'Gölgede Kalmak Günesten Tam Korumaz'

'Gölgede Kalmak Günesten Tam Korumaz'

Yazin açik havada gölgede oturmanin günesin etkilerine karsi yalanci bir güven hissi verdigini söyleyen Dermatoloji Uzm. Dr. Nalan Saraç, “Gölgede kalmak, günesin zararli etkilerinden tam olarak korumaz. Kum ve denizin günes isiklarini yansitacagi akilda tutulmalidir. 11.00-15.00 saatleri arasi günes isinlarina maruz kalmak dogru degildir” dedi.



Liv Hospital Samsun Dermatoloji (Cildiye) Uzm. Dr. Nalan Saraç, günesin yasam için yararli etkileri tartismasiz olsa da günesten kaçinmanin ya da günesle sinirli temasta bulunmanin, saglik açisindan büyük önem tasidigina dikkat çekti. Yaz mevsiminde günes isinlarinin deniz, havuz gibi nedenlerle cildi daha fazla yiprattigini vurgulayan Uzm. Dr. Nalan Saraç, günes isiginin cildin erken yaslanmasini artiran en önemli faktör oldugunu belirtti.



“Ciltte istenmeyen lekeler olusabilir”

Cildimizin vücudumuzu günes isigina ve zararli kimyasallara karsi koruyan, enfeksiyonu önleyen, D vitamini üreten bir kalkan gibi görev gördügünü belirten Uzm. Dr. Nalan Saraç, “UV isigi ( ultraviyole isik) derideki kolajen ve elastik dokuya zarar vererek kolajen yapisini bozar ve sarkmaya neden olur. Ayrica ciltte istenmeyen lekeler ve çiller olusmasina yol açar hatta deri kanseri olusum riskini de artirir. Nikotin, alkol, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerle de cildin yapisi bozulabilir. Cilt daha fazla kurur ve mat görünüm alir” diye konustu.



“Esas kural cildi temiz tutmak”

Cilt bakiminda esas kuralin cildin yapisina uygun temizleyicilerle cildin temizlenmesi, nemlendirilmesi ve günesten korunmasi olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Nalan Saraç, “Deriye ulasan günes isinlarinin bir kismi yansir bir kismi da deri tarafindan emilir. Bu nedenle koruyucu önlemlerin hepsi birlikte uygulanmalidir. Bronzlasma derinin kendini koruma yöntemidir. Deri ne kadar bronzsa o kadar hasar almis demektir” ifadelerini kullandi.

Kum ve deniz günes isinlarini yansitir

Yaz aylarinda herkesin günes koruyucu ürünleri kullanmalari gerektiginin altini çizen Uzm. Dr. Nalan Saraç, sunlari söyledi: “Günesten korunmak için siki dokunmus, açik renkli giysiler giyilmeli, genis kenarli sapka ve günes gözlügü kullanilmasi uygundur. Gölgede kalmak, günesin zararli etkilerinden tam olarak korumaz. Kum ve denizin günes isiklarini yansitacagi akilda tutulmalidir. 11.00-15.00 saatleri arasi günes isinlarina maruz kalmak dogru degildir. Günes koruyucu kremlerin etkinligini günes koruma faktörü (SPF) belirler. Yaz aylarinda en az 30 koruma faktörlü kremler uygun olacaktir. Günesten koruyucu kremler günese çikmadan 20 dakika önce uygulanmali ve güneste geçirilen 2 saat sonunda ve yüzme gibi agir terlemeye sebep olan aktivitelerden sonra tekrar uygulanmalidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile