Erbil'de 1. Kürt Kültürü Tanıtım Festivali Düzenlendi

Irak'ın kuzeyindeki Erbil şehrinde Fezalar Eğitim Kurumları ve Bölgesel Kürt Yönetimi Kültür Bakanlığı’nın ortak çalışması ile 1. Kürt Kültürü Tanıtım Festivali organize edildi.

21 Nisan'da Süleymaniye'de başlayan festivalin ikinci durağı Erbil oldu.
Erbil Saat Abdullah konser salonunda gerçekleşen festival, Süleymaniye'de olduğu gibi büyük bir ilgi gördü. Festivale, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Aydın Sercen, Bölgesel Kürt Yönetimi Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Erbil Valisi Navzad Hadi, çok sayıda yetkili, sanatçı ve edebiyatçı katıldı.

Açılış konuşmasını Kürtçe yapan Fezalar Eğitim Kurumları Erbil Genel Müdürü Fatih Cingöz, hem Kürtçe konuşması, hem de değindiği önemli noktalardan dolayı defalarca alkışlandı. Cingöz konuşmasında bir millet için kültürün ne kadar önem arz ettiğine değinerek, “Bir ağaç için gül ne ise, bir millet için de kültür odur." dedi.

Şehitler için Kürt milli marşı eşliğinde saygı duruşunun ardından, Türkçe olimpiyatlardan da tanınan biri birinden güzel sesler sahneye çıktı. Geleneksel halay gösterisi ve şiirlerle süslenen festivalin bir başka yönü ise konser salonu girişinde ve bahçesinde Kürt kültürünü yaşatan objeler, elbiseler ve çok sayıda nesne sergilenmesi oldu. Yemekler, at üstünde gösteriler, geleneksel elbiselerle süslenen alanda adeta bir Kürt kültürü havası esti.
Şarkı ve Türkülerin ardından Fezalar Eğitim Kurulları Yönetim Kurulu Başkanı Talip Büyük, Bölgesel Kürt Yönetimi Milli Eğitim Bakanı İsmet Argushi ve Erbil Valisi Navzad Hadi'ye 20 yıl içerisinde kurumlarına verdikleri destekten dolayı plaket taktim etti.

Festival sonunda ise Kürt kültürüne, sanatına yıllarca verdikleri katkıdan dolayı bir gurup sanatçı ve edebiyatçıya onur plaketi verildi.

Festivale Erbil dışından Süleymaniye, Duhok Soran ve Türkiye'nin birçok ilinden de katılım oldu.
Cihan Haber Ajansına konuşan Erbil Valisi Navzad Hadi, “Fezalar gurubunun çalışmalarını hem hükümet, hem valilik olarak takdirle takip ediyor ve karşılıyoruz. Umuyoruz ki, bu çalışmalar, bu halkın çocuklarını yetiştirmek için hep bu şekilde devam etsin." ifadesini kullandı.
Katılımcı veliler ise okulların bu tür faaliyetlerinden çok memnun kaldıklarını dile getirdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile