'Estetik Bir Olgu Olarak Dünyalar Kurmak' Sempozyumu Basladi

'Estetik Bir Olgu Olarak Dünyalar Kurmak' Sempozyumu Basladi

İçel Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi bünyesinde İçel’e Deger Katanlar Kurulu (MEDEKA) Plastik Sanat Kurulu is birligi ile ‘İçel Estetik Sempozyumu 2024’ çerçevesinde, ‘Estetik Bir Olgu Olarak Dünyalar Kurmak’ sempozyumu basladi. 3 gün boyunca degerli akademisyenlerin agirlanacagi sempozyumda sanat ve estetik üzerine içerikler tartisilirken, etkinlik arkeolojik gezi ile noktalanacak.

Kongre ve Sergi Sarayinda gerçeklesen sempozyumun ilk gününde 2 oturum gerçeklesti. Birinci oturumda Jale Necdet Erzen, ‘Emek, Bilgi ve Poisesis Sanatin Kökeni’, Babür Erdem ‘Biyolojik Kisitlar Içerisinde Var Olan Estetik Algi’, Tugçe Arslan ise ‘Dünyada Çatlak Açan Sanat Eserinin Imge Çözümlemesi’ baslikli sunumlari gerçeklestirdi.

Ikinci oturumda ise, F. Cana Bilsel ‘Insanin Yasam Çevresiyle Iliskisinde Estetik Derinlik: Mekan ve Yer Duygusu Üzerine’, Tayfun Akdemir, ‘X, Sanat Eseridir Önermesinin Metafizik Yapisini Göstermeye Yönelik Bir Arastirma’, Nursah Ferah, ‘Zaman ve Dünyayi Yeniden Insa Edebilmenin Mümkünlügü’, Ugurcan Kaçmaz da ‘Bedenin Mekansallasmasi, Bedensel Deneyime Dayali Mekan- Dünya Yaratimi’ üzerine sunum yapti. Sunumlarin ardindan akademisyenler katilimcilarin sorularini yanitladi.

Etkinlige İçel Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Serdal Gökayaz, Baskan Danismani Ibrahim Evrim, Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi Koordinatörü Bengi Ispir Özdülger ile çok sayida sanatsever katildi.

“Sanatin ve sanatçinin destekçisi olmaya devam edecegiz”

Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi Koordinatörü Bengi Ispir Özdülger, İçel Büyüksehir Belediyesi olarak kentte kültür ve sanat faaliyetlerine oldukça önem verdiklerini ve bu faaliyetlerin vatandaslara ulasmasi gerektiginin bilincinde olduklarini ifade etti.

Sanatin ve sanatçinin her zaman destekçisi olduklarini ve olmaya da devam edeceklerine vurgu yapan Özdülger, .alismalar yaparken kentin tüm unsurlarini bir paydas olarak gördüklerini ve bu paydaslarla çalismalarini ortak bir sekilde gerçeklestirdiklerini söyledi.

Özdülger, “Bu çalismalari çok önemsedigimiz için, bünyesinde birbirinden önemli disiplinlere sahip 12 alt kuruldan olusan MEDEKA yapilanmasini da içinde barindiran Kent Katilimi ve Sivil Toplumla Iliskiler Sube Müdürlügünü kurduk. Kentlilik bilincinin gelisimi, hemsehrilerin kentle kurdugu sosyal ve kültürel iliskilerin saglamlastirilarak kent katilimini mümkün kilmayi ve tesvik eden mekanizmalari hayata geçirmeyi hedefleyerek, aslinda kentin kültür politikasini katilimci bir anlayisla olusturmayi en büyük hedef olarak görüyoruz. Bu misyonu olusturdugumuz MEDEKA yapilanmasi içerisinde bulunan Plastik Sanatlar Kurulunun katkilariyla düzenledigimiz ‘İçel Estetik Sempozyumu’na hepiniz hos geldiniz” dedi.

Sempozyum boyunca estetik olgusunun sanatta, felsefede ve diger disiplinlerdeki yeri ve kavramsal olusumlari üzerine tartisarak önemli kazanimlar elde edeceklerini aktaran Özdülger, “Pek çok alt önermenin yer aldigi sempozyum programinda ‘Estetik Bir Olgu Olarak Dünyalar Kurmak’ temasi ekseninde, sanat alanindaki son gelismeleri takip ederek yeni fikirler gelistirecegimiz ve bu konuda yenilikleri ve egilimleri de tartisma ve degerlendirme firsatini bulacagiz” diye konustu.

“Agaçlari, genis kaldirimlari, tertemiz sokaklari ile İçel çok medeni bir sehir”

Jale Nejdet Erzen de İçel’de bulunmaktan ve İçel Büyüksehir Belediyesinin ev sahipliginde düzenlenen bir organizasyonda yer almaktan dolayi onur duydugunu belirtti.

Büyüksehir Belediyesinin düzenledigi sempozyumun oldukça önemli oldugunun da altini çizen Erzen, kendisinin estetik üzerine ders vermeye basladigi ilk yillarinda ilginin yok denecek kadar az oldugunu ve böyle bir toplantinin düzenlenmesinin ülkemizde büyük bir ilerlemenin de göstergesi olduguna isaret etti. Kendisinin İçel’e ikinci kez geldigini söyleyen Erzen, “Gerçekten etrafa baktiginiz vakit İçel, gerçek bir sehir. Medeni bir sehir. Agaçlari, genis kaldirimlari, tertemiz sokaklari, normal trafigi ile çok medeni ve estetik duyarliligin önde oldugu bir sehir olarak gözüküyor. Bunun için de bütün belediye yetkililerine çok çok tesekkür ederim” sözlerine yer verdi.

Katilimcilar sempozyumdan memnun

Sanata ve edebiyata düskün oldugunu belirten çocuk kitabi yazarlarindan Kemal Kirmizi, “Sanat ve edebiyattaki imgeyi hep çok merak ediyordum. Benim açimdan güzel bir aydinlanma oldu. Akademik anlamda bu isi yapan ve arastiran kisilerden bilgi edinmis oldum. İçel Büyüksehir Belediyesinin yaptigi bu etkinlik çok önemli oldu. Insanlarin, toplumun aydinlanmasi ve farkindalik olusturmasi bu sekilde anlam kazanir. Topluma bunu fark ettirmek için de bu etkinlikleri çok büyük çalismalar olarak görüyorum” seklinde konustu.

Yalova Üniversitesi Isletme Bölümü’nden Doç. Dr. Onur Ünlü ise İçel’i ziyaret etmek için geldigini söyleyerek, “Kültür ve sanat etkinliklerini sosyal medya üzerinden incelerken, belediyenin düzenledigi sempozyumdan haberdar oldum. Güzelligi ise; zihnimde mekân ve insan davranisi arasindaki iliskiyi sorgularken, bazi konu basliklariyla tam oturmasi oldu. O yüzden bunu büyük bir sans olarak nitelendirdim ve katilmak istedim” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile