'En Güzel Karne Hediyesi Sicak Bir Kucaklasmadir'

'En Güzel Karne Hediyesi Sicak Bir Kucaklasmadir'

Ara tatilde çocuklarina faydali olmak isteyen ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunan Bahçesehir Koleji Psikolojik Danisma ve Rehberlik Bölümü Uzmanlari ayrica karne hediyesi ile ilgili olarak da “Aileler basariya maddi bir ödülle karsilik verebiliyor. Ancak yapilmasi önerilen; elde edilen basarinin fark edilmesi, içten bir ‘Aferin’ ve sicak bir kucaklasmadir” dedi.

Bu yil ara tatil 23 Ocak’ta baslayacak ve 3 Subat tarihinde sona erecek. Her yil oldugu gibi bu yariyilda da ögrenciler ile veliler farkli duygu ve beklentiler içinde. Genelde yariyil tatili çocuklar için sinirsiz eglence beklentisi, ebeveynler için ise çocuklarinin zamanini dogru degerlendirebilmeleri konusunda kaygilandiklari bir dönem oluyor. Hal böyleyken ebeveynlerin aklina, “Karneye nasil tepki verilmeli? Hediye alinmali mi? Tatilde kural ve sinir olmali mi? Ders çalismalilar mi?” gibi birçok soru takiliyor. Türkiye’nin lider egitim kurumlarindan olan Bahçesehir Koleji Psikolojik Danisma ve Rehberlik Bölümü Uzmanlari, ailelere karnenin basarinin tek ölçütü olmadigini hatirlatiyor. Ailelerin çocuklarinin gelisimindeki tüm süreçleri dikkate alarak sadece akademik basariya odaklanmamasi gerektiginin altini çizen bölüm uzmanlari “Her çocugun tatile ihtiyaci vardir. Çocugun karnesi beklentilerin altinda olsa bile elestiri yerine bir süre için onun bu sikintidan uzaklasmasini saglamalisiniz. Yariyil tatilinde çocugunuza verebileceginiz en güzel hediye, onlara göstereceginiz ilgi ve ayirdiginiz zamandir. Birlikte yapacaginiz etkinlikler aile içi iletisiminin ve aile baglarinin güçlenmesini destekleyecektir” dedi.



Tatilde bazi kurallar yeniden gözden geçirilmeli

Yariyil tatili ögrencilerin bedenen ve ruhen dinlenmeleri için olsa da verimli degerlendirildiginde ögrencinin gelisimine ve yenilenmesine katki sagladigini hatirlatan Kolejin Psikolojik Danisma ve Rehberlik Bölümü, çocugu ilkokul çagindaki ebeveynlere tatili verimli geçirmek için su tavsiyelerde bulunuyor:

Çocuklar genelde anda yasarlar ve geçmis ile gelecek konusunda degerlendirme yapmak için yetiskinlerin destegine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle geçirdikleri dönemi degerlendirmek için dogru sorularla onlari yönlendirin. “Geçtigimiz dönem kendinle gurur duydugun bir anini paylasmak ister misin? Yeni neler ögrendin? Ilk kez denedigin bir sey oldu mu?” gibi sorularla dönemi degerlendirmelerine destek olun.

Karne dönemlerinde aileler basariya maddi bir ödülle karsilik verebiliyor. Ancak yapilmasi önerilen; elde edilen basarinin fark edilmesi, içten bir “Aferin” ve sicak bir kucaklasmadir.

Tatiller kurallarin esnek oldugu zamanlar olsa da sinir ve kural çocuklarin kendilerini güvende hissetmeleri için bir ihtiyaçtir. Bu nedenle okul dönemindeki kurallari gözden geçirerek tatile uyarlayabilirsiniz. (Uyku düzeni, ekran süresi gibi.) Bu düzenlemeler çocuklarla yasanabilecek çatismalarin önüne geçer. Tatil basinda bu kurallari belirlemek, çocuklara anlik “Hayir!” ya da “Yeter!” demekten daha etkilidir.

Oyun ve doga çocuklar için en verimli ögrenme ortamlaridir. Dogadaki renkleri konustugunuz, agaçtaki yapraklari saydiginiz, gözlerinizi kapatip en uzaktaki sesleri bile duymaya çalistiginiz bir doga yürüyüsü ve birden çok yönergenin takip edilmesi gereken oyunlar, çocuklar için birçok kazanim olusturur.

Ev çalismalarini tamamlamalari ya da kisa süreli tekrar yapmalari muhtemel ögrenme kayiplarinin önüne geçse de tatilin bir mola oldugu unutulmamalidir.

Tatiller, çocuklar için tiyatro, sinema, müzikal gibi sanatsal faaliyetler için de bolca alternatifin oldugu dönemlerdir. Bu durum firsat olarak degerlendirilebilir. Bunun yani sira bir çocuk kitabini birlikte okuyup üzerine sohbet etmek, kitaptaki karakterleri canlandirmak, kitaba yeni bir kapak tasarlamak gibi aktiviteler hem keyifli vakit geçirmenizi hem de çocugunuzun okuma aliskanligi edinmesini saglar.

Merkezi sinava hazirlanan ögrenciler için bu iki hafta oldukça degerli

Psikolojik Danisma ve Rehberlik Bölümü özellikle LGS ve YKS hazirliginda olan ögrenciler için de iki haftalik bu tatilin çok önemli oldugunu hatirlatiyor. Ebeveynlerin tatilde ders çalisma konusunda çocuklarina destek vermesi gerektiginin altini çizen Bahçesehir Koleji Psikolojik Danisma ve Rehberlik Bölümü, “Ancak bunu yaparken çocugu sikmamali ve hirpalamamalisiniz. Böylelikle tatilde çocugun derslerden kopmamasini saglarsiniz” diyor.

Bölüm diger önerilerini ise söyle siraliyor:

LGS ve YKS hazirliginda olan ögrenciler için bu iki hafta oldukça kiymetli. Bu nedenle sinava hazirlanan çocuklar, bu arayi öncelikle eksik olduklari konulari telafi ederek geçirmelidir. Konu testleri ile çalismalarini bitirdikten sonra süre tutarak deneme sinavi yapmali ve ögrenme sürecini tamamlamalidirlar.

Kitap okuyarak hizli anlayabiliriz, hafizamizi güçlendirebiliriz ve kelime hazinemizi gelistirebiliriz. Bu nedenle tatil programinda, çocugun yasina göre her gün en az 20-40 dakika kitap okuma aktivitesi bulunmali.

Bazi çocuklar için yariyil tatili televizyon ve internet anlamina geliyor. Bundan dolayi da ebeveynlerinden sinirsiz kullanim hakki talep edebilirler. Bu da çocuklarin sosyal yasantilarinin zenginlesmesine, zihinsel süreçlerinin tazelenmesine ve dinlenmesine negatif bir etki olusturacaktir. Bu nedenle televizyon, bilgisayar ve internet süreleri asiriya kaçmadan kontrol altinda alinmali ve haftanin en az 1 günü “ekransiz gün” seklinde geçirilmelidir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile