'Geleceğin Şehirleri Çalıştayı'nda Erciyes'in suyu konuşuldu

Dünya Su Örgütü (IWA) tarafından su kaynaklarının verimli kullanımı ve bu konuda geliştirilecek projelerin konu edildiği "Geleceğin Şehirleri Çalıştay

Dünya Su Örgütü (IWA) tarafından su kaynaklarının verimli kullanımı ve bu konuda geliştirilecek projelerin konu edildiği "Geleceğin Şehirleri Çalıştayı" Kayseri'de başladı.

Novotel Toplantı Salonu'nda başlayan çalıştayın ilk gün toplantısına Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (KASKİ) Genel Müdürü Ender Batukan ve Dünya Su Örgütü (IWA) Başkanı Prof. Glen Daigger'in yanı sıra IWA Danışmanı Steve Moddemeyer, Su Kirlenmesi Araştırmaları ve Kontrolü Türk Milli Komitesi (SKATMK) Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüya Taşlı Toraman, KASKİ üst düzey yöneticileri ve konunun uzmanı çok sayıda akademisyen katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve KASKİ olarak Kayseri'nin önümüzdeki 50 yıllık dönemde su ihtiyacını karşılayacak projelere imza attıklarını belirterek, bu çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Batukan, Kayseri'nin içme suyunun Erciyes'in 2 bin 500 m yüksekliğinde bulunan karların erimesi ve yeraltına sızması sayesinde sağlandığını ifade ederek, şunları söyledi: "İçme suyumuz bu yönüyle menba suyu kalitesindedir. Küresel ısınma, iklim değişiklikleri ve bunun etkileri konusunda alınacak önlemleri geçtiğimiz yıllarda ele alarak gerekli çalışmaları başlattık. 2 bin 150 km²'lik bir alanda halkımıza hizmet veriyoruz. Burada alınacak kararların uygulanması konusunda üzerimize düşeni yapacağız."

IWA Başkanı Prof. Glen Daigger da konuşmasında Kayseri'nin bulunduğu bölgede lider bir şehir olduğunu dile getirerek, çalıştay sonuçlarından su kaynaklarının verimli kullanımı konusunda tatmin edici sonuçlar çıkmasını umduğunu söyledi.

SKATMK Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüya Taşlı Toraman ise SKATMK ve IWA'nın çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, çalıştayda ele alınacak konular ve uygulanacak yöntemler hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.

Toraman, Kayseri, Trabzon ve İstanbul'da su projeleri uygulanmasına karar verildiğini ifade ederek, suya yapılan yatırımlar konusunda Kayseri'nin taktire şayan bir konumda bulunduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Toraman "Kayseri vizyonu açık bir kent. Bu nedenle ilk toplantımızı burada yapma kararı aldık." dedi.

KASKİ İçme Suyu Dairesi Başkanı Birol Nalbantoğlu, Kayseri'nin içme suyu kaynakları ile gerçekleştirilen yatırımlar ve planlama aşamasında olan çalışmalar konusunda katılımcılara tablo grafikler eşliğinde sunum yaptı.

Cumhuriyet Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Değirmenci, Kayseri'nin su kalitesi bakımından ender şehirlerden biri olduğunu ifade ederek, sanayide kullanılan suyun dahi herhangi bir dezenfektasyona gerek kalmaksızın içilebilecek kalitede olduğunu söyledi.

Kayseri'de bulunan içme suyu kuyularının hangi hatlardan beslendiği ve doluluk oranları konusunda katılımcılara çeşitli bilgiler aktaran Değirmenci, "Erciyes'in zirvesinde eriyerek yeraltına inen ve içme suyu kuyularına gelen su süzüle süzüle yaklaşık 50 yıllık bir mesafe kat ediyor. Bu yönüyle suların oldukça temiz ve menba kalitesinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Aldığımız ölçüm sonuçları da zaten bunu kanıtlıyor." şeklinde konuştu.

Yerli ve yabancı onlarca bilim adamının katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay 28 Temmuz Çarşamba günü sona erecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile