Fransa Açiklamasi Moldova'nin Egemenligi, Bagimsizligi Ve Toprak Bütünlügünü Destekliyoruz

Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian, Moldova'nin egemenligi, bagimsizligi ve toprak bütünlügünü desteklediklerini söyledi.

Le Drian ile Moldova Disisleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakani Niku Popesku, Moldova'nin baskenti Kisinev'de görüsmelerinin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Moldova'nin Avrupa Birligi'ne entegrasyonu yönündeki girisimlerine destek verdiklerini belirten Le Drian, "Moldova'da Avrupa odakli hükümetin kurulmasi önemli bir sinyaldir." dedi.

Moldova sinirlari içerisinde bulunan ve tek tarafli bagimsizligini ilan eden "Transdinyester" bölgesi meselesine de deginen Le Drian, "Moldova'nin uluslararasi toplum tarafindan kabul gören sinirlarindaki egemenligi, bagimsizligi ve toprak bütünlügünü destekliyoruz." ifadesine yer verdi.

Transdinyester meselesine iliskin Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) bünyesinde 5+2 formatini (Moldova, Transdinyester, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGIT ve AB) da desteklediklerini belirten Le Drian, Moldova ile çesitli alanlarda is birligini sürdürmeye hazir olduklarini dile getirdi.

- "AB ile daha derin is birligi yapmak istiyoruz"

Moldova Disisleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakani Popesku da ülkesinin AB ile iliskilere deginerek sunlari kaydetti:

"En kisa zamanda, Moldova'nin Avrupa'ya entegrasyonu ve AB ile is birligini derinlestirmeye yönelik yeni plan ve adimlari onaylayacagiz. Moldova, AB ile daha derin is birligi yapmak istiyor."

Fransiz Kalkinma Ajansi (AFD) ile çesitli projeler konusunda temas halinde olduklarini aktaran Popesku, Fransa ile bölgesel güvenlik, dijitallesme, devlet sektöründeki reformlar, Transdinyester meselesi gibi alanlarda is birligini sürdürmeye hazir olduklarini dile getirdi.

- Moldova'nin Transdinyester meselesi

Moldova'nin 1991'de Sovyetler Birligi'nden ayrilarak bagimsizligini ilan etmesinin ardindan Dinyester Nehri'nin dogu kiyisinda kalan Transdinyester de tek tarafli olarak bagimsizligini ilan etmisti.

Bagimsizlik ilanindan sonra Moldova ile Transdinyester arasinda baslayan silahli çatismalar, 22 Temmuz 1992'de ateskesle son bulmustu.

Moldova ile Transdinyester arasinda 1993'te Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) bünyesinde çözüm görüsmeleri baslamisti. AGIT bünyesinde 5+2 formatinda yapilan müzakerelere; Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGIT ve Avrupa Birligi (AB) temsilcileri katiliyor.

Moldova içinde tek tarafli bagimsizligini ilan eden ve Birlesmis Milletler (BM) üyesi hiçbir ülke tarafindan taninmayan Transdinyester'in kendi siyasi yapisi, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor.

"Baris gücü" adini verdigi askeri birliklerini Transdinyester’e yerlestiren Rusya'nin, bölgenin desteklenmesi için her yil milyonlarca dolar aktardigi belirtiliyor.

Rusya'nin Sovyetler Birligi döneminde Ikinci Dünya Savasi'ndan kalan en büyük cephanesi, Transdinyester'in Kobasna köyünde bulunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile