Türkiye‘nin en sıcak suyuna kavuşulan Kavaklıdere Jeotermal Sahası içerisindeki kuyudan sonra, ikincisi Örnekköy mevkiinde açıldı. İkinci kuyuda 2 bin 250 metre derinlikte 189,5 derece sıcak suya ulaşıldı. İkinci kuyunun açılış törenine; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Manisa milletvekilleri Muzaffer Yurttaş, Recai Berber, Selçuk Özdağ, Alaşehir Kaymakam Vekili Adem Uslu, MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, "Maden Teknik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün Kavaklıdere Jeotermal Sahası içerisinde yapığı jeotermal arama çalışmaları sonucunda, Salihli‘nin Köseali köyünde geçtiğimiz Mart ayında 2750 metre derinlikte Türkiye‘nin en sıcak suyu elde edilmişti. Kuyu dibi sıcaklığı 287, kuyu ağzı sıcaklığı 145, debisi ise 127 ton/saat olan sondaj sahası törenle açıldı. Bugün de burada, ikinci kuyumuzda 2250 metre derinlikte 189,5 derece sıcaklıktaki sondaj kuyumuzu açıyoruz.
Yeni kuyumuzdan da 2250 metrede 189.5 bir kaynak yakaladık. Debisi 91 litre 327 ton/saat" diye konuştu.
"MTA‘NIN SON DÖNEMDE YAPTIĞI SONDAJ MİKTARI 20 MİLYON METREDİR"
Türkiye‘de 77 çeşit madenin ticaretinin yapıldığını belirten Üzer, şöyle devam etti: "MTA‘ya 1980 yılında sonra yeterince ödenek ayrılmadı. Ancak özellikle 2004-2005‘ten itibaren ayrılan ödenekler sayesinde sondaj sayımız arttı. MTA‘nın son döneme yaptığı sondaj miktarı 20 milyon metredir. Önümüzde daha çok işimiz var. Yavaş yavaş özel sektör de riske girmeye başladı. Özel sektör madencilik için önemlidir. MTA olarak kömür ve jeotermal aramalarına hız verdik. Bugüne kadar 4.7 milyar ton kömür bulduk.
Türkiye‘nin bu madenleri 50 yıl önce bulup santrallere çevirmesi gerekiyordu. Türkiye‘nin yer altına gömülü bütün madenlerini bulup ekonomiye kazandıracağız. Maden, adamın yürüyüşünü değiştirir, dengeli kalkınmayı sağlar. Ülke bu gelirlerle hızla büyür. Jeotermal ise yenilenebilir bir enerji kaynağımızdır. 2 milyon metrenin üstünde sondaj yapmamız lazım ki, tüm jeotermal kaynaklarını ortaya çıkaralım. Biz 10 yıl içerisinde jeotermalde tüm potansiyeli ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Jeotermalde 2000
metrelerde olan sondaj bugün 30.000 metrelere kadar çıktı. Bugün burada açılışını yaptığımız kuyumuz 2750 metre derinliğe sahip. Bu kuyu için yeni makine alınarak bize bu suyu çıkarmamız için imkan verildi. 287 derece sıcaklık elde ettik. 2 milyon dolar para harcadık. Bu sahayı özel sektörün hizmetine sunacağız. Petrol ve doğalgaz gibi kendi varlıklarımızı kendi imkanlarımız ile arayacağız."
"ALLAH‘IN BİZE VERDİĞİ ZENGİNLİKLERDEN HABERİMİZ YOKMUŞ"
Manisa Valisi Celalettin Güvenç de, "Allah‘ın bize verdiği zenginliklerden haberimiz yokmuş. Ama çok şükür bu ülkenin gençleri yerin altında, yerin üstünde ne var diye araştırdı. Hayatın her alanında yetişmiş insanlarımız hizmet vermeye başladı. Türkiye‘nin en önemli sorunu, enerjide dışa bağımlılıktır. Sanayi üretimi arttıkça dışa bağımlılık da artıyor. Büyüyen bir ülkeye sahibiz. Sanayimiz hızla büyüyor. Buna rağmen enerjide dışa bağımlılık hızla azalıyor. Neden jeotermale, rüzgar enerjisine, kömüre
önem veriliyor. Bu yatırımları yapabilir hale gelmemiz kıvanç duyulacak bir durumdur. Yapılacak ihaleden elde edilecek gelirin yüzde 50‘si bize, yani Manisa İl Özel İdaresi‘ne verilecek. Biz de daha fazla hizmet sunacağız" ifadelerini kullandı.
EN YÜKSEK ISI DERECESİNE SAHİP KUYU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, "Ne zaman Manisa‘ya gelsem hayırlı bir işe imza atmış oluyoruz. Bugün de burada Türkiye‘de bir ilk olan, bundan önce Denizli‘deydi, en yüksek ısı derecesine sahip kuyunun açılışını yapıyoruz. Termalde şu anda Manisa Alaşehir‘de var.Burada 287 dereceye varan önemli bir ısı kaynağı bulundu. Bu sondaj makinesi de aslında bir ilk. 3000 metreye kadar inebilen bir makine. Manisa, tükettiğinden daha fazla üretebilen bir ilimiz. Yer altı kaynakları ve maden
yatakları, termal kaynakları itibarıyla Manisa‘nın değişik ilçelerinde değişik maden yatakları var. Daha önceden bunlar burada yok değildi. At binenin, kılıç kuşananın. Biz bütün Türkiye‘deki yer altı kaynaklarımızı herhangi bir ithal katkı bulunmaksızın kendi kaynaklarımızla kullanabileceğimiz bir yapı oluşturuyoruz. 8,5 yıl içerisinde MTA‘nın kaynakları 7 kat artırıldı. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı ön plana çıkardık. Enerji politikalarında son geldiğimiz noktada, 2010 yılı itibarıyla çok
ciddi artışlar görüldü. Elektrik üretiminde, seracılıkta ve ısınmada kullanılacak bu ihaleden elde edilecek gelirin yüzde 50‘si Manisa İl Özel İdaresi‘ne verilecektir. Bu da Manisalıların hizmetine sunulacaktır. Şu anda 81 bin konut bu ısıyla ısınıyor, bu yarım milyon nüfus demektir. Bunu artırmaya çalışmamız lazım. Bu tür projeler ithalata bağımlılığı azaltacaktır. Sayın Başbakan‘ımızın talimatı budur. İthalatı olabildiğince azaltmak, petrol ve doğalgazla olan kaynakları olabildiğince yerli kaynaklardan
meydana getirmek. Deniz demeden, kara demeden aramaları yoğunlaştırmak. İnşallah biz de böyle yapacağız. Bulduğumuz bu sahaları özel sektöre şeffaf bir şekilde veriyoruz. 3 tane sahayı 95 milyon dolara ihale ettik, 29 tane sahayı daha ihale edeceğiz. Alaşehir‘deki bu nokta yalnızca Türkiye‘nin değil, Avrupa‘nın ve dünyanın sayılı jeotermal kaynakları arasına girdi. Bu bir berekettir. Bundan herkesin faydalanmasını temenni ediyorum" açıklamasını yaptı.
Soma‘da kömür işletmelerinde çalışan Türkiye Maden İş Sendikası‘na bağlı 5 bin 800 çalışan adına 275 işçi, özelleştirmeden dolayı sağlanan iş imkanından dolayı Başbakan‘a teşekkür afişi gönderdi. Bu sahayı özel sektörEnerji Bakanı Taner Yıldız‘ın iftar sözü verdiği işçiler, şu anda ihalesi yapılan 18 milyon tonluk alan tükendiği için yeni bir ihale yapılmasını talep etti. Bakan da bu talebin değerlendirileceğini söyledi.
Enerji Bakanı Yıldız Alaşehir‘de Jeotermal Kuyu Açılışına Katıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa‘nın Alaşehir ilçesinde katıldığı jeotermal kuyu açılışında yaptığı konuşmada, "At binenin, kılıç kuşananın. Biz bütün Türkiye‘deki yer altı kaynaklarımızı herhangi bir ithal katkı bulunmaksızın kendi kaynaklarımızla kullanabileceğimiz bir yapı oluşturuyoruz" dedi.