Grip Vakalari Covid-19'Dan Fazla

Grip Vakalari Covid-19'Dan Fazla

Medline Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Gürkan Yilmaz, son günlerde yasanan grip salginlari sonucu saglik kuruluslarina basvuranlarin sayisinin covid-19 vakalarindan daha fazla oldugunu bildirdi.

Dr. Gürkan Yilmaz, tip literatüründeki ismiyle influenza ya da halk arasinda bilinen adiyla gribin, virüslerin neden oldugu bir solunum yolu enfeksiyonu olarak tanimlandigini; burun, bogaz ve akcigerleri etkileyen bu hastaligin, yasami tehdit eden bulasici hastaliklardan biri olarak kabul edildigini söyledi.



Hemen hemen her kis mevsiminde salginlara neden olan grip virüsünün yapisinin hizlica degisebildigi için insanlarin bagisiklik sisteminden kolayca kaçabildigini belirten Dr. Yilmaz, son günlerde yasanan grip salginlari sonucu saglik kuruluslarina basvuranlarin sayisinin covid-19 vakalarindan daha fazla olduguna dikkat çekti.

Hastalik her yil sekil degistiriyor

Grip virüsünde sik gelisen yapisal degisikliklerin, hastaliga her yil ve sikça yakalanmamizin baslica sebebi oldugunu ifade eden Dr. Yilmaz, “Grip virüsü esas olarak öksürme, hapsirma ve konusma sirasinda ortaya çikan damlaciklarin, agiz, burun ve göze temasi ile bulasir. Ayrica bulastigi yüzeylerde 2-8 saat boyunca canliligini koruyabilir. Gribin çok kolay bulastigi dönem olan hastaligin ilk günlerinde evde yapilacak istirahat, bulasma oranini azaltmada etkilidir. Bunun yani sira hasta kisinin odasi sikça havalandirilmali ve eller sik sik yikanmalidir. Ayrica hastaligi agir geçirme riski olanlarin maske takmasi da faydali olacaktir” dedi.



Akcigerler etkilenebiliyor

“Grip, ates, öksürük, üsüme, titreme, bogaz agrisi, bas agrisi, burun akintisi, kas-eklem agrilari ile kendini belli eden bir hastaliktir. Öksürük iki hafta veya daha uzun sürebilir. Israrli yüksek seyreden ates, koyu renkli balgam ve nefes darliginin olmasi akcigerlerin de hastaliktan etkilendigini düsündürür” diyen Dr. Yilmaz, özellikle risk grubunda bulunan bagisiklik sistemi zayif kisilerde bu durumun önemli oldugunu ve yakindan takip edilmesi gerektigini belirtti.



Ölüm oranlari risk gruplarinda artiyor

Gribin her yil dünya çapinda 500 binden fazla kisinin ölümüne sebep oldugunu anlatan Dr. Yilmaz, “Hastalik bulastigi tüm yastaki bireyleri etkileyerek ciddi anlamda is gücü kaybina sebep olur. Ancak 50 yas üstündekiler, 5 yas altindakiler, gebeler, akciger, böbrek ve karaciger yetmezligi olanlar, kanser hastalari ve diyabet gibi hastaliklar nedeniyle bagisiklik sistemi zayiflamis kisiler, organ nakli olanlar ve obez bireyler gripten daha çok etkilenmektedir” diye konustu.



Antibiyotik kullanimi gerekebilir

“Risk grubunda yer alan kisilerin virüse karsi yüksek derecede etkili antiviral ilaçlari doktorlarinin önermesi halinde kullanmasi gerekebilir” diyen Dr. Yilmaz, söyle devam etti:

“Özellikle erken baslanan antiviral tedavi oldukça etkilidir. Istirahat ve destek tedavisi önemlidir. Ates düsürücüler ve bol sivi alimi önerilir. Zatürre, orta kulak iltihabi ve sinüzit gelismesi durumunda antibiyotik tedavisi de baslanabilir.”

Asilar korunmada önemli yer tutuyor

Sik el temizligi, dengeli ve düzenli beslenme gibi önlemlerin yani sira en etkili korunma yolunun asilanma oldugunu anlatan Dr. Yilmaz, “Grip asisi 6 aydan büyük herkese önerilmektedir. Ancak risk grubundaki kisiler ve saglik çalisanlari öncelikli gruplardir. Grip her yil ekim ayindan baslayarak nisan-mayis aylarini kapsayan dönemde oldukça sik görülür. Bu sebeple grip asisinin en uygun olarak her yil ekim aylarinda yapilmasi gerekir. Ancak daha önce yapilmamissa, subat ayina kadar da asi yapilabilir. Fakat, hastaligin geçirilmesi veya asilanma yolu ile kazanilan bagisiklik kalici degildir. Ayrica virüs sik yapisal degisiklik geçirdiginden asi içerigi her yil yenilenmektedir. Bundan dolayi korumak için her yil asi olunmasi önerilir. Ancak asi içerigindeki maddelere karsi daha önce alerji öyküsü olanlara grip asisi yapilmamalidir. Yumurtaya hafif düzeyde alerjisi olanlara yapilmasinda bir sakinca bulunmamakla beraber, ciddi düzeyde alerjisi olanlara ise grip asisi saglik kurumlarinda gözetim altinda yapilmalidir” seklinde konustu.



Covid-19 durumunda ne yapmak gerekir

Grip asilari covid-19’a karsi uygulanan asilarla ayni gün veya herhangi bir zaman araliginda uygulanabilir. Asilar arasinda belirli süre birakmak gerekmez. Ancak covid-19 testi pozitif çikan kisilerde grip asisi ertelenmelidir. Bu kisiler, covid-19 tüm belirtileri ile kaybolup izolasyon süresi tamamladiktan sonra grip asisi olabilirler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile