Etiyopya Ile Somali Heyetleri Arasindaki Görüsmelerin Ikinci Turu Tamamlandi

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Etiyopya ile Somali heyetleri arasindaki görüsmelere iliskin, "Bugün, 1 Temmuz’da Ankara’da basladigimiz müzakerelerin ikinci turunu tamamladik" dedi.

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Etiyopya ile Somali heyetleri arasindaki görüsmelere iliskin görüntülü basin açiklamasi yapti.

"Müzakerelerin ikinci turunu tamamladik"

Bakan Fidan, "Bugün, 1 Temmuz’da Ankara’da basladigimiz müzakerelerin ikinci turunu tamamladik. Görüsmelerimizde, bazi spesifik çözüm yollarini ele aldik. Bu formüller, mevcut farkliliklarin giderilmesini ve her iki taraf için de kabul edilebilir bir çerçeve üzerinde mutabik kalmamizi hedefliyor" ifadesini kullandi.

"Kayda deger bir ilerleme saglandi"

Bakan Fidan, "Ilk tura kiyasla çok daha fazla sayida konuyu, çok daha kapsamli bir sekilde ele aldik. Bu memnuniyet verici bir gelismedir. Atilacak somut adimlarin ayrintilarina ve teknik boyutlarina odaklanma imkani bulduk. Taraflar arasinda bazi temel ilkeler ve spesifik unsurlar üzerinde önemli yakinlasma saglandi. Bu bakimdan kayda deger bir ilerleme saglandi" ifadelerini kullandi.

"Hedefimiz, tüm bölgenin yararina olacak sekilde mevcut kaygilarin giderilmesi"

Fidan, konusmasini söyle sürdürdü:

"Türkiye olarak hedefimiz, sadece Somali ve Etiyopya’nin degil, tüm bölgenin yararina olacak sekilde mevcut kaygilarin giderilmesi ve sorunlarin çözülmesidir. Is birligine dayali ve yapici bir çözüme ulasilabilecegine inaniyoruz. Taraflarin devamli istiraki ve Ankara Süreci’nin basarisina olan bagliliklarinin devam etmesiyle, bizi sürdürülebilir ve uygulanabilir bir sonuca götürecek parametreleri, ilgili herkesin yararina olacak sekilde sonuçlandirabilmeyi hedefliyoruz. Ankara Süreci devam ediyor ve bizler kararliyiz. Bu süreci basariyla sonuçlandirmak umuduyla üçüncü tur için 17 Eylül’de Ankara’da yeniden bir araya gelecegiz."

Disisleri Bakani Hakan Fidan, "Bu arada taraflar ve bölgesel ortaklarimizla istisarelerimiz de devam edecek. Disisleri Bakanlari Taye Atske Selassie ve Ahmed Muallim Fiqi baskanligindaki heyetler görüsmelerimiz boyunca güçlü bir çalisma ve özveri gösterdiler. Gösterdikleri çabadan ötürü kendilerine tesekkür ediyorum. Türkiye, bu görevi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde üstlendi. Türkiye olarak, Basbaka Abiy Ahmed Ali ve Cumhurbaskani Hassan Sheikh Mohamud’un Ankara Süreci’nin basarisi için yapici yaklasimlarini ve kararliliklarini sürdürmelerini bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile