Etiyopya Açiklamasi Tigray Halk Kurtulus Cephesi, Amhara'da 120'Den Fazla Sivili Katletti

Etiyopya'da yerel yetkililer, isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçlerinin Amhara eyaletinde 120'den fazla sivili katlettigini ileri sürdü.

AP'nin haberine göre, katliamin yasandigi Dabat bölgesinin yöneticisi Sewunet Wubalem, simdiye kadar TPLF'nin katlettigi 123 ceset bulduklarini ve bu sayinin artmasindan endise ettiklerini ifade etti.

Saldirinin 27 Agustos'ta TPLF'nin Gondar kentini ele geçirme çabalarinin püskürtülmesi sonrasi yasandigini kaydeden Wubalem, "Çocuklar, anneler hatta dini lider bile hedef alindi." diye konustu.

Kuzey Gondar Saglik Bürosu Baskani Bekele Yitbarek ise sayinin 200'e kadar yükselebilecegini ve bazi Tigray savasçilarinin çiftliklerin arasinda saklanarak cinayetleri sürdürdüklerini belirtti.

Son aylarda hükümetin Tigray'daki ablukayi kaldirmasi için saldirilarini Amhara ve Afar eyaletlerine tasiyan TPLF, daha önce de farkli mintikalarda katliam yapmakla suçlanmisti.

TPLF dün abluka nedeniyle Tigray'da 150 kisinin açliktan öldügünü iddia etmisti.

- 2 milyon kisi yerinden oldu

Federal ordu ve TPLF arasinda ülkenin kuzeyindeki Tigray eyaletinde yasanan güç mücadelesinin komsu eyaletlere siçramasi sonrasi bölgede insani kriz devam ediyor.

Yaklasik 2 milyon kisinin çatismalar yüzünden yerinden oldugu eyalette, 5 milyondan fazla kisi de acil yardima ihtiyaç duyuyor.

Etiyopya ordusu, Kasim 2020'de isyancilara karsi baslatilan operasyonlarda kismi basari saglasa da insani durumu gerekçe göstererek 28 Haziran'da Tigray'in baskenti Mekelle'den çekilmisti.

Tek tarafli ateskes ilan eden hükümet, TPLF'nin kuzeydeki hizli ilerleyisi sonrasi karsi saldiriya geçmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile