Ev Ve Mutfak Esyalarinda 2023 Hedefi 'Made In Türkiye'

Ev Ve Mutfak Esyalarinda 2023 Hedefi 'Made In Türkiye'

Ev ve mutfak esyalari sektörünün bu yilki hedefi, ’Made in Türkiye’yi öne çikarmak. Dünyanin dört bir yaninda ’Made in Türkiye’ denince akla mutfak esyalari sektörünü getirmek.

Ev ve mutfak esyalari sektörü 2021’de ihracatta yüzde 35 artis göstererek 3,4 milyar dolara ulasirken, 2022 yilinda yasanan olumsuzluklara ragmen yili 3.5 milyar dolar ile kapatti.

EVSID Baskani Talha Özger, 2022’de enerji fiyatlarindaki yükselisin, maliyet artislarinin, Rusya-Ukrayna savasi, Misir ve Cezayir’de yasanilan sikintilarin ihracati olumsuz etkiledigini belirterek, buna ragmen üretime devam ettiklerini ve ürün gruplarina bakildiginda porselen, seramik, plastik cam gibi enerji yogun gruplarda ihracatin sektör geneline göre daha fazla arttigini, 184 ülkeye ihracat yapildigini ilk 10 ihracat pazarinin toplam ihracat içerisindeki payinin yüzde 49 oldugunu ve en önemli ihracat pazarinin ise yüzde 55 ile Avrupa oldugunu kaydetti.

Türk ev ve mutfak esyalari sektörü, ün Çin, Almanya, Italya, Hollanda ve ABD’nin ardindan deger bazinda ihracatta 6. sirada bulunuyor. Türkiye’nin birim ihracat degeri pandemi öncesinde 3,2 dolar/kg’ken bugün 3.7 dolar/kg seviyesine ulasti ve 2023 yilinda hedef 4 dolar/kg’yi asmak. Hacimsel büyüklük olarak ise 2023 yilinda 4 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirme hedefleniyor.

Gerçeklestirilecek tüm etkinliklerle ülke markasi algisini yükseltmeyi hedeflediklerini dile getiren Özger, “Dünyanin dört bir yaninda "Made in Türkiye" denince akla mutfak esyalari sektörü gelsin istiyoruz. Bu dogrultuda öncelikle ülke markamizi öne çikartip sonra da kendi markalarimiza yatirim yapmak istiyoruz. Ihracatta rekabetçi olabilmek için Marmara Bölgesi disindaki Organize Sanayi Bölgeleri’ne rayli sistemin getirilmesini talep ediyoruz. Kendini yenilemezsen oldugun pazarlari da kaybetme riskin var. Sektördeki firmalarimizin her sene kaliba ve yeni ürüne yaptigi yatirimin büyük bir hacmi var. Bunu yapmazsak eger biz firmalarimizin sürdürülebilirligini saglayamayiz. Sürekli yeni ürünler gelistiriyoruz ve bulundugumuz dönemin gerekliliklerine uyum sagliyoruz. Pandemiyle beraber aslinda insanlar biraz daha mutfaklarinda zaman geçirmeye basladi.

Sektörümüzde e-ticaret hacmi büyüdü. Bizim sanayicilerde her dönem yatirim istahi olmustur, olmaya da devam edecektir. Firmalarimiz gastronomiye özel ürünler üretmeye basliyor. Bugün televizyonlarda yayinlanan yemek programlari bizim sektörümüze de olumlu katkilar sagliyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile