'Fazla Östrojen Adet Düzensizligi Sebebi'

'Fazla Östrojen Adet Düzensizligi Sebebi'

Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzm. Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan, fazla östrojen hormonu salgilanmasinin kadinlarda birçok probleme yol açabilecegini belirtti.

Östrojenin kadin cinsiyet hormonu oldugunu ve baslica yumurtaliklarda kolesterolden sentezlendigini ifade eden VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzm. Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan, bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan, “Östrojenin fazla salgilanmasi halinde vücutta ortaya çikan sikayetlerin en önemlilerinden biri adet düzensizlikleridir. Diger klinik belirtiler ise cinsel haz almada azalma, ruhsal dalgalanmalar ve mutsuzluk hali, depresyon, huzursuzluk, vücutta siskinlik ve ödem hissi, kilo verememe, migren ataklari, memelerde sislik ve hassasiyet ve hatta kist olusumu olabilir“ dedi.



"Plastik su siselerinde de kimyasal östrojen var"

Östrojenin fazla salgilanmasi halinde ortaya çikan sikayetlerin en önemlilerinden birinin adet düzensizlikleri oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Gürkan, “Diger klinik belirtiler cinsel haz almada azalma, ruhsal dalgalanmalar ve mutsuzluk hali, depresyon, huzursuzluk, vücutta siskinlik ve ödem hissi, kilo verememe, migren ataklari, memelerde sislik ve hassasiyet ve hatta kist olusumu olabilir. Hiperöstrojenemi ile ortaya çikan klinik bulgular ise, myom, polip, rahim duvarinda kalinlasma ile giden endometrial hiperplazi, memede kistler, fibroadenom, rahim kanseri, meme kanseri, damarlarda pihtilasma riski seklinde olabilmektedir. Elbette insan vücudu sadece ürettigi östrojene degil, ayni zamanda pek çok endüstriel ürünle disardan alinan östrojene de maruz kalmaktadir. Özellikle plastik su siselerinde, makyaj ürünlerinde bu sekilde kimyasal östrojen bulunabilmektedir“ diye konustu.



Karin çevresinde yaglanmaya neden oluyor

Östrojenin vücuda alindiktan sonra ince bagirsaklardan emilerek karacigerde metabolize edildigine dikkat çeken Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan, “Östrojenin yikim ürünlerinden bazilari kolayca vücuttan temizlenirken; bagirsak aliskanliginda bozukluk olanlarda ya da karacigerin detoksifikasyon mekanizmasi yeterince çalismayanlarda östrojenin kanserojen etkileri olan yikim ürünleri vücutta artar ve zararli etkiler olusturur. Kadin genital sisteminde bu etkiyi en çok rahim duvarinda görüyoruz. Karsilanmamis östrojen etkisi, rahim duvari denen endometriumu kalinlastirir. Burada polip olusumuna ve endometrial hiperplaziye yol açabilir. Sürekli yüksek östrojene maruz kalan endometrium duvarinda karsilanmamis östrojen, hücresel degisikliklerin baslamasina ve zamanla buradaki hücrelerde kanserlesme egilimine yol açmaktadir. Bu durumun baslica nedeni ise polikistik over sendromudur (PCOS). Bu durum, yumurtaliklarda fazla sayida ancak çogu fonksiyon görmeyen yumurtalarin bulunmasi, insülin direnci ile seyreden karin çevresinde yaglanma, kilo verememe, vücudun belli bölgelerinde killanma artisi, adetlerde gecikme bazen de bebek olamamasi sorunlariyla karsi karsiya birakan bir metabolik hastaliktir. Burada artan androjenler zamanla östrojene dönüserek vücutta yogun bir östrojen yüküne yol açarlar" seklinde konustu.



Menopaza giren kadinlarda da östrojen bulunuyor

Dr. Ögr. Üyesi Naziye Gürkan sunlari söyledi:

"Fazla östrojeni atmak için karacigerin detoksifikasyon mekanizmalarinin çok iyi çalisir durumda bulunmasi gereklidir. Ayrica bagirsak aktivitesinin normal olmasi, kabizlik olmamasi gerekir. Bu da dogru besin ve takviyeleri kullanmakla mümkündür. Fazla kilolardan kurtulmak saglikli gidalarla beslenmek çok önemlidir. Östrojeni disardan fazla almamak için ise kimyasal ajanlardan uzak kalmak esastir. Eger bunlara ragmen yine östrojen yükü fazla ise mutlaka tersi etki yapan progesteron ile karsilanmalidir. Dogal olana yakin progesteron ilaçlarini jinekologun önerdigi doz ve sekilde kullanmak ilerde dogabilecek östrojene bagli hastaliklardan sizi koruyacaktir. Menopoza giren kadinlarda hormon replasmani ile ilgili olarak pek çok farkli görüs vardir. Bir kadin menopoza girmis olsa bile östrojen sadece yumurtaliklardan sentezlenmeyeceginden vücudunda yine de belli bir oranda östrojen bulunacaktir. Bunun uygun dozlarda progesteronla karsilanmasi çok önemlidir. Çok gerekli kosullarda ise düsük dozda dogal östrojen ciltten uygulanmak üzere progesteron ile kombine edilebilir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile