FAO Açiklamasi Küresel Gida Fiyatlari 2 Aylik Düsüsün Ardindan Yeniden Yükseliste

FAO, seker, bugday ve palmiye yaginin gida fiyat endeksini yükselten ürünler oldugunu belirtti.

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO), küresel gida fiyatlarinin, son 2 aydir yasanan düsüsün ardindan seker, bugday ve palmiye yagindaki güçlü taleple agustosta yeniden yükselise geçtigini duyurdu.

FAO'dan yapilan açiklamaya göre, yaygin olarak ticareti yapilan gida ürünlerinin uluslararasi fiyatlarindaki aylik degisiklikleri izleyen FAO Gida Fiyat Endeksi, geçen ay ortalama 127,4 puanla temmuza göre yüzde 3,1 artis gösterdi. Agustos 2020'ye göre ise artis yüzde 32,9 oldu.

FAO Tahil Fiyat Endeksi, yüzde 8,8 artan bugday fiyatlarinin etkisiyle aylik bazda yüzde 4,3 artti.

FAO Bitkisel Yag Fiyatlari Endeksi, uluslararasi palmiye yagi fiyatlarindaki endiseler ve Malezya'da stoklardaki büyük erime nedeniyle tarihi yüksek seviyelere ulasti. Agustos ayinda endeksteki artis yüzde 6,7 olarak gerçeklesti.

Seker Fiyat Endeksi de dünyanin en büyük seker üreticisi olan Brezilya'da yasanan don olayi nedeniyle temmuz ayina göre yüzde 9,6 yükseldi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, temmuz ayina göre marjinal bir düsüs kaydederken, Et Fiyat Endeksi'nde aylik bazda az artis, yillik bazda da yüzde 22 yükselis yasandi.

FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok egilimlerine iliskin degerlendirmelerin yer aldigi Tahil Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayimladi. Rapora göre, 2021'de küresel tahil üretiminin bir önceki yila göre yüzde 0,7 artmasi bekleniyor.

Dünya bugday üretiminin, Kuzey Amerika'daki uzun süreli kuraklik kosullarinin olumsuz etkisinin yani sira Kazakistan ve Rusya'daki olumsuz hava kosullari nedeniyle bu yil yüzde 0,7 azalarak 769,5 milyon tona düsecegi tahmin ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile