Emine Erdogan, Togo'da Türkiye Maarif Vakfi Egitim Kampüsü'nün Açilisinda Konustu Açiklamasi

'Gelismelere ayak uydurmak ve gelecege hazirlikli olmak ancak güçlü bir egitimle mümkün olabilir. Bu noktada ülkemiz, Afrika'ya yönelik önemli katkilar sunuyor'

Türkiye Maarif Vakfinin Togo'daki Caisse kampüsünün açilisi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in katildigi törenle gerçeklestirildi.

Cumhurbaskani Erdogan'in üç ülkeyi kapsayan Afrika seyahatine eslik eden Emine Erdogan'i, Togo'daki okul ziyaretinde, Türkiye Maarif Vakfi Mütevelli Heyeti Üyesi Mahmut Özdil ve Yönetim Kurulu Üyesi Ipek Coskun ile Ülke Temsilcisi Hüseyin Sami Gök karsiladi.

Emine Erdogan'a, Togo Meclis Baskani Yawa Djigbodi Tsegan eslik etti.

Caisse Uluslararasi Maarif Okullari Kampüsü'nün bahçesinde düzenlenen törende, Erdogan'a saksida baobab fidani hediye edildi. Ardindan okul bahçesine katilimcilar tarafindan fidan dikimi gerçeklestirildi.

Heyet, daha sonra okulu gezerek ögretmen ve ögrencilerle sohbet etti, okullarla ilgili bilgi aldi.

Emine Erdogan, törende yaptigi konusmada Türkiye Maarif Vakfinin, Togo'da iki ayri kampüste egitim faaliyetlerine basladigini hatirlatarak, Togo makamlarina, sagladiklari kolaylik için tesekkür etti.

"Egitim, ülkelerin gelismislik kriterleri arasinda en önemli maddedir. Egitimin kalitesi ve yayginligi, kalkinmanin öncü kuvvetidir." diyen Erdogan, sunlari kaydetti:

"Dünya hepimizin gözleri önünde hizli bir degisim sürecinden geçiyor. Teknoloji hayatlarimizda hakim güç haline geldi. Aslina bakarsaniz, esas yaris bu alanda sürdürülüyor. Haliyle, gelismelere ayak uydurmak ve gelecege hazirlikli olmak da ancak güçlü bir egitimle mümkün olabilir. Bu noktada ülkemiz, Afrika'ya yönelik önemli katkilar sunuyor. Bildiginiz gibi, Türkiye Burslari'yla Afrika ülkelerindeki basarili ögrencilere egitim destegi veriyoruz. Son 10 yilda, 54 Afrika ülkesinden 314 binden fazla ögrenci, burslarimiza basvurdu. Bu ögrencilerden 13 bin 982'si burs imkanindan faydalandi. Bu rakam bize, Afrika'yla dostlugumuzun günden güne pekistigini gösteriyor. Halihazirda 4 bin 403 Afrikali ögrenci, Türkiye'de lisans, yüksek lisans ve doktora gibi farkli seviyelerde ögrenimlerini sürdürüyorlar. Bununla beraber, 51 farkli Afrika ülkesinden, toplamda 8 bin 786 Türkiye mezunumuz var. 2005'ten bu yana 95 Togolu ögrenciye Türkiye'de burslu okuma imkani verildi. Bu ögrencilerimizden 30'u mezun oldu. Ülkemizin, Afrikali ögrenciler arasinda popüler olmasi, bizim için son derece sevindirici."

Isin yalnizca diploma almakla sinirli kalmadigini, sektörel ve bölgesel mezun bulusmalariyla, Türk is insanlari ve Türkiye mezunlarinin bir araya gelmeye devam ettigini belirten Erdogan, "Bu bulusmalarda yazilim, saglik, lojistik, enerji ve madencilik gibi birçok alanda somut adimlar atiliyor. Bu çabanin, Afrika'nin gelecek güzel günlerine fayda saglamasini temenni ediyorum." dedi.

- "Çesitli projelere destek oluyorum"

Türkiye'nin 2005 Afrika açiliminin ardindan, 16 yil içinde, birçok Afrika ülkesine seyahat etme imkani buldugunu vurgulayan Erdogan, dogudan batiya, kuzeyden güneye, her adimda kendisini büyüleyen bir kita ile karsilastigini dile getirdi.

Afrika ülkelerine yaptigi yolculuklarda, bilhassa Afrikali kadinlarin mücadelesinden çok etkilendigini dile getiren Erdogan, sunlari ifade etti:

"Bu nedenle kadinlarin kalkinmasini desteklemek için çesitli projelere destek oluyorum. 2016 yilinda, Ankara'da kurdugumuz Afrika El Sanatlari Pazari ve Kültür Evi, bu çabanin bir örnegidir. Afrikali kadinlarin el emegi ürünlerini, çesitli ülkelerden aliyor, bu adil pazarda satisini yapiyoruz. Elde edilen gelir, oldugu gibi yine Afrikali kadinlara dönüyor. Bununla birlikte 2020'de 'Afrika Yemek Kültürü' kitabinin tanitimini yaptik. Bu kitap sayesinde, sofralardan gönüllere uzanan bir eser ortaya çikti. 2021'de çikardigimiz 'Afrika Atasözleri Seçkisi' kitabinin ise somut olmayan kültürel miras alaninda degerli bir katki olduguna inaniyorum. Her yil, 25 Mayis'ta Afrika Günü'ne özel düzenledigimiz etkinliklerle, Afrika'nin büyüyen önemine dikkat çekiyoruz. Bir Afrika atasözü 'Bugün yaptigimiz her sey tarihe kazili kalir' der. Dayanismamizin, tarihe önemli bir örneklik olarak kalacagina inaniyorum."

"Afrika Seyahatlerim" kitabinin, Afrika'nin kalbindeki yerine isaret ettigini belirten Erdogan, "Bu hatirat Afrika'ya olan sevgimin, ilgimin ifadesidir. Satisindan elde edilecek tüm gelir, Afrikali kadinlara dönmek üzere, Afrika El Sanatlari Pazari ve Kültür Evi’ne bagislanacak. Yüzyilin yükselen degeri Afrika'nin, yildizinin her daim parlamasini diliyorum. Ögrencilerimize basarili bir egitim-ögretim yili temenni ediyorum." dedi.

Törende konusan Türkiye Maarif Vakfi Mütevelli Heyeti Üyesi Mahmut Özdil de Maarif ailesi olarak, bes yil içerisinde dünyanin 67 ülkesinde 397 egitim kurumu ile saygin ve güvenilir egitimin adresi haline geldiklerini ifade etti.

Bu kadar kisa zamanda böyle yol alinmasinda en büyük destegi veren Cumhurbaskani Erdogan ve esi Emine Erdogan'a okullarda egitim gören yaklasik 45 bin ögrenci adina sükranlarini sunan Özdil, Türkiye'nin yurt disindaki en degerli sosyal ve beseri yatirimi olan Maarif Okullarinin hedefinin, çagin ekonomik, bilimsel ve teknolojik ihtiyaçlarina uygun yetkinliklere sahip erdemli insanlar yetistirmek oldugunu vurguladi.

Meclis Baskani Yawa Djigbodi Tsegan de Türkiye Maarif Vakfina Togo'da açtigi okullar dolayisiyla tesekkür ederek, Cumhurbaskani Erdogan ve esi Emine Erdogan'in Togo ziyaretinin, iki ülke arasindaki ilisikler açisindan memnuniyetle karsilandigini ifade etti.

Ardindan protokol üyeleriyle birlikte açilis kurdelesi kesildi, ögrencilere hediyeler dagitildi.

- Iki yeni kampüste kaliteli egitim

Iki farkli kampüs içerisindeki Togo Uluslararasi Maarif Okullarinda, ögrencilerin kaliteli egitim almasi için her detay düsünülerek tadilat çalismalari yapildi. Ülkenin en saygin egitim kurumlari arasinda yer alan okullarda, 20 ögrenci ile sinirlandirilmis siniflarda egitim verilecek.

Ögrencilerin bilgisayar kullanmayi ögrenecekleri ve çevrim içi kitap dinleyebilecekleri bilgisayar siniflari ile bilim laboratuvari bulunan Togo Uluslararasi Maarif Okullarinda ayrica konferans salonu ve tiyatro etkinliklerinin gerçeklestirildigi amfi tiyatro salonu, ilk yardimin yapilacagi hemsire odasi, zenginlestirilmis kütüphane, yemekhane ve görsel sanatlar siniflari yer aliyor.

Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik hizmeti de okullarin sundugu hizmetler arasinda öne çikiyor. Bunlarla birlikte, ögrencilerin stratejik düsünme yeteneklerinin gelistirilmesine dönük düsünme becerileri atölyelerinde dersler verilecek.

Baskent Lome'deki iki farkli kampüste, anaokulundan liseye kadar sekiz ayri okul bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile