Erzurum'da Çin'in 'Dogu Türkistan' Politikasi Protesto Edildi

Çin'in Dogu Türkistan'a yönelik politikasi, Erzurum'da Çin Toplama Kampi Magdurlari Platformu ve Erzurum Sivil Toplum Platformu üyelerince protesto edildi.

Yakutiye kent meydaninda toplanan 'Dogu Türkistan için Anadolu Seferi' organizasyonuyla bir araya gelen grup, döviz ve pankartlar açti, baslatilan imza kampanyasina katildi.

Atatürk Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Islam Tarihi ve Sanatlari Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Agirman, burada yaptigi açiklamada, Çin zulmünün Dogu Türkistanli insanlara rahat vermedigini söyledi.

Dogu Türkistan'in bu durum nedeniyle dünyaya açilamadigini belirten Agirman, "Bati Türkistan yari bagimsiz da olsa devletlerine sahip oldular ve en azindan dis dünyaya açik halleri var ama 1 milyon 800 bin metrekare arazisi olan Dogu Türkistan hür dünyaya açilamiyor." dedi.

Türk devletlerinin geçmiste Çin üzerinde hakimiyet kurdugunu, bu nedenle Çin Seddi'nin yapildigini animsatan Agirman, sunlari ifade etti:

"Orta Aysa'daki ecdadimiz Çin'e rahat vermedigi için Çin Seddi'ni yaptilar. Kahraman Türk evlatlarinin bugün bu duruma düsmüs olmasi aglanacak bir durumdur. Çinlilerin dini, imani yoktur. Dogu Türkistan'daki Müslüman kardeslerimiz Israil zindanlarindaki Müslüman kardeslerimizden çok daha aci sikintilar çekmektedir. Aileler parçalanmakta, insanlar asimile edilmektedir. Dünya oradaki insanlarin dertlerini dile getirmiyor."

- "Toplama kamplarinda onurlari ayaklar altina alinan kadinlar var"

Çin Toplama Kampi Magdurlari Platformu Sözcüsü Mirzehmet Ilyasoglu da Çin tarafindan kamplarda tutulan Dogu Türkistanlilardan haber alinamadigini dile getirdi.

Insanlarin bu duruma sessiz kaldigini söyleyen Ilyasoglu, "Çin'deki toplama kampi Müslümanlarin izzetini, namusunu, serefini ayaklar altina almis bir toplama kampidir. Bütün dünyada kendine insan diyen ve insan haklarindan bahsedenlere ve biz Müslümanlara vazife düsmektedir. Bütün Türk ve Islam alemini Çin'in bu zulmüne karsi 'dur' demeye çagiriyoruz." diye konustu.

Platform üyelerinden Dogu Türkistanli Medine Nazimi de Dogu Türkistan'daki ailesinden haber alamadigini gözyaslariyla anlatti.

Dayanacak güçlerinin kalmadigini belirten Nazimi, sunlari kaydetti:

"Türk vatandasi olan kiz kardesim hasta olan anneme bakmak için Dogu Türkistan'a gitmisti ama bir daha geri dönemedi. Toplama kamplarina alinmis bir seneden fazla tutulduktan sonra serbest birakilsa da Türkiye'de yasadigi ve okudugu için bölücülük yapti diye suçlanarak götürülmüs. O günden beri kendisinden haber alamiyorum, basina ne geldi bilmiyorum. 1 yasindaki kizi simdi 5 yasinda ve annesine doyamadan ayrildi. Annem kardesime üzüntüsünden hayatini kaybetti. Ben gidip anneme bakamadim. Toplama kamplarinda onurlari ayaklar altina alinan kadinlar var. Yeter artik dayanacak gücümüz kalmadi biz de diger insanlar gibi ailemizi görmek istiyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile