Gaziantep Büyüksehir, Deprem Sonrasi Binlerce Vatandasa Temas Etti

Gaziantep Büyüksehir, Deprem Sonrasi Binlerce Vatandasa Temas Etti

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi (GBB) Saglik Hizmetleri ve Engelliler Daire Baskanligi, Kahramanmaras ve Hatay merkezli yasanan deprem felaketlerinin ardindan binlerce depremzedenin ihtiyaçlarini karsiladi.

Depremden en çok etkilenen Nurdagi ve Islahiye ilçelerinde kurulan Acil Saglik Hizmet Revirlerinde depremzedeler tedavi edildi. Ileri seviyedeki hastalar ambulans ile GBB bünyesinde hizmet veren Inayet Topçuoglu Hastanesine yönlendirildi. Bunun yani sira, gebe, bebek ve çocuklarin asilari ve kontrolleri için gerekli yönlendirmeler yapilmaya devam ediyor.

Türkiye’de ilk kez GBB bünyesinde hizmet veren Saglik Bakanligi’ndan ruhsatlandirilmis Ortez Protez Yapim ve Uygulama Merkezi’nde depremzede vatandaslara ihtiyaç durumuna göre fonksiyonel ve estetik ortez veya protezlere ulasilabilirligi saglanirken bölgelerde acil dis bakimi ve agiz sagligi gerektiren durumlar için yer alan Agiz ve Dis Sagligi Teshis ve Tedavi Araci ile yaklasik 2 bin vatandasin muayene ve tedavi ihtiyacina cevap verildi.



Glütensiz Bir Baska Kafe, deprem sonrasi çölyak hastalari için çevre iller ve ilçeler de dahil olmak üzere 3 binin üzerinde depremzedeye toplamda 11 bin 370 glütensiz ekmek dagitti.



Çocuklar için psikolojik tedavi hizmeti verildi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, SANKO Üniversitesi, Il Saglik Müdürlügü ve Aile Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü is birligi ile hayata geçirilen Gaziantep Tomurcuklari projesiyle deprem sonrasi 18 yas alti çocuklarin saglik, egitim, psiko sosyal ve ekonomik açidan destek veriliyor. Bu proje 7 bin 448 çadir ve konteynirda 15 bin 830 çocuga tarama yapilarak gerçek ihtiyaç verilerine ulasilmaya baslandi. Ilçelerde kurulan Engelsiz Yasam Uygulama Merkezi’nde ise 18 Subat tarihinden bu yana 5 ile 13 yas araligindaki saglikli gelisen çocuklarla birlikte engelli çocuklara çesitli egitici ve ögretici aktiviteler yapilmaya devam ediyor.

Depremlerden sag kurtulan vatandaslara geçirdikleri travmanin ardindan iyilesmeleri ve duygusal destek saglanmasi için aldigi Psiko-Sosyal Destek Grubu olusturuldu. 30 kisiden olusan ekip toplu yasam alanlari, sosyal tesisler, çadir kentler ve taziye evleri basta olmak üzere il geneli tüm sahada görev aldi. Toplamda 28 bin 363 kisiye danismanlik ve destek hizmetleri verildi.



Hastaliklarin bulasmasini engellemek için ilaçlamalar yapildi

Deprem sonrasi toplu alanlarda konaklayan depremzedelere vektörel hastaliklarin bulasmasini engellemek için ilaçlama yapildi. Büyüksehir’e bagli 50 ilaçlama, 2 kontrol araci ve 132 uzman personelin görev aldigi ilaçlama çalismalarinda toplu yasam alanlarindan sosyal tesisler, çadir kentler, petrol istasyonlari, taziye evleri, tuvaletler ve ortak kullanim alanlarinin tamami dezenfekte edildi. Öte yandan Gaziantep Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile koordineli çalisan büyüksehir, depremde telef olan hayvanlari ilaçlayarak hastalik riskine karsi toplamda 108 bin 123 odak noktasina ilaçlama ve dezenfekte hizmeti verdi.

Yaslilarin ve engelli bireylerin ihtiyaçlari karsilandi

Yaslilarin ve engellilerin ihtiyaç duyduklari hizmetlere erismeleri için 2 bin 198 kisiye Asansörlü Araçlarla Ücretsiz Ulasim Hizmeti verilirken çesitli nedenlerle medikal malzeme ihtiyaci dogan engelli bireylere tekerlekli sandalye, baston ve yürüteç gibi 5 bin 250 adet medikal malzeme dagitildi.

Aktif Yasam ve Egitim Merkezi’nde Nurdagi ve Islahiye ilçelerinde Gaziantep Çinarlari Çadiri ile 60 yas üstü vatandasa afet sürecinde rehabilite olmalari, bakim ve destek saglamak için saglik ve ruh sagligi hizmetleri verildi.

Alzaymir hastalarina ve ailelerine danismanlik ve destek saglamak amaciyla Moral Evi Alzheimer Merkezi üyelerine ev ziyareti gerçeklestirilirken Evim Dünyalara Bedel birimi ile ihtiyaç duyan 65 yas üstü yasli bireylere ve engelli bireylerin ihtiyaç ve talepleri karsilandi.

Çesitli ayni yardimlar yapildi

Birimlerin kapasitesine göre günlük yaklasik 7 bin kisiye yeme, içme ve barinma hizmeti sunarken farkli noktalarda ve kurumlarda kalan vatandaslara toplamda 153 bin 835 porsiyon yemek dagitimi yapildi. Öte yandan saha destek ekiplerinden gelen talepler dogrultusunda çogunlukla bez, süt, mama, dis giyim, isitici gibi ayni yardimlar yapildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile