Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR, Selçuk Üniversitesi, Mevlana Kalkınma Ajansı, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Meram Belediyesi’nin proje ortağı olduğu AB’nin desteğiyle ’Turizmde Bilgi ve İletişim Teknolojileri Destekli Mesleki Liderlik: İnovatif İstihdam Modeli’ Projesi kapsamında Meram Belediyesi’nde toplantı düzenlendi.
Toplantıya, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Proje Koordinatörü Doç. Dr. Abdullah Karaman, Proje Teknik Koordinatörü Prof. Dr. Abdullah Öztürk ve üniversitelerin Turizm Fakültesinden mezun öğrenciler katıldı.
“Projenin temelinde ahilik var”
Bu projenin Türkiye’ye örnek bir proje olduğuna dikkat çeken Başkan Toru, “Bizim geleneğimizde Ahilik kültürü var. Ahilikte lider gençleri yetiştirme amacı var ve esasen bu projenin temelinde Ahilik kültürü var. Ahilik, gerek toplumsal hayatta gerekse eğitim ve ekonomi hayatında çok büyük rolü olan bir müessese. Bayanlarla ilgili olarak da Bacıyan-ı Rum adlı dünyadaki ilk kadın örgütlenmesi var. Ecdadımız 1300’lü yıllarda bu yapılanmayı başlatmış. Biz mazimizdeki modelleri tekrar canlandırmaya çalışıyoruz” dedi.
Gençlerin bilinçli ve şuurlu bir şekilde yetişmesinin önemine dikkat çeken Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Gençlerimizin, tarihini ve kültürünü bilerek, çevresinde neler olduğunun farkında olarak hayata atılması gerekiyor. 15 Temmuz’da hain darbe girişiminin bastırılması noktasında ve daha sonraki süreçlerde gençlerimiz çok aktif rol üstlendiler. Tüm gençlerimize teşekkür ediyorum. 15 Temmuz’da şunu gördük: Olaylardan bihaber olduğu söylenen gençlerimiz; vatanı, bayrağı, devleti söz konusu olunca kenetlendi, sahaya indi ve duyarlılık gösterdi. Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Bundan sonrada çok ciddi oyunlarla karşı karşıya kalacağız. Birlik ve beraberlik içinde zorlukların üstesinden geleceğimize inanıyorum” diye konuştu.
“Batılıların iki kimliği var”
Proje Teknik Koordinatörü Prof. Dr. Abdullah Öztürk ise, yurt dışında uzun bir dönem kaldığı için batılıları çok iyi tanıdığını belirterek şunları söyledi: “Onların iki kimliği var. Kendileri için demokrat olmak ve demokrasiyi yaşamak. İkinci kimlikleri ise başkaları için cinayet işlemektir. 3. Dünya ülkelerine demokrasiyi uygun görmezler. Hele hele İslam’ı terör dini olarak gösteren batıda biz ayakta duruyorsak bunun bir hikmeti olmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Mesleki liderlik kavramını ülke gündemine taşıdık”
Proje Koordinatörü Doç. Dr. Abdullah Karaman da, “Mesleki liderlik kavramını Türkiye gündemine taşımak ve bunu gençlerimizle buluşturma adına yürüttüğümüz proje kapsamında sizleri burada görmekten mutluluk duyuyorum. İnşallah sizler de vatanına, milletine hizmet eden; milli ve yerli duruşuyla halkının yanında bir konumda olursunuz” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra Başkan Toru, öğrencilerin sorularını cevapladı. Günün anısına Proje Koordinatörü Doç. Dr. Abdullah Karaman ile Proje Teknik Koordinatörü Prof. Dr. Abdullah Öztürk, Başkan Toru’ya çeşitli hediyeler takdim etti.
6 ay önce uygulama başlayan projeyle, üniversite düzeyinde eğitim almış gençlerin işgücü piyasasındaki sorunlarını en aza indirgeyerek, iş gücü piyasasındaki arz ve talep dengesizliğini giderip, istihdamın artırılması sağlanarak okuldan iş hayatına geçişin kolaylaştırılması hedefleniyor.
Genç Turizmcilerden Başkan Toru'ya Ziyaret
Konyan’nın merkez Meram İlçe Belediyesi’nin de proje ortağı olduğu “Turizmde Bilgi ve İletişim Teknolojileri Destekli Mesleki Liderlik, İnovatif İstihdam Modeli Projesi”nin toplantısı yapıldı.