyon liralık yatırımla borik asit üretim kapasitesinin artırılması ve sülfürik asit üretilmesi amacıyla iki tesis inşa edecek.