Grip, Özellikle Kronik Hastalari Tehdit Ediyor

Grip, Özellikle Kronik Hastalari Tehdit Ediyor

Iç Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Ahmet Aktas, gribin bagisiklik sistemi zayiflamis kisilerin yani sira obez bireyleri de çok etkiledigini söyleyerek, “Bu gruplarda hastaneye yatislar ve istenmeyen sonuçlar daha fazla yasaniyor" dedi.

Hemen hemen her kis mevsiminde salginlara neden olan grip virüsünün yapisinin hizlica degisebildigi için insanlarin bagisiklik sisteminden kolayca kaçabildigini belirten Medline Adana Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Ahmet Aktas, son günlerde yasanan grip salginlari sonucu saglik kuruluslarina basvuruda bulunanlarin sayisinin gözle görülür oranda arttigina dikkati çekerek önemli bilgiler verdi.

Gribin her yil dünya çapinda yaklasik 500 binden fazla kisinin hayatini kaybetmesine neden oldugunu anlatan Doç. Dr. Aktas, “Hastalik, özellikle 50 yas üstündekiler, 5 yas altindakiler, gebeler, akciger hastaligi, böbrek yetmezligi olanlar ile kanser ve diyabet gibi hastaliklar nedeniyle bagisiklik sistemi zayiflamis kisilerin yani sira obez bireyleri de daha çok etkilemektedir. Bu gruplarda hastaneye yatislar ve istenmeyen sonuçlar daha fazla yasaniyor" diye konustu.

Akcigerleri etkileyebiliyor

Gribin; ates, öksürük, üsüme, titreme, bogaz agrisi, bas agrisi, burun akintisi, kas ve eklem agrilari ile kendini gösterdigini söyleyen Doç. Dr. Aktas, “Öksürük, kimi zaman iki hafta veya daha uzun sürebilir. Israrli, yüksek seyreden ates, koyu renkli balgam ve nefes darliginin olmasi akcigerlerin de bu hastaliktan etkilenmis oldugunu akla getirir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir saglik kurulusuna basvurmak önemlidir” dedi.

Maske takmak gerekebilir

Grip virüsünde sik gelisen yapisal degisikliklerin, hastaliga her yil ve sikça yakalanmamizin baslica nedeni oldugunu ifade eden Aktas, “Hastalik, hapsirma, öksürme ve burun akintisi yoluyla kolayca bulasir. Virüsler dis ortamda 2-3 saat civarinda canli kalabilirler. Bu nedenle virüsün bulasma ihtimali olan esyalar ellendikten sonra ellerin yüze sürülmemesi ve sabunlu su ile iyice yikanmasi önemlidir” diyerek özellikle kalp hastalari, astim ve KOAH gibi kronik hastaligi olanlarin ise yüksek risk altinda olduklarindan bu dönemde kalabalik halde bulunulan kapali mekanlar ve toplu tasima araçlarinda maske takmalarini önerdi.

Antibiyotik tedavisi düsünülebilir

“Risk grubunda yer alan hasta bireylerin virüse karsi yüksek derecede etkili antiviral ilaçlari doktorlarinin önermesi halinde kullanmasi gerekir” diyen Doç. Dr. Aktas, “Özellikle erken baslanan antiviral tedavi oldukça etkilidir. Ayrica istirahat ve destek tedavisi gerekir. Ates düsürücüler ve bol sivi alimi önerilir. Zatürre, orta kulak iltihabi ve sinüzit gelismesi durumunda da yine antibiyotik tedavisi baslanabilir” ifadelerini kullandi.

Kisisel tedbirlerinizi alin

Özellikle hasta kisilerin kalabalik yerlerde hastaligin yayilmasini önlemek için maske takmalarini öneren Doç. Dr. Ahmet Aktas, neler yapilabilecegini söyle siraladi:

“Diger bireylerle yakin temastan kaçinin

Kisisel hijyen kurallarina uyun

Öksürür veya hapsiriken mendil ile agzinizi ve-burnunuzu kapatin

Toplu hale bulunulan yerlerde maske kullanin

Bulundugunuz kapali ortamlari sik sik havalandirin

C vitamini içeren besinler tüketin

Bol sivi ve su için.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile